Drugi športi

FOTO: Žemlja: Čeprav sem izgubil, nisem razočaran

Ljubljana, 25. 09. 2011 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Grega Žemlja, tretji nosilec, je v finalu na teniškem challengerju BMW Ljubljana Open z 2:6 in 4:6 izgubil proti četrtemu nosilcu, Italijanu Paolu.

Grega Žemlja je skupaj z Aljažem Bedenetom v soboto zvečer sicer zmagal v finalu iger parov, ko sta slovenska igralca po super podaljšani igri premagala Španca Ivana Navarra in Roberta Bautista Aguta s 6:3, 6:7 (10) in 12:10. To je bila tudi prva slovenska moška zmaga v zgodovini med dvojicami na turnirjih serije challenger. Žemlja je v polfinalu posameznikov izločil Bedeneta, slednji pa je v drugem krogu premagal Kavčiča.

Žemlja je dvoboj začel s servisom in dobil prvo točko, toda nadaljevanje je vse do sredine drugega niza pripadlo Lorenziju, ki je imel vse niti igre v svojih rokah in je na koncu po manj kot dveh urah igre prepričljivo slavil turnirsko zmago. Do nje je prišel zasluženo, saj v Ljubljani ni oddal niti niza. Tega bi lahko izgubil šele v finalu, ko je Žemlja v drugem nizu izenačil na 4:4, vendar je bil Italijan tudi v zaključku zelo prepričljiv.

"Fizično sem zelo dobro pripravljen, za to pa gre zasluga mojemu trenerju za fizično pripravo, ki je bil tudi tukaj na turnirju. Prav dobra fizična pripravljenost je bila ključna, da letos v Ljubljani nisem izgubil niti niza, saj sem lani tukaj izpadel že v prvem krogu," je dejal Lorenzi.

"Lorenzi je bil zaradi pogojev, zelo počasne podlage, zame zelo neugoden igralec. Niti servis niti drugi moji značilni udarci niso prišli do veljave. Bilo je tudi do trideset izmenjav udarcev, kar mi ne ustreza. Pozneje sem poskušal igrati bolj agresivno, tudi z neposrednimi paralelami, vendar pa mi ni uspelo. Ko sem že mislil, da sem dobil točko, je žogico vrnil in sem moral znova graditi točko. To se je ponavljalo ves čas dvoboja. Danes je bil boljši nasprotnik," je Italijanu čestital Žemlja.

Grega Žemlja - 9
Grega Žemlja - 9 FOTO: Miro Majcen
Lorenzi, ki se na lestvici ATP v zadnjem obdobju giblje okrog 120. in 130. mesta, podobno kot tudi Žemlja, je dobil prvi niz z odvzemom servisa, v drugem pa je po napadu Žemlje na mrežo izgubil svojo igro po začetnem udarcu. Tudi v naslednji igri Žemlja svojega začetnega udarca ni pretvoril v znižanje izida, kar pa mu je uspelo v peti igri (2:3). Odtlej naprej pa Žemlja ni več dobil svojega servisa vse do začetka drugega niza, ko je povedel z 1:0. Štiri prednosti v tretji igri zadnjega niza je Lorenci potreboval za nov "break" in vodstvo z 2:1 ter dve za vodstvo s 4:1.

Že je kazalo, da bodo gledalci kmalu zapustili polne tribune teniškega centra v Šiški, ko se je prebudil tudi Žemlja. V šesti igri je izgubil le eno točko kljub začetnemu udarcu Lorenzija in po dobljenem svojem servisu izkoristil drugo žogico po natančnem udarcu ob črto za drugi zaporedni odvzem servisa v osmi igri ter izenačenje na 4:4.

"Tudi po zaostanku z 1:4 sem poskušal ostati poleg in se boriti do zadnje točke. Tedaj je Lorenzi verjetno že videl pot do zmage. To sem izkoristil in dosegel nekaj točk z neposrednimi udarci po njegovih servisih. Nekajkrat mi je to uspelo, potem pa ne več," je delni preobrat pokomentiral Žemlja. Deveto igro je Žemlja začel s svojo drugo dvojno napako in jo izgubil brez osvojene točke, nato pa je Lorenzi povedel še s 40:0 po svojem servisu in tekma je bila končana.

"Čeprav sem v finalu izgubil, s turnirjem ne morem biti razočaran. Zmagal sem med pari in bil v finalu posameznikov. V prejšnjih tednih nisem najbolje igral, raven je bila celo podpovprečna. Tudi tu se nisem najbolje počutil in imel kar nekaj manjših zdravstvenih težav. Igra sicer ni bila na najvišji ravni, vendar pa sem bil v Ljubljani uspešen. Vsakdo si želi takega razpeta, in če bi mi zmago med pari in finale posamezno ponudil pred turnirjem, bi brez zadržkov podpisal," je končal Žemlja.

Grega Žemlja - 15
Grega Žemlja - 15 FOTO: Miro Majcen

Izid, finale:
Paolo Lorenzi (Ita/4) - Grega Žemlja (Slo/3) 6:2, 6:4.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.