Drugi športi

Žbogar ostaja na dobri poti do olimpijskega odličja, povsem blizu tudi Mrakova in Macarolova

Rio de Janeiro, 14. 08. 2016 22.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar, ki v svoji zbirki že ima dve olimpijski kolajni v razredu laser, je po desetem plovu blizu novemu olimpijskemu odličju tudi v razredu finn. V skupni uvrstitvi je pred njim le Britanec Giles Scott, ki si je že zagotovil zlato kolajno, Žbogar pa je drugi, 13 točk pred Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem.

Najboljšega slovenskega jadralca, ki je v razredu laser že osvojil srebrno kolajno v Pekingu, štiri leta prej v Atenah pa je bil osvojil bron, do novega olimpijskega odličja loči le še torkova regata za kolajne, ki šteje dvojno. V skupni uvrstitvi ima Vasilij Žbogar po desetih plovih 56 točk ali 13 manj kot Kljaković Gašpić, ki ga še lahko prehiti v regati za kolajne, medtem ko imata na četrtem mestu Američan Caleb Paine in Šved Max Salminen že 18 točk več kot 40-letni Izolan. To pomeni, da bi Žbogar brez kolajne ostal le, če bi v torek prvo mesto osvojila Paine ali Salminen, sam pa bi v cilj prišel šele kot deseti, zadnji.

Vasilij Žbogar
Vasilij Žbogar FOTO: AP

V desetem plovu, v katerem je bil nekoliko močnejši veter kot v prvi današnji, veter je pihal s hitrostjo desetih vozlov, je Žbogar jadral taktično odlično, ves čas med šestim in osmim mestom, kar je bila tudi njegova končna uvrstitev. Najhitreje je z desetim plovom opravil Urugvajec Alejandro Foglia Costa, ki je v cilj prišel pred Scottom in Grkom Ioannisom Mitakisom, s četrtim oziroma petim mestom pa sta se v boj za kolajne vmešala še Paine in Salminen. Devetindvajsetletni aktualni svetovi prvak Scott, ki je od leta 2012 dobil 16 od 18 rangiranih regat v svetovnem merilu, si je z drugim mestom v desetem plovu zagotovil tudi prvo olimpijsko kolajno. To je njegov šele prvi olimpijski nastop, ima pa štiri naslove svetovnega prvaka v razredu finn, od tega od leta 2014 tri zaporedne. Pred štirimi leti v Londonu je zmagal njegov rojak Ben Ainslie, ki je v jadranju od leta 2000 in Sydneyja osvojil štiri zaporedna najvišja mesta na OI. V ponedeljek bodo jadralci v razredu finn počivali, v torek pa se bodo pomerili še v regati za kolajne.

Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta v prvem nedeljskem plovu v razredu 470 osvojili 13. mesto, sta v drugem jadrali odlično in se s četrtim mestom v skupni uvrstitvi zavihteli na tretje mesto. Sedmi plov sta dobili Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, srebrni na OI pred štirimi leti, ki tudi vodita v skupni uvrstitvi. Čeprav Mrakova in Macarolova nista najbolje opravili svoje prve naloge, saj sta v šibkem vetru prijadrali do 13. mesta, v skupnem seštevku pa sta izgubili eno mesto in padli na šesto. Vendar ju nekoliko slabše jadranje ni vrglo iz tira. V drugem današnjem plovu sta se v spremenljivem vetru, na začetku je pihal s hitrostjo osmih vozlov, v zaključku pa s 13, na drugi obratni boji s šestega prebili na četrto mesto, ki sta ga zadržali do konca plova. S četrtim mestom v sedmem plovu sta v skupini uvrstitvi pridobili kar tri mesta, saj so njune tekmice v boju za kolajne v tem plovu precej zaostale za njima. Edine izjeme so bile Millsove in Clarkove, ki sta se z zmago učvrstili na prvem mestu z 20 točkami, ter Američanki Annie Haeger in Briana Provancha, ki sta v cilj prišli kot drugi, drugi pa sta s 24 točkami tudi v skupni uvrstitvi.

Mrakova in Macarolova, ki sta bili na letošnjem evropskem prvenstvu na Majorki tretji, lani pa sta v danskem Aarhusu postali evropski prvakinji, imata na tretjem mestu 33 točk. Njuna prednost pred trenutno četrtouvrščenima svetovnima prvakinjama Camille Lecointre in Helene Defrance je minimalna, saj Francozinji zaostajata le za točko, s še točko več pa sta na petem mestu Japonki Ai Kondo Jošida in Miho Jošioka. Novozelandki Jo Aleh in Olivia Powrie, branilki olimpijskega zlata, sta sedmi (42 točk), pred njima sta na šestem mestu tudi Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (39). Slednji sta bili na letošnjem SP tretji, lani pa sta drugič v nizu postali svetovni prvakinji. Do konca rednega dela in pred sredino regato za medaljo so predvidene še tri regate.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.