Drugi športi

FOTO in VIDEO: Zavec se bo od boksa uradno poslovil v soboto, dan pred 40. rojstnim dnevom

Ljubljana, 09. 03. 2016 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.G./Ž.L./E.K.P./M.J./STA
Komentarji
11

Dejan Zavec, zdaj že nekaj mesecev v športnem pokoju, bo boksarske rokavice uradno na klin obesil to soboto v mariborski dvorani Tabor. Dan kasneje bo praznoval svoj 40. rojstni dan, telo pa mu je po zadnjem porazu v ZDA proti Kubancu Erislandyju Lari povedalo, da je bilo 23 let v boksu dovolj.

Zavec je 26. novembra na Floridi vknjižil četrti poraz v karieri. S tehničnim knock outom ga je v 3. rundi supervelterske kategorije premagal Kubanec Lara, ki je tako zadržal naslova prvaka WBA in IBO. Zavec je takrat dan po porazu napovedal konec športne kariere, saj je ugotovil, da se z mlajšimi ne more več enakovredno kosati, 13. marca namreč letos bo namreč dopolnil 40 let. V karieri je Mr. Sympatikus, kot se ga je zaradi prijaznega karakterja prijel vzdevek, odboksal 40 profesionalnih dvobojev, pri čemer je zabeležil 35 zmag, od tega 19 s KO, štiri poraze in eno prekinitev. Skupaj to pomeni 274 odboksanih rund, nikoli v dvoboju ni "padel", oziroma bil knock outiran. Po navedbah njegovih medijskih podpornikov je imel največ gledalcev na dvoboju 18. februarja 2011 proti Paulu Delgadu v ljubljanski dvorani Tivoli, ko je zmagal s tehničnim knock outom. Takrat si je ta dvoboj ogledalo skoraj 500.000 gledalcev.

"Pred zadnjim dvobojem v ZDA sem pogovoril s soprogo Natašo in se dogovoril, da hočem še eno zmago, potem pa bo počasi dovolj. Potem sem izgubil, ocenil možnosti za nadaljnje poti in treninge ter tudi tisto, kar se ne dotika samo boksa, nakar sem sprejel tako biološko kot praktično odločitev in uvidel, da nimam možnosti, da nadoknadim, kar imajo najboljši trije boksarji na svetu. Presenetil sem samega sebe in tudi soprogo, saj še ni bilo povsem jasno, da je to konec. Vsi, ki me spremljate, ste se spraševali, kdaj bo naslednji dvoboj, kdaj se bom spet s kom pomeril, a zgodba je dozorela, zavedal sem se, da moram to storiti hitro, saj bo drugače prihajalo do zmešnjav in nestabilnega razmišljanja. Vedno pravim, da v boksu ni skrivalnic, vse ob svojem času pride na mesto, spoznal sem, da je to konec," je na današnji prireditvi v Cankarjevem domu za medije dejal Zavec.

"Velikokrat sem se ob vseh naslovih in prejetih priznanjih ter gledalcih v dvoranah spraševal, ali je to mogoče. Poskušal sem biti jaz, spoštovati to kar delam," je dejal Zavec, ki je postal svetovni prvak po verziji IBF 11. decembra 2009 proti Isaacu Hlatswayju v Južnoafriški republiki.

Dejan Zavec.
Dejan Zavec. FOTO: Damjan Žibert

Šport bo še vedno del njegovega življenja, a ne razkriva ali bo to trenersko delo ali delo funkcionarja. "Še vedno se trudim, šport bo ostal moj sopotnik. Ne morem pa vam dati besede, da bom še kdaj boksal. Življenje me je naučilo, da moraš iti kdaj tudi kak korak nazaj, da greš enega naprej. Zdaj mislim, da ni potrebno, da hodiš nazaj, prav je, da ostaneš in gradiš na svoji kakovosti," je o morebitni amaterski karieri in nastopu na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru še dejal Zavec. O sobotni prireditvi, ki se začne ob 20. uri, ni veliko znanega, izkupiček od prodaje vstopnic (stanejo 5 ali 10 evrov) in donacij pokroviteljev bo šel v sklad za socialno ogrožene perspektivne športnike, dogodek bodo povezovali člani ekipe Reporter Milan, udeležbo pa je že potrdil tudi predsednik države Borut Pahor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

videonadzor
10. 03. 2016 09.44
+7
Dejan poznam te od malih nog,skupaj smo se srečevali na biljardu,soku...zmeraj si bil skromen in prijazen dedc...spoštujem te zato,ker se v teh 30 letih nisi nikoli spremenil .Iskrene čestitke ob slovesu od poklicne kariere,tebi in tvoji družini pa polno sreče,zdravja ter osebnega zadovoljstva...l.p
Mich Diam
09. 03. 2016 17.14
+8
Dejan, ti si v slovenskem boksu dosegel največ doslej in čestitke. Čestitke pa tudi za tvoj 40. rojstni dan! Vse najboljše!
Jožajoža
09. 03. 2016 16.22
-4
čudno, da ga v celju ne poznajo, stožice je pa napolnil, ker so ptujske občine na račun proračunov vozile člane raznih društev, da so stožice napolnili. baje so takrat prodali samo 100 kart po 5 evrov. tudi planica brez gasilcev ne bi imela gledalcev.
HAILWOODmike
09. 03. 2016 17.00
-3
Ves da v praznem prostoru ful odmeva??? A se ti velikokrat dogaja da slisis parkrat besedo ki jo izreces?
Anton001
09. 03. 2016 17.05
+0
asdfghjklqwertz
10. 03. 2016 12.11
Čudno, da ga samo Štajerci poznajo, ko pa je vedno bil njegov boks v živo v prenosu na 2. programu rtvslo ... Torej tvoje mnenje malo gre tu navzkriž.
RdecaZvezda
09. 03. 2016 15.37
+12
Zavec saj si fajn človek zato je prav,da si se tako odločil,škoda bi bilo ,da bi se mladci izživljali in nabirali pike na starem dedu