Drugi športi

VIDEO: Žagar sedmi v Pragi

Praga, 23. 05. 2015 23.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanec Tai Woffinden je zmagovalec velike nagrade Češke v Pragi. Woffinden, ki je dirko dobil še tretjič zaporedoma, je v finalu ugnal Poljaka Jaroslawa Hampla in Macieja Janowskega in ter Danca Nickija Pedersena. Slovenski adut Matej Žagar je izpadel v polfinalu in bil na koncu sedmi.

Devetnajsta dirka za VN Češke Mateju Žagarju ni prinesla pričakovane in tako želene uvrstitve v veliki finale, ki mu je uspela lani. Svoj nastop je končal s tretjim mestom v polfinalni vožnji in zbranimi devetimi točkami, kar ga po četrtini prvenstva uvršča na skupno peto mesto v borbi za naslov svetovnega prvaka. Žagar je dirko začel tako, kot je končal zadnji dve vožnji na VN Finske, z zmago. S tem je na noge dvignil številne slovenske navijače, ki so že tradicionalno obiskali dirko v Pragi. V nadaljevanju se nikakor ni znašel na startih, čeprav je bil na progi kljub temu hiter, zato se je pošteno namučil, da je pred zadnjo vožnjo rednega dela imel na svojem računu sedem točk. Pred odločilnim nastopom je to pomenilo, da rabi za vstop v polfinale vsaj eno točko. Ko je tako po dobrih dveh krogih vožnje na zadnjem mestu le prehitel Avstralca Chrisa Holderja, svetovnega prvaka iz leta 2012, in se tako uvrstil med najboljših osem. A kot četrti je moral v njegovi polfinalni skupini prevzeti le preostalo startno pozicijo. Po startu s povsem zunanjega položaja je bil le tretji.

Matej Žagar
Matej Žagar FOTO: Mediaspeed

"Če bi lahko pričel z napadi na Janowskega le krog prej, bi morda uspel tudi mimo njega, saj je bil motor res hiter, a s starta se nisem mogel pognati, kot bi bilo treba, in to me je morilo vso dirko," je svoj zadnji nastop opisal Žagar in dodal: "Zato sem na koncu pazil, da sem ujel še vsaj točko proti Jonssnu, saj bo sezona še dolga in vedno lahko šteje vsaka točka." Najboljše voznike zdaj čaka več kot enomesečni premor, saj se bodo na VN Velike Britanije v Cardiffu zbrali šele 4. julija, a Žagar v tem času ne bo zgolj počival: "Že čez uro potujem na Poljsko, kjer me z mojim klubom čaka nova dirka poljske ekstra lige v Zieloni Gori, nato pa si bom vzel nekaj dni za skok na obalo, saj bi se rad z družino malo odpočil in zbistril glavo pred nadaljevanjem sezone. V tem času bom poslal svoje kompletne motorje na pregled in servis k svojemu švedskemu pripravljavcu motorjev, saj želim, da pregleda tudi uplinjače in ves moj pogon spravi v red in na raven, kot je bil na začetku sezone, za nove boje, ki nas čakajo med poletjem in potem jeseni."

Žagar si zdaj z zbranimi 24 točkami v skupni razvrstitvi deli peto do šesto mesto s Švedom Andreasom Jonssnom. Vodilni Tai Woffinden (40 točk), drugi Nicki Pedersen (34) in Jaroslav Hampel (31) so se odlepili od konkurence. Žagar ima tako pred osmim mestom, ki še vodi v naslednjo sezono tega tekmovanja, le dve točki naskoka.

Izidi:
1. Tai Woffinden (VBr) 18 točk, 2. Jaroslaw Hampel (Pol) 13, 3. Maciej Janowski (Pol) 18, 4. Nicki Pedersen (Dan) 15, 5. Greg Hancock (ZDA) 13, 6. Andreas Jonsson (Šve), 7. Matej Žagar (Slo) oba 9, 8. Niels Kristian Iversen (Dan) 8, 9. Jason Doyle (Avs) 7, 10. Chris Holder (Avs) 6 ...

Skupno po 3. dirki od 12:
1. Woffinden 40 točk, 2. Pedersen 34, 3. Hampel 31, 4. Hancock 27, 5. Žagar, 6. Jonsson oba 24, 7. Janowski 23, 8. Doyle 22, 9. Iversen 21, 10. Jensen 19 ...

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
23. 05. 2015 23.15
+1
Bravo... 7 med elito...