Drugi športi

Zlorabo dopinga priznal tudi Avstralec Stuart O'Grady

Pariz, 25. 07. 2013 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so v javnost prišli izsledki raziskave francoske protidopinške komisije, da si je leta 1998 na kolesarski dirki po Franciji z dopingom pomagalo veliko kolesarjev, med njimi tudi zmagovalec Italijan Marco Pantani, je zlorabo priznal tudi Stuart O'Grady.

Francozi so v boju proti prepovedanim sredstvom naknadno pregledali odvzete vzorce krvi in urina ter ugotovili, da so bili poleg Pantanija in Ullricha pozitivni še dolgoletni sprinterski kralj Italijan Mario Cipollini, nekdanji zmagovalec Vuelte in dobitnik številnih majic ter etap na Touru in Giru ter leta 1998 tudi svetovni prvak v kronometru Abraham Olano, prav tako zmagovalec Vuelte in etape na dirki po Franciji. Danes pa je zlorabo eritropoetina priznal tekmovalno že upokojeni avstralski kolesar O'Grady, ki je bil pred tem zgolj na seznamu osumljenih. O'Grady, prav tako šestkratni olimpijec za Avstralijo, je dan po koncu svojega 17. nastopa na dirki po Franciji oznanil konec tekmovalne kariere. 39-letni kolesar ekipe Orica-GreenEdge je s 17. udeležbo na francoski pentlji izenačil rekordni dosežek Američana Georgea Hincapieja. O'Grady ima za sabo bogato kariero, med drugim je osvojil štiri olimpijske kolajne na stezi, zmagal je na dirki Pariz–Roubaix 2007, na dirki po Franciji pa je vpisal štiri etapne zmage. Dvakrat je dobil tudi dirko "Down Under" v domovini. Letošnjo dirko po Franciji je končal kot 161. in nato končal kariero.

Stuart O'Grady
Stuart O'Grady FOTO: Reuters

Za avstralski časnik Adelaide Advertiser je priznal zlorabo eritropoetina. "Ena slaba odločitev te spremlja vso kariero in s tem priznanjem se zavedam, da bodo imel številni veliko vprašanj. Epo sem jemal redno dva tedna pred dirko po Franciji leta 1998, nabavljal sem ga sam, saj sem se le odpravil čez mejo in ga kupil v kateri koli lekarni, poleg tega pa zlorabe nisem omenil niti svoji takratni ekipi," je dejal O'Grady. "Vse, kar sem si vedno želel doseči v karieri, je bilo, da bi bila moja mama ponosna name. Osvojil sem zlato olimpijsko kolajno, dirko Pariz–Roubaix, zdaj pa se me bodo vsi spominjali le po eni nespametni odločitvi karieri. Če bi jo lahko spremenil, bi jo takoj, a je ne morem," je za lokalni časnik še dejal O'Grady, ki vztraja, da je šlo zgolj za en prekršek, ko je bil star 24 let, sicer pa naj bi bil preostali del kariere ves čas "čist". O'Grady je zlorabo priznal, potem ko se je znašel na seznamu osumljenih francoske protidopinške agencije, ki je naknadno testirala vzorce, odvzete na Touru 1998.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_Piki_Jakob_
26. 07. 2013 18.59
S športom se ukvarjam vse življenje, fitnes, tek, kolesarjenje... Ko gledam nekatere fitneserje, kakšni so.. :) Brez steroidov niso mogli tega doseči v tako kratkem času. Sam nikoli nisem uporabil ničesar (pa sem treniral atletiko zelo resno) in čisto vest imam sam pred seboj. Mislim, da sem večji zmagovalec od teh, ki so sicer trdo trenirali, poleg tega pa goljufali na veliko!
GSMG
26. 07. 2013 14.05
Če bi bili pošteni, bi ga priznali vsi !!!
Performer
25. 07. 2013 15.45
-1
...evo mene, samo igral sem fusbal
akul12
25. 07. 2013 12.37
+6
kaj ko bi raje izpostavili tiste, ki niso bili tisti čas na dopingu?
HurrDurr
25. 07. 2013 12.19
+0
dobil ga niso, kar pomen da mu ne morejo nič uzet
Hachi
25. 07. 2013 10.15
+6
kdo je pa jutri na sporedu? Cavendish, Evans, ... Valter Bonca morda? :DDD Eni ocitno upajo, da bodo manjsi gresniki, ce takoj po koncu kariere priznajo svoje grehe, kot pa da protidopinske organizacije objavijo gresnike. Sicer pa, ce je enkrat uporabljal EPO, potem dvomim, da ga ni se kdaj kasneje.
me987
25. 07. 2013 11.38
+2
enkrat bodo vsi.. :) je pa to verjetno odraz, da ima nekdo nekaj več morale kot drugi. Stu-ja je očitno močno pekla vest (kar ne opravičuje dejanj), nekaterih pa ne bo nikoli.. znano in videno v vseh porah današnjega življenja.