Drugi športi

Celjani niso zapravili visoke prednosti in dobili derbi z Gorenjem za finale pokala z Branikom

Maribor, 15. 04. 2017 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v prvem polčasu visoko povedli na prvi tekmi polfinala slovenskega pokala s starimi rivali iz Velenja, ki so se v nadaljevanju tekme v Mariboru sicer uspeli vrniti med žive, a zmage pivovarjev Velenjčani niso preprečili (26:23). Domači Maribor Branik si je zvečer tudi sam priigral finale z zmago nad Riko Ribnico (32:23).

Miha Zarabec (z žogo) in soigralci so večino dela opravili že v prvem polčasu.
Miha Zarabec (z žogo) in soigralci so večino dela opravili že v prvem polčasu. FOTO: SEHA

Obračun dveh najboljših ekip na slovenskih tleh se je razpletel po željah celjske ekipe. Prva polovica tekme je minila v njeni absolutni prevladi, v drugi pa se je navkljub slabši predstavi vendarle uvrstila v veliki finale. Branilka pokalnega naslova iz mesta ob Savinji bo v nedeljo v osrednji mariborski dvorani Tabor naskakovala svojo 20. pokalno "zvezdico" z zmagovalcem druge polfinalne tekme mariborskim Branikom. Velenjske "ose" so v uvodnih desetih minutah kljubovale Celjanom, po njihovem edinem vodstvu na tekmi s 4:3 pa so bolj ali manj imeli vse niti v svojih rokah izbranci Branka Tamšeta. Ti so predvsem učinkovito predstavo prikazali med deseto in dvajseto minuto, ko so naredili delni izid 9:2, ob tem pa kar sedem minut niso prejeli gola. V 14. minuti so tako že vodili z 8:4, v 19. pa svojo prednost povišali na sedem golov (12:5). Velenjčani se po tako visokem zaostanku niso več pobrali, Celjani so bili vselej za korak pred njimi. V prvi polovici tekme so največ vodili z osmimi goli, prvič v 28. minuti (17:9), na veliki odmor pa so se podali z vodstvom (18:10). Celjani so v drugem polčasu močno popustili, izbranci velenjskega trenerja Boruta Plaskana pa so izkoristili njihovo ležerno predstavo in se jim v 48. minuti približali na dva gola zaostanka (20:22). A Tamšetovih izbrancev v prelomnih trenutkih dvoboja ni zajela panika, znova so strnili svoje vrste in stvari postavili na svoje mesto. V celjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Blaž Janc s sedmimi in Luka Žvižej s šestimi goli, v velenjski pa sta Luka Mitrović in Matjaž Brumen dosegla po šest zadetkov.

Mariborski rokometaši so na drugi polfinalni tekmi povsem zasenčili tekmece iz Ribnice in se zasluženo prebili v veliki finale. V nedeljo jih v njihovem hramu čaka najboljša slovenska ekipa, ki je v prvem polfinalu prikazala dva različna obraza. V prvem se je dobesedno poigrala z velenjsko zasedbo, v drugem močno popustila, v prelomnih trenutkih dvoboja pa vendarle strnila svoje vrste in zmagala s 26:23 (18:10). Nedeljska tekma za končno tretje mesto med Velenjčani in Ribničani se bo pričela ob 15., finalna med Celjani in Mariborčani pa ob 18. uri. Izbranci domačega trenerja Sebastjana Soviča so v prvi polovici tekme povsem zasenčili tekmece iz dežele suhe robe, predvsem to velja za obdobje od desete do tridesete minute. V tem obdobju kar enajst minut niso prejeli zadetka, v napadu pa so z raznovrstno predstavo in s številnimi nasprotnimi napadi povsem "razbili" blede in povsem neprepoznavne goste. Blestela sta Gašper Hrastnik in Matic Verdinek, ki sta dosegla po pet golov, odlična pa je bila tudi domača obramba, saj je v prvem polčasu prejela zgolj sedem golov. Mariborčani, ki so na velik odmor odšli s prednostjo devetih golov (16:7), so slabo odprli drugo polovico tekme, po ribniškem delnem izidu 3:0 pa je Sovič zahteval minuto odmora. Po njej so njegovi varovanci znova zaigrali preudarno, v polnem sijaju pa je zablestel tudi vratar Gregor Čudič, ki je nanizal nekaj neverjetnih obramb. Gosti so po uvodnem naletu znova ostali brez ideje, v 39. minuti so znova zaostali za devet golov (11:20). A gosti niso vrgli puške v koruzo, v 47. minuti so več kot prepolovili zaostanek in se gostiteljem približali na štiri gole (18:22). V prelomnih trenutkih dvoboja so mariborski rokometaši vendarle strnili svoje vrste in devet minut pred koncem znova povedli za sedem golov (26:19), na roko pa jim je šlo tudi porazno ribniško izvajanje sedemmetrovk - od šestih poskusov so zadeli le dvakrat. V mariborski ekipi sta bila najbolj učinkovita Verdinek in Hrastnik, ki sta dosegla po sedem golov, v ribniški pa Nik Henigman s šestimi in Janez Skušek s petimi zadetki.

Zaključni turnir pokala Slovenije, izida polfinala:

Celje Pivovarna Laško ‒ Gorenje Velenje 26:23 (18:10)

Celje PL: Lesjak, Gajić, Malus 1, Babarskas, Janc 7, Razgor, Suholežnik, Marguč 1 (1), Grošelj, Poteko 1, Zarabec 4, Kodrin 2, Mačkovšek 4, Mlakar, Žvižej 6 (3), Bečiri.

Gorenje: Baznik, Ferlin, Zaponšek, Cehte 1, Medved 2 (1), Haseljić, Ovniček 2, Stojnić, Toskić 2, Mitrović 6, Potočnik 2, Golčar, Kleč, Gams 2, Nosan, Brumen 6 (3).

Maribor Branik ‒ Riko Ribnica 32:23 (16:7)

Branik: Čudič, Leben, Kapular 1, Rožman, Bogadi, Sok 2 (1), Tomič, Hrastnik 6, Leben, Velkavrh 3, Fižuleto 1, Špende 5, Verdinek 7, Stopar, Čagalj 1, Štumpfl 1, Kete 3.

Ribnica: Klarič, Perovšek, Leban 1, Fink 2, Grebenc, Knavs, Henigman 6, Skušek 5 (2), Pucelj 2, Pahulje, Nosan 2, Kovačič 3, Erak, Kljun, Kulenović 2, Košmrlj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.