Drugi športi

Žemlja: Po New Yorku si bom vzel daljši premor

New York, 28. 08. 2013 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na odprtem teniškem prvenstvu ZDA v New Yorku je izpadel še zadnji Slovenec v posamični konkurenci. Slovenske nastope je s porazom zaokrožil Grega Žemlja, ki v 1. krogu ni bil kos sedmemu igralcu sveta in petkratnemu zmagovalcu US opna Rogerju Federerju.

Grega Žemlja
Grega Žemlja FOTO: Reuters

Dvoboj bi moral biti že v ponedeljek, a je zaradi dežja odpadel, sinoči pa so ga vendarle spravili pod streho. Roger Federer je svojo zadnjo in 17. grand slam lovoriko osvojil lani v Wimbledonu, na igriščih Flushing Meadows pa je zadnji naslov vzel leta 2008. Grega Žemlja je z zmago na domačem turnirju serije challenger v Portorožu dobro začel sezono na trdi podlagi, a so nato sledili trije turnirju (Washington, Montreal, Winston Salem), na katerih je izpadel že v 1. krogu. Kljub temu da se švicarski teniški zvezdnik sooča s številnimi težavami in poškodbami ter so ga letos že premagovali igralci, uvrščeni nižje od 50. mesta na lestvici ATP, Žemlja ni bil sposoben pripraviti presenečenja. "Zelo težko je bilo igrati. Nagajal nama je kar močan veter, ki je spreminjal smer, tako da sva imela oba od začetka kar nekaj težav. Ob koncu sem v tretjem nizu našel nekaj ritma v svoji igri in je bilo vse skupaj malo boljše. Vendar pa imam preprosto toliko težav z zdravjem, da sem v zadnjem mesecu zelo težko skupaj spravil eno tekmo in zaigral tako, kot bi si želel. Zato si bom po New Yorku vzel daljši premor, da bi se potem lahko vrnil na igrišča in zaigral stoodstotno, ker preprosto nobene tekme v zadnjem času nisem odigral na polno." Z 62. mestom najvišje uvrščeni Slovenec ima že nekaj časa težave z mononukleozo: "V bistvu si ne bi želel, da bi se dvoboj s Federerjem podaljšal v še en ali dva niza, ker preprosto ne bi zdržal toliko časa na igrišču. Ker imam toliko težav z zdravjem, več kot treh nizov, pa še to ne v popolnosti, ne morem odigrati." Poraz bo 26-letnega Gorenjca potisnil navzdol po lestvici ATP. Lani se je namreč iz kvalifikacij prebil na glavni turnir, na katerem ga je šele v 3. krogu ustavil Srb Janko Tipsarević. V Wimbledonu se je letos prav tako prebil vse do 3. kroga, ko je bil od Žemlje boljši Argentinec Juan Martin del Potro. Švicar je tako po eni uri 33 minutah dobil še tretji medsebojni obračun z Žirovničanom; premagal ga je letos v Rotterdamu s 6:3 in 6:1, lani pa v Dohi s 6:2 in 6:3.1

Žirovničan ima toliko težav z zdravjem, da je v zadnjem mesecu zelo težko skupaj spravil eno tekmo in zaigral tako, kot bi si želel. Z 62. mestom najvišje uvrščeni Slovenec ima že nekaj časa težave z mononukleozo.
Žirovničan ima toliko težav z zdravjem, da je v zadnjem mesecu zelo težko skupaj spravil eno tekmo in zaigral tako, kot bi si želel. Z 62. mestom najvišje uvrščeni Slovenec ima že nekaj časa težave z mononukleozo. FOTO: Damjan Žibert

Prva dva niza je rutinirano dobil 32-letni švicarski zvezdnik, v tretjem nizu pa je Žemlja pokazal nekaj več tenisa in dostojen odpor ter napad, ko je unovčil tudi svojo prvo priložnost za brejk za izenačenje na 4:4. Nato je Žemlja dobil še naslednjo igro na svoj servis in povedel (5:4), a se je Federer kmalu vrnil nazaj ter dvoboj pripeljal do konca brez izgubljenega niza. Žemljo so pokopale tudi številne neizsiljene napake (33) in slab začetni udarec, ko je v 1. nizu zadel le 36 odstotkov prvih servisov, v celotnem dvoboju pa 49 odstotkov. "Tukaj sem se vedno počutil odlično in sem vedno vesel vrnitve v New York. Malce nama je ponagajal veter, tako da razmere za igro niso bile najboljše in sva imela prav oba težave z ritmom, zato sem zadovoljen, da sem se prebil v naslednji krog. V 3. nizu si je tekmec priigral brejk, a sem vedel, da ni razlogov za preplah, ostal sem miren, moral sem le nekoliko dvigniti raven igre ter zaigrati bolj odločno," je dejal Federer, ki se je po dvoboju odpravil še na dodaten trening. "Zelo malo je bilo izmenjav. Odločil sem se, da grem na pomožna igrišča še malo trenirat," je dodal Švicar. V naslednjem nizu se bo meril z Argentincem Carlosom Berlocqom, ki je šele po petih nizih in več kot štirih urah strl odpor žilavega Kolumbijca Santiaga Giralda.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SUPERKNIGHT
29. 08. 2013 07.09
+1
fedex je legenda
noCO2
29. 08. 2013 06.22
+0
Dragi moj kavčšportnik, lopar v roke, Grego premagaj, potem pa ga kritiziraj! Čestitke, Grega, še vedno si najboljši v deželi.
Mr.Slack
29. 08. 2013 11.15
Mr.Slack
28. 08. 2013 22.02
+2
Admin zanenjaj posel pojma nimas
GSMG
28. 08. 2013 21.01
+1
Po tem, kako je bil nebogljen, bi za resen tenis potreboval par let resnega treninga in ne premor !!!
SUPERKNIGHT
29. 08. 2013 07.08
pojma nimas. pred fedexom so ze ful bolsi padal na kolena
Red_October
28. 08. 2013 17.39
Po žemlji pa kajzerica...
Uporabnik1046796
28. 08. 2013 17.06
-2
pejd v penzijo!
roaddogg
28. 08. 2013 15.10
+3
Loh tut velik daljši...
Mr.Slack
28. 08. 2013 14.44
+2
TITSTILLIDIE
28. 08. 2013 14.36
+2
pač, pač,...hehe,...