Drugi športi

Žbogar drži srebro, Nemci v polfinale nogometnega turnirja, hrvaški rokometaši ugnali prvake

Rio de Janeiro, 13. 08. 2016 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je tudi v osmem plovu dobro opravil svojo nalogo v razredu finn na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Končal jo je na četrtem mestu in se s tem še učvrstil na drugem mestu v skupnem seštevku. V soboto velika zmaga hrvaških rokometašev, Nemci prvi nogometni polfinalisti.

Žbogar v elementu na brazilskih valovih.
Žbogar v elementu na brazilskih valovih. FOTO: AP
Čehinja Petra Kvitova je na olimpijskem teniškem turnirju osvojila bron med posameznicami. V boju poraženih polfinalistk za tretje mesto je premagala Američanko Madison Keys s 7:5, 2:6, 6:2. Dvakratna wimbledonska prvakinja Kvitova je v polfinalu izgubila z Monico Puig iz Portorika, ki je v uvodnem nastopu premagala tudi edino slovensko teniško igralko v Riu Polono Hercog. Keysovo je na poti do finala ustavila zmagovalka odprtega prvenstva Avstralije Angelique Kerber.

V osmem plovu razreda finn je bil v soboto najhitrejši Nizozemec Pieter-Jan Postma, še naprej pa v skupni uvrstitvi vodi Britanec Giles Scott. Drugi sobotni plov je izkušeni Žbogar začel s četrtim mestom na prvi obratni boji. V ugodnih vetrovnih razmerah, veter je pihal s hitrostjo med 11 in 13 vozli, se je izolski jadralec prebil tudi na drugo mesto, vendar je po tretji obratni boji dve mesti izgubil, a je v cilj še vedno prišel na visokem četrtem mestu. Do prvega mesta je prijadral Postma, drugi je bil Novozelandec Josh Junior, tretji pa vodilni Scott, ki se je še bolj utrdil na prvem mestu v skupnem seštevku. Zelo zadovoljen je po četrtem tekmovalnem dnevu lahko tudi 41-letni Žbogar, saj je v boju za srebro kolajno pridobil še nekaj točk. Scott, ki v zadnjih treh letih na tekmah v razredu finn ne pozna poraza, je na prvem mestu z 22 točkami že praktično neulovljiv, z 38 pa je na drugem mestu še naprej nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger. Tretjeuvrščeni Avstralec Jake Lilley, ki je bil v prvem današnjem plovu tretji, v drugem pa peti, ima devet točk več kot Žbogar, četrti pa je po zmagi v sedmem plovu zdaj Postma, ki ima 53 točk, kolikor jih ima na petem mestu tudi Hrvat Ivan Kljaković Gašpić. V ponedeljek čakata jadralce v razredu finn še dva plova, po dnevu odmora pa se bodo v sredo pomerili še v regati za kolajne, ki prinaša dvojne točke. Po dnevu odmora bodo tekmovanje nadaljevale tudi jadralke v razredu 470 s slovenskima jadralkama Tino Mrak in Veroniko Macarol, ki sta še vedno na visokem petem mestu v skupnem seštevku, vendar z majhnim zaostankom za vodilnima Britankama Hannah Mills in Saskio Clark.

Nemški nogometaši so prvi polfinalisti olimpijskega turnirjau. V uvodni četrtfinalni tekmi so v Brasilii premagali Portugalsko s 4:0 (1:0). V polfinalu jih čaka zmagovalec dvoboja Nigerija - Danska. Nemci na OI nastopajo prvič po 28 letih, izbranci selektorja Horsta Hrubescha pa so po zadržanem začetku zdaj stopili na plin. Portugalcem so do vrha napolnili mrežo, čeprav tudi njihovi tekmeci niso bili brez priložnosti. Če bi v prvem polčasu kakšno izkoristili (najlepšo je imel že v 50. sekundi Mane, a a se je izkazal vratar Timo Horn), bi se morda tekma obrnila v drugo smer. Toda Nemčija je po zadetku Sergea Gnabryja v sodnikovem dodatku prvega polčasa pokazala, da jo zanima le zmaga, kar so v drugem delu potrdili Matthias Ginter (57.), Davie Selke (75.) in Philipp Max (87.), portugalski vratar Bruno Varela pa je tekmecem ubranil še nekaj nevarnih strelov. Danes in v noči na nedeljo bodo na sporedu še druge četrtfinalne tekme: pari so Nigerija - Danska, Južna Koreja - Honduras in Brazilija - Kolumbija.

Hrvaški rokometaši so v tekmi 4. kroga skupine A olimpijskega turnirja z 29:28 (14:12) premagali aktualne olimpijske prvake Francoze. Na olimpijskem rokometnem turnirju tako ni več neporažene ekipe, saj je v prvi današnji tekmi proti Nemčiji izgubila tudi Slovenija. V dvoboju aktualnih olimpijskih zmagovalcev in olimpijskih zmagovalcev iz Pekinga so bili večji del v prednosti hrvaški rokometaši, ki so z golom Zlatka Horvata v 59. minuti povedli 29:28. Francozi so prek Nikole Karabatića v naslednjem napadu zapravili izenačenje, nato je prekršek v napadu naredil Marko Mamić, ki si je prislužil tudi neposredni rdeči karton. Islandska sodnika Anton Palsson in Jonas Eliasson sta dosodila še sedemmetrovko za francosko reprezentanco, vendar je hrvaški vratar Ivan Perić 15 sekund pred koncem tekme ubranil strel Michaela Guigouja. Za Francijo je bil to prvi poraz na olimpijskem turnirju, z enim porazom, in sicer na uvodni tekmi proti Katarju, so v skupini tudi A hrvaški rokometaši. Najboljši strelci hrvaške reprezentance so bili Marko Kopljar s šestimi goli, po pet sta jih dosegla Zlatko Horvat in Manuel Štrlek, pri Francozih se je z desetimi goli izkazal Guigou.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bassettt
13. 08. 2016 21.53
+3
Dejmo, Vasko, dejmo! Se spomnem zadnjega sprejema v Izoli - to je za ponovit :)