Drugi športi

Zaradi premalo napihnjenih žog ostra kazen za prvake lige NFL

New York, 12. 05. 2015 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ekipa ameriškega nogometa New England Patriots je dobila milijon dolarjev kazni. Njihov zveznik Tom Brady, dvakratni najkoristnejši igralec lige NFL, je dobil štiri tekme prepovedi nastopanja; vodstvo NFL je kazni izreklo zaradi premalo zraka v žogah ekipe.

New England Patriots so se veselili četrtega naslova prvaka lige NFL.
New England Patriots so se veselili četrtega naslova prvaka lige NFL. FOTO: Reuters
Ob tem bodo New England Patriots leta 2016 in 2017 prvi in četrti izbor na naboru novincev lige začeli mesto nižje. Patriots so imeli na poti do osvojitve naslova januarja letos v polfinalu v dvoboju z Indianapolis Colts v enajstih od dvanajstih svojih žog precej manj zraka, kot je dovoljeno. To se je zgodilo v prvem polčasu. S tem so v ekipi New England omogočili, da je imel njihov podajalec Tom Brady ob zmagi s 45:7 boljši oprijem mehkejših žog pri metih. V trimesečni preiskavi so ugotovili, da se je Brady "jasno zavedal kršitve pravil in obenem, ni sodeloval s preiskovalci".

Sedemintridesetletni podajalec New England Patriots je poleg Joea Montane in Terryja Bradshawa s štirimi naslovi prvaka najuspešnejši quarterback v zgodovini ameriškega nogometa. Konec januarja je na 49. Super Bowlu v Glendalu ekipo Patriots četrtič vodil do naslova prvaka NFL po letih 2001, 2003 in 2004. V odločilni tekmi je s soigralci z 28:24 premagali branilce naslova Seattle Seahawks. Brady je dobil tudi naziv najkoristnejšega igralca finala; njegov manager je napovedal pritožbo.

Tom Brady bo moral počivati štiri tekme.
Tom Brady bo moral počivati štiri tekme. FOTO: Reuters

"Obstajajo resni in nedvoumni dokazi, da se je Brady zavedal, da so zaposleni v ekipi Patriots v žoge, ki so jih sodniki odobrili, izčrpali zrak, ki ga je bilo manj, kot je dovoljeno. Nemogoče je, da bi se to zgodilo brez njegovega vedenja," je dejal izvršni podpredsednik NFL Troy Vincent. Komisar lige NFL Roger Goodell je dodal, da so kazni sprejeli po podrobni preiskavi in pogovorih.

Predsednik Patriots Robert Kraft je preiskavo označil kot enostransko. "Čeprav smo prepričani, da na naši strani ni bilo nobenih manipulacij z žogami, pa nameravamo sprejeti kazen vodstva lige. Današnja kazen pa zelo presega vsako razumno mejo in ne temelji na trdnih dokazih," je menil Kraft.

Samo dejanje naj bi opravila dva zaposlena v klubu, vodja garderobe Jim McNally in asistent za opremo John Jastremski. Z ogledi videoposnetkov so ugotovili, da sta pred tem sodniško odobrene žoge dvajset minut pred tekmo odnesla v slačilnico, kjer sta iz njih spustila zrak.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

firewall
12. 05. 2015 12.07
+1
malo off topic...Me zgodba nehote spomni na našega političnega veljaka...zgolj indici...na neznanem kraju neznanem času...mogoče se pa Tom Brady pritoži na ameriško ustavno sodišče. Pri nas bi mu že ugodili.
provokatorr
12. 05. 2015 12.51
+2
v sodbi besedna zveza na neznanem kraju ob neznanem času ni nikjer napisana. tudi avstrijci, ki so obsodili svoje ljudi in s tiralico iščejo Walterja Volka, niso nikjer napisali da čas in kraj nista znana.
provokatorr
12. 05. 2015 10.40
+2
a naslova pa jim ne bodo odvzeli?? brez te goljufije mogoče sploh ne bi prišli do finala.....
Lordy
12. 05. 2015 14.13
+0
če bi gledal tekmo bi ugotovil da žoge niso imele nič s tem kako so Coltsi bli zanič... Že rezultat ti pove to...Sploh pa saj oboji igrajo z istimi žogami...
Felipao
12. 05. 2015 20.19
+1
Pravila so pravila in če se jih ne upošteva bi jim morali že zaradi zgleda odvzeti naslov. Uefa je denimo letos vrgla Legio Varšava iz kvalifikacij, ker je v igro za nekaj minut vstopil igralec, ki zaradi suspenza ne bi smel igrati, pa čeprav ni imel vpliva na sam izid tekme.