Drugi športi

Zavec se bo od boksa uradno poslovil marca: 'Vedel sem, da se ne da več kosati z mladimi'

Ptuj, 15. 12. 2015 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novopečeni slovenski športni upokojenec Dejan Zavec te dni prvič po dolgem času v miru z družino pričakuje novoletne praznike. Čeprav še vedno trenira tri- do štirikrat na teden, pravi, da končno le zase. Od boksa se bo uradno poslovil spomladi, meseca marca načrtuje poseben dogodek, a podrobnosti še ne želi razkriti.

Slovenski profesionalni boks je Zavec popeljal na svetovni zemljevid.
Slovenski profesionalni boks je Zavec popeljal na svetovni zemljevid. FOTO: Reuters
"V pokoju je odlično, vse zasebne zadeve lahko zdaj urejam sproščeno, veliko časa si lahko vzamem, še vedno pa zbiram vtise preteklosti, rečem lahko, da se kar dobro znajdem v tem času in prostoru. Letos si bom prvič lahko v celoti z družino načrtoval vse dni praznikov, kar nam je bilo do zdaj prikrajšano, tako da se tega zelo veselimo," je povedal novopečeni športni upokojenec, ki tako kot vsi upokojenci vseeno opaža primanjkljaje časa v dnevu.

Dejan Zavec je 26. novembra na Floridi vknjižil četrti poraz v karieri. S tehničnim knock outom ga je v 3. rundi supervelterske kategorije premagal Kubanec Erislandy Lara, ki je tako zadržal naslova prvaka WBA in IBO. Zavec je takrat dan po porazu napovedal konec športne kariere, saj je ugotovil, da se z mlajšimi ne more več enakovredno kosati, prihodnje leto bo 13. marca namreč dopolnil 40 let.

"Kaj naj rečem, v borbi sem bil v vsakem trenutku 'zadaj'. Tisti delček sekunde pri vsakem udarcu je bil dovolj, da sem vedel. Ko sem napadel, se je umaknil, ko je on napadal, se nisem utegnil izmakniti. Vedel sem, da je prišel čas, da se ne da več s temi mladimi," je na Ptuju med sproščenim pogovorom dejal Zavec. V vseh svojih borbah, v svojih 39 dvobojih je dosegel 35 zmag, od tega 19 s KO, en dvoboj se je končal neodločeno, ima tudi štiri poraze, v ringu nikoli ni "padel", ni bil nokavtiran. Zdaj je svoji karieri 'KO' zadal kar sam.

Zavec je v dvoboju z Laro spoznal, da se ne more več kosati z mladimi boksarji.
Zavec je v dvoboju z Laro spoznal, da se ne more več kosati z mladimi boksarji. FOTO: Twitter

"Moram povedati, da je prav fino. Zjutraj, ko grem v omaro in nabiram skupaj oblačila, podzavestno vzamem še brisačo. Potem pa se spomnim, saj tega ne potrebujem, vsaj ne za jutranji trening," je dejal Zavec, ki pa kot pravi športnik seveda tega ni povsem opustil. "Ta teden me čakajo trije ali morda štirje treningi, tako ali tako pa sem vsak dan tukaj v telovadnici, saj imam veliko učenja željnih boksarjev," je povedal Ptujčan.

Dan se vseeno hitro odvije, te dni se preizkuša tudi kot gostinec v kavarni pod telovadnico. "Vsako stvar, ki jo delaš, jo moraš stoodstotno. Zdaj edino treningov ne delam več na najvišji ravni. Svojega sistema v dnevu sicer ne spreminjam drastično, le trening je zdaj pomaknjen v druge ure dneva, pa še to ne vsak dan," je dejal Mr. Simpatikus, ki želi v prihodnje slovenskemu amaterskemu in profesionalnemu boksu pomagati s svojimi izkušnjami.

Dejan Zavec se preizkuša tudi v gostinstvu.
Dejan Zavec se preizkuša tudi v gostinstvu. FOTO: Aljoša Kravanja

"Zdaj sem šele dober teden v nekem bolj umirjenem ritmu. Seveda želim dati boksu kaj nazaj, moj cilj za prihodnost je, da bi mi uspelo z znanjem pomagati kakšnemu perspektivnemu boksarju, ampak tako kot vse, tudi to zahteva svoj čas," o nadaljnjih načrtih v boksu pove Zavec, ki ima vse možnosti, da ostane v tem športu, saj je v začetku leta 2006 v Novem Sadu končal fakulteto in si pridobil naziv trener boksa, potem pa je oktobra 2010 odprl tudi Dejan Zavec Gym, lasten vadbeni center na Ptuju.

O dokončnem slovesu od poklicnega boksa še ni želel povedati veliko, do zdaj namreč še ni imel časa, da bi vse podrobnosti do potankosti izpilil. "Lahko rečem le to, da točnega datuma še nimamo, bo pa dogodek nekje v mesecu marcu, ko pripravljamo tisto zadnjo, 13. rundo. Zato je potrebno nekaj časa, da speljemo dogodek kakovostno in na najvišji ravni, zato bo to šele drugo leto, čeprav smo ga mislili izpeljati še letos," je še dejal Trdobojec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.jest
15. 12. 2015 20.54
+1
Ja, glede na fotografijo je ta gostinska res težka.
MavritoGazarinni
15. 12. 2015 13.40
+3
ajde ,Dejan pridem po privat ure boksa... :)
Jožajoža
15. 12. 2015 13.20
-9
zakaj se poslavljaš, zakaj, plačaj si še enega enakovrednega nesposobnega nasprotnika, in naredi wresling dvoboj med haložani. ti se na boks tako ne spoznajo, zato bodo napolnili kakšno mladiko ali ptujski stadion, in spet boš lepo služil . na račun naivnih haložanov.
MavritoGazarinni
15. 12. 2015 13.42
+5
dej ne bit tako zagrenjen.človeku je uspelo super glede na razmere v Sloveniji...tako,da samo tiho bodi.
repca1
15. 12. 2015 10.00
+15
Sramotno za 24 ur, da ob koncu kariere, ob tolikih podeljenih udarcih kot jih je podelil mr. Zavec, objavljate slike njegovih slabših trenutkov. Zbrisali ste moj prejšnji komentar, slik pa niste zamenjali. Važno, da pretresete človeška čustva, čeprav negativna, je filozofija vašega novinarstva. POPulizem 14 ur.
emsodine
15. 12. 2015 11.38
+10
Res, slike so za slovo povsem neprimerne. Vendarle je bil svetovni prvak! In to večkrat! Dejan, kapo dol in velik poklon!