Drugi športi

Žbogar: Priznanje za slovensko jadranje

Izola, 27. 07. 2011 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar se bo v kvalifikacijah pokala Amerike preizkusil kot krmar ekipe Green Comm Racing. Ob tem so primarni cilji Izolana povezani z nastopom na olimpijskih igrah v Londonu.

Izolan Vasilij Žbogar bo čez nekaj dni na Portugalskem prvič preizkusil jadrnico ekipe Green Comm Racing, katere krmar bo v kvalifikacijah pokala Amerike. Nosilec srebrne medalje iz Pekinga je vodenje posadke na tem prestižnem tekmovanju označil za veliko priznanje zase in za slovensko jadranje. Ob tem Žbogarjeva prioriteta ostaja nastop v Londonu. Žbogar je pojasnil, da je nastop v pokalu Amerike priložnost, ki doleti le redke. Verjame, da bo dokazal svoje sposobnosti, obenem pa bo vložil vse potrebno v ta projekt. Prve kvalifikacijske regate bodo v portugalskem Cascaisu na vrsti od 6. avgusta.

Splavitev Žbogarjeve jadrnice-7
Splavitev Žbogarjeve jadrnice-7 FOTO: Dare Čekeliš

"To je zame velik izziv in seveda velike sanje, ki so se mi uresničile," je dodal. Žbogarjeva prioriteta sicer ostaja nastop na olimpijskih igrah v Londonu naslednje leto v razredu finn. Vanje je v zadnjem letu in pol vložil ogromno dela, kar pa je že obrodilo šesto mesto na nedavnem evropskem prvenstvu. Pri tem je Izolanu odločitev za sprejem izziva nastopa v pokalu Amerike olajšalo dejstvo, da je več kot polovica članov posadke tudi kandidatov za nastop v Londonu v razredu finn. "S predsednikom konzorcija smo se dogovorili, da je za nas prioritetno olimpijsko jadranje," je še pojasnil Žbogar. Poleg Žbogarja se je predstavil tudi domači dvojec Mitja Mikulin-Sebastian Prinčič, ki sta olimpijska kandidata v razredu 470. V kratkem se odpravljata v Anglijo na predolimpijsko regato. Tam po besedah Prinčiča ciljata na uvrstitev v prvo polovico nastopajočih, nakar bosta stopnjevala formo za decembrsko svetovno prvenstvo, ki jima lahko že prinese olimpijsko normo.

Z mednarodno konkurenco se bosta odslej spopadala z novo jadrnico, ki so jo danes krstili pred jadralnim klubom, za kar sicer niso dobili nobenega denarja od jadralne zveze. Sicer pa sta bila tako Žbogar kot njegov oče in predsednik kluba Stanislav kritična do aktualnih razmer v slovenskem jadranju. V jadralni zvezi namreč pozabljajo na jadralce, meni izolski olimpijec. Kot je spomnil, je predsednik zveze Gregor Veselko pred poldrugim letom obljubljal, da bodo imeli slovenski jadralci primerljive pogoje ostalim jadralcem po svetu, da bodo imeli maksimalno medijsko podporo ter da bodo dobili sponzorje. "V enem letu in pol od tega ni absolutno nič oziroma dosti manj, kot smo mi pričakovali," je še ugotavljal Žbogar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arondik
31. 07. 2011 10.31
major, žbogar in vsi ostali vrhunski športniki delajo v tvoji in moji in v denarnicah ostalih ki delamo druge stvari. Ampak meni je tako prav saj ne verjamem da bi bilo fino navijat za športnike ki bi nastopali pod tujo zastavo pa bi v resnici nosili slovensko srce. Major pihnil si ga da je kaj in kje hudiča delaš da ne razumeš vrhunskega športa in promocije.Ja najverjetneje bi ti odgovarjalo delo na kakšnem karibskem otočku z krasno plažo in seveda denar kar od nekje pa čeprav od mamil ali česa podobnega.Samo da nebi bilo treba delati kajne?? Pojdi se solit in ne drezaj tja kamor ni potrebno
major1
27. 07. 2011 19.33
Kje dela ta Žbogar?