Drugi športi

Žagar po petih letih spet med svetovno elito

Čakovec, 30. 09. 2012 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kvalifikacijski dirki za nastop na svetovnem prvenstvu v speedwayu leta 2013 je v hrvaškem Goričanu nastopil tudi najboljši slovenski dirkač Matej Žagar. Z drugim mestom si je zagotovil preboj med elito za naslednje leto. Zmagal je Poljak Krzysztof Kasprzak pred Žagarjem in Dancem Nielsom Kristianom Iversenom.

Dirka Grand Prix Challenge je za številne dirkače najpomembnejša v sezoni. Pomeni namreč priložnost, da se uvrstijo med elito tega športa, ki nastopa v seriji Grand Prix. A pot do tja ni lahka; po kvalifikacijskih dirkah vso sezono se namreč na finalni preizkušnji, letos jo je gostil Goričan, zbere 16 dirkačev, le trije pa si zagotovijo vstopnico za SP v naslednji sezoni. V vsaki sezoni si namreč le osem najboljših zagotovi nastopanje tudi v naslednji, tri mesta dobijo najboljši trije s kvalifikacijske dirke, štirje dirkači pa dobijo stalna vabila promotorja tekmovanja.

Matej Žagar
Matej Žagar FOTO: Robert Cankar

Žagar je bil na koncu široko nasmejan na zmagovalnem odru. Drugo mesto namreč pomeni, da se po petih letih vrača v SGP. Tam je redno nastopal v letih 2006 in 2007. Od takrat se kot redni voznik ni več vrnil v SP, nastopil pa je na posameznih dirkah kot dirkač s povabilom. "Kaj naj rečem ... najprej bi se rad zahvalil slovenskemu občinstvu, ki mi je pomagalo do rezultata, ki me je vrnil v SGP. Dirka je bila težka, potrebne so bile dodatne vožnje, a pokazalo se je, kaj pomeni ena sama točka. Treba je biti odločen in se boriti do konca. Vesel sem te vrnitve, za drugo leto pa lahko napovem samo eno: s polno paro naprej in upam, da bodo rezultati dobri. Veliko let sem delal za to, hvaležen pa sem vsem, ki so mi pomagali, še posebej družini, ki je trpela z mano v težkih trenutkih," je po slavju v Goričanu dejal Žagar.

A pot do velikega uspeha ni bila lahka. Žagar je začel s tretjim mestom v prvi vožnji, nadaljeval pa z dvema zmagama in po 12 vožnjah je že bil na mestih, ki so vodila v elito. Tudi po drugem mestu v predzadnji vožnji je imel še vse v svojih rokah, saj si je s Troyem Batchelorjem in Iversenom delil prvo mesto. Ostala mu je le še zadnja vožnja, toda tretje mesto za Leonom Madsnom in domačim adutom Jurico Pavlicem je pomenilo, da je redni del končal z desetimi točkami. Glavni dobitek je potegnil Kasprzak, saj je zbral 11 točk in si tako zagotovil skupno zmago. V boju za preostali dve mesti pa se je znašla kar peterica dirkačev; poleg Žagarja še Madsen, Batchelor, Iversen in Aleš Dryml. Prireditelji so tako morali izpeljati še štiri dodatne vožnje. Žagar je v odločilnih trenutkih ohranil mirno kri in si z zmago v 21. vožnji priboril finale dodatnih voženj. V njem se je pomeril še z Drymlom, Madsnom in Iversenom, imel nekaj sreče pri žrebu startnih mest (dobil je najboljše mesto B) ter še zadnjič ta večer navdušil številne slovenske navijače. Vodil je od starta do cilja ter po zmagi in skupno drugem mestu odpeljal častni krog, preden so ga mehaniki v njegovi ekipi zmagoslavno dvignili v zrak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorka57
30. 09. 2012 21.17
+4
BRAVO MATEJ,upanje umira zadnje.Dokazal si ,da si še ne boš dal miru in da nisi še za penzijon, vonj po bencinskih hlapih te bo gnal naprej !!!
Barbuda
30. 09. 2012 11.08
+5
been there. noraaa dirka!!!! svaka čast mateju! dr 55! :)
requiem sLOVEnian
30. 09. 2012 09.50
+8
Vse čestitke za uvrstitev v SGP2013. 13 le ni tako nesrečna številka. Kljub temu, da nisi imel sreče pri žrebu štartnih številk si ohranil mirno kri in se boril. Za konec pa še dodatne vožnje - tam pa si pokazal da imaš vrhunske sposobnosti. Mirno in trezno glavo tudi ko gre za biti ali ne biti. Te občutke ponesi s sabo v sezono SGP pa boš med 8. Mi smo s tabo .