Drugi športi

Želva se na spektaklu CFC vrača v kletko

Ljubljana, 21. 09. 2016 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Bojan Kosednar 'Želva' se v okviru spektakla mešanih borilnih veščin (MMA) vrača v kletko. V nedeljo bo v dvorani Triglav v Ljubljani namreč na sporedu večer borilnih veščin poimenovan Oaza fight night 2. Za pas organizacije CFC pa se bo Želva pomeril z Aleksandarjem Rakašem.

Bojan Kosednar 'Želva' se bo v Ljubljani pomeril za pas organizacije CFC.
Bojan Kosednar 'Želva' se bo v Ljubljani pomeril za pas organizacije CFC. FOTO: Damjan Žibert

Bojan Kosednar "Želva" se po poškodbi počasi, a vztrajno vrača v ring, oziroma kletko. V okviru spektakla mešanih borilnih veščin (MMA), poimenovan Oaza fight night 2, se bo namreč 33-letni Ljubljančan pomeril za pas organizacije CFC s hrvaškim nasprotnikom Aleksandarjem Rakašem. Želva je zadnjič v kletko stopil 23. julija, ko se je v povratni borbi pomeril  z Dušanom Džakićem, ki ga je kot zadnji porazil 23. oktobra 2015 v borbi v okviru organizacije FFC. Na povratni borbi pa se je zmage veselil Ljubljančan, ki je izkušenega Srba premagal  z nokavtom po minuti in desetih sekundah.

"Dober občutek, da se po poškodbi vrneš z zmago, še bolje, pa če premagaš nasprotnika, ki te je nazadnje porazil. V nedeljo se bom boril za pas organizacije CFC proti Aleksandarju Rakašu. Nasprotnik je zelo nevaren, zelo dobro pripravljen in za njim stoji izjemen trenerski štab. Njegova prednost je to, da je glede fizične konstitucije pravi borec velterske kategorije. Tu bo največja razlika, saj sam nisem več pravi velteraš, saj sem izgubil veliko kilogramov. Razlika v teži bo med štirimi in petimi kilogrami, kar je veliko, skoraj cela kategorija. Njegova največja prednost je to, da je levičar, sam še nisem imel borbe z levičarjem, tudi na treningih že nekaj časa nimam partnerja, ki bi bil levičar. To bo imelo velik vpliv na borbo," je v pogovoru povedal Kosednar, ki še poudarja, da je tokratni nasprotnik še bolj nevaren borec, kot pa Džakić.

Drugače pa se veseli, da bo borba v kletki in ne v ringu, saj se mu je to veliko bolj praktično in mu veliko bolj odgovarja. Sedaj veliko pričakuje od borb, ki so organizirane s strani organizacije CFC. Pred tem je bila v regiji najmočnejša organizacija WFC, kjer je sodeloval pri samih začetkih. Bila je tudi zelo priznana v sami Evropi, a je potem vse skupaj propadlo. "Kar naenkrat ni bilo več teh spektaklov, kot so poimenovani, saj je to veliko več, kot le borilni šport. Zanimanje za šport narašča," je še dodal Želva.

Želva opozarja, da bo tokratni nasportnik izjemno težak.
Želva opozarja, da bo tokratni nasportnik izjemno težak. FOTO: Damjan Žibert
Na ulici ga ljudje ustavljalo in sprašujejo o naslednji borbi. Izjemno ga veseli, da je borba v Ljubljani, saj si tako organizatorji, kot borci zaslužijo, da jim publika pokaže podporo. "Organizator se je izjemno potrudil, razpored borb je izjemno močan. Upam, da bo čez leto ali dve zanimanje za organizacijo CFC še večje. Za ljubitelje MMA-ja bo to izjemen spektakel, ki se sicer ne more kosati z močnejšimi organizacijami v regiji, ki so tudi sponzorsko močneje podprti. Želel bi si tudi, da bi bila borba v večji dvorani, a se zavedam, da bodo organizatorji storili vse, da bo to pravi spektakel mešanih borilnih veščin." Želel si je tudi močnega nasprotnika, saj ga zelo moti, da v tujini izkušenim borcem, kot je sam v kletko ali ring pripeljejo borca, ki nato ne nudi dostojnega odpora, ali se, kot se je izrazil, pride le 'uleči'.

Prisotnost športa v Sloveniji?
"Šport se je pri nas izjemno razširil. Veliko več ljudi se odloča, da začne trenirati mešane borilne veščine. Izjemno propagando je naredil eden največjih zvezdnikov spektaklov UFC Conor McGregor. Irec je začel privabljati publiko, ki prej ni spremljalo borilnih veščin." Opazil je tudi, da se ljudje na ulici pogovarjajo o tem športu. V Sloveniji raste sicer nekoliko počasneje, kot v ZDA, Aziji in drugje, kjer je neverjetno popularen in v izjemnem vzponu. Potrebuje se domača organizacija, saj ne moreš kar skočiti v tujino, potrebno se je prej dokazati v manjši organizaciji, če želiš potem graditi kariero v tujini. "Ljubljana potrebuje takšne dogodke in v nedeljo je lahko to zgolj korak v pravo smer." Opazno je, da se število klubov veča, tudi vedno več je amaterjev. "Prehod iz vrst amaterjev k profesionalcem in potrebuješ močno domače tekmovanje. Jaz sem imel srečo, da sem začel v pravem času, ko je bila verzija WFC močna. V nedeljo pričakuje lepe borbe in tudi polno dvorano," še poudarja Kosednar.

Kosednar poudarja, da je Conor McGregor eden najbolj zaslužnih za popularnost mešanih borilnih veščin.
Kosednar poudarja, da je Conor McGregor eden najbolj zaslužnih za popularnost mešanih borilnih veščin. FOTO: AP

O Emi Kozin, ki bo tudi nastopila ...
"Navdušen sem nad njeno predanostjo borilnim športom. Vsak dan je prva na treningu in zadnja gre." Povedal je, da tako velike želje še ni videl in pričakuje velike rezultate od nje. Edina škoda je, da je v borilnih veščinah punca, saj je predstavnicam ženskega spola veliko težje uspeti in priti na sam vrh, kot pa moškim. Ima pa izjemno zaledje, saj je postala varovanka Dejana Zavca, kar je najboljše možno v Sloveniji. "Veliko spoštovanje, saj se Ema preizkuša tako v boksu, kot tudi v kickboksu in celo v mešanih borilnih veščinah."

Po borbi za pas CFC?
"Ponudb je veliko, o kateri zaenkrat ne bi rad govoril točno s kom, ker še ni določen. Borba naj bi potekala pod okriljem ene iz med močnejših evropskih organizacij, načrtovana pa je za februar 2017." Za letos pa bo po nedeljski borbi odšel na zaslužen počitek, saj si želi vzeti čas in na noge postaviti lastno dvorano, s katero želi še dvigniti zanimanje za mešane borilne veščine.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Swap
22. 09. 2016 14.50
-2
Super, samo kaj, ko se borci tepejo brezplacno noben ne dobi niti evra, kolikor je meni znano, samo karte in jih morajo sami prodajat , tako da super za kako davcno
macek_garfield
21. 09. 2016 17.16
+5
a je ze prisel iz aresta ta helva kriminalec pa to?
probeg
22. 09. 2016 13.35
+0