Drugi športi

Za Fabjana (spet) usodna druga runda, sedmi zaporedni nokavt Petjeta

Ljubljana, 26. 04. 2014 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
18

Borilni spektakel FFC 12 ni bil pretirano uspešen za slovenske borce. V obračunu večera je Miran Fabjan z nokavtom v drugi rundi izgubil proti Paulu Daleyju. Svetla točka je bil nov izjemen nastop Sama Petjeta, ki je s tekmecem opravil v manj kot dveh minutah.

Miran Fabjan je moral priznati premoč Paulu Daleyju.
Miran Fabjan je moral priznati premoč Paulu Daleyju. FOTO: Damjan Žibert

Težko pričakovana glavna borba večera med Miranom Fabjanom in Paulom Daleyjem se je začela povsem po željah borca iz Branika pri Novi Gorici. Fabjan je Angleža držal na varni razdalji in pametno izkoriščal priložnosti za napad. Na žalost podobne predstave ni ponovil v drugi rundi. 'Slovenski Rocky' je poskušal napasti, a ga je 'Semtex' zadel z levim krošejem in poslal na tla. Fabjan se več ni uspel pobrati. Kljub temu je po koncu borbe požel pohvale. Organizatorji so namreč izdali skrivnost, ki jo je 29-letni Primorec skrbno skrival. Fabjanu so zdravniki zgolj nekaj tednov pred borbo odkrili resno bolezen, zaradi česar ga že v ponedeljek čaka operacija.

"99 odstotkov borcev, bi na njegovem mestu borbo odpovedalo. 99 odstotkov! Miran me je prosil, da se bori, saj je Paul največji izziv v njegovi karieri," je na novinarski konferenci zaupal alfa in omega borilne organizacije Final Fight Championship Orsat Zovko. Vzpodbudne besede je Fabjanu namenil tudi njegov nasprotnik Daley: "Miran je zelo trdoživ borec in nedvomno si zasluži nadimek Rocky. Nisem vedel, da je bolan. Po borbi sem se veselil, saj sem slišal, da imajo ljudje tukaj radi 'šov'. Opravičujem se Miranu, s svojim veseljačenjem ga nisem želel užaliti. Pred borbo je dejal, da bi si rad izmenjaval udarce in to je storil. Je eden izmed najboljših borcev, s katerimi sem se pomeril. Zelo je močan in tehnično dobro podkovan."

Fabjan po porazu ni niti pomislil, da bi iskal izgovore v zahrbtni bolezni. "Bil sem 110-odstotno pripravljen. Bolezen ni vplivala na mojo predstavo. Paul Daley je zmagal, ker je boljši borec od Mirana Fabjana," je bil kratek in jedrnat na novinarski konferenci. Nekoliko bolj se je razgovoril za 24ur.com: "Pristop je bil pravi. Treniral sem dobro. Dokler nisem prejel tistega udarca, je borba potekala tako, kot sem si želel. Že od nekdaj imam težavo, da mi v drugi rundi popusti koncentracija, vrhunski borci pa znajo to izkoristiti. S samim rezultatom ne morem biti zadovoljen, sem pa lahko toliko bolj s pristopom in pripravljenostjo. Zdaj me čaka operacija noge, nato pa naprej s treningi in borbami. O koncu kariere ne želim razmišljati, saj preveč uživam v tem, kar počnem."

Samo Petje je trenutno neustavljiv.
Samo Petje je trenutno neustavljiv. FOTO: Damjan Žibert

Veliko bolj zadovoljen je bil Samo Petje. 22-letni Metličan je znova dokazal, da sodi v sam svetovni vrh kategorije do 70 kilogramov in slavil po zgolj slabih dveh minutah borbe. Varovanec trenerja Petra Pupovca je povsem zasenčil nevarnega Nizozemca Kevina Hesselinga in prišel do že sedme zaporedne zmage z nokavtom. "Pričakoval sem težjo borbo. Bil sem dobro pripravljen, dal sem vse od sebe. Domače občinstvo mi je dalo dodatne energije. Bil sem povsem miren, za razliko od novembra lani mi tokrat ni nagajala vročina. Počakal sem na svojo priložnost, napadel in prišel do novega nokavta," je bil po borbi s svojo predstavo zadovoljen Petje, ki si je s to zmago zagotovil priložnost, da postane prvak organizacije FFC do 70 kilogramov: "Orsat Zovko mi je obljubil borbo za šampionski pas. To naj bi se zgodilo konec leta ali pa prihodnje leto. Ob tem pričakujem, da bom znova nastopil na Gloryju."

Nasprotnik Petjeta za naslov prvaka bo skoraj zagotovo Teo Mikelić. Obetavni Hrvat, ki je lani Metličana premagal v Poreču, je tokrat nekoliko presenetljivo že v prvi rundi ustavil Mirka Vorkapiča. Slednjemu je po prejetem udarcu zateklo levo oko in zdravnik ni pustil, da bi se borba nadaljevala. Po pravilih K-1 je do zmage prišel tudi Denis Chorchyp. Slovenski raper, ki se dobro znajde tudi v ringu, je po sodniški odločitvi premagal Dariana Paladina in se mu tako maščeval z poraz v svoji prvi profesionalni borbi. "Zame je bilo vse zelo čustveno. Po devetih mesecih sem se vrnil v ring. Mislim, da sem si zmago zaslužil in sem dokazal, da sem boljši borec," je po zmagi povedal Chorchyp. Manj uspešen je bil povratek v ring za Roka Štrucla, ki je s tehničnim nokavtom v drugi rundi izgubil proti Bosancu Elmirju Mehiću.

Bor Bratovž je svoj prvi nastop pod okriljem FFC kronal z zmago.
Bor Bratovž je svoj prvi nastop pod okriljem FFC kronal z zmago. FOTO: Damjan Žibert

Po pravilih MMA so se vse borbe končale predčasno, do zmage pa je izmed Slovencev prišel zgolj Bor Bratovž. Slednji je z davljenjem v prvi rundi odpravil bolgarskega debitanta Georgija Ivanova. Tomaž Simonič je po predaji v prvi rundi izgubil proti izkušenemu Nizozemcu Dionu Staringu. Še najbolj zanimiva borba v prvem delu dogodka je bila tista med Primožem Vrbincem in Viktorjem Halmijem. Ljubljančan Vrbinc je v borbo prišel na krilih dveh zaporednih zmag, tokrat pa ni našel recepta za neugodnega Madžara. Slednji je Vrbinca v drugi rundi močno zdel z levico in mu zadal veliko rano nad desnim očesom. Kljub temu, da 24-letni slovenski borec ni več dobro videl na desno oko, je na lastno željo z borbo nadaljeval in po novem naletu Halmija izgubil s tehničnim nokavtom. Po borbi je Vrbinc na svojem facebook profilu sporočil, da je ga je ob udarcu Madžar s prstom zadel v oko in mu poškodoval vid, zaradi česar ga čaka operativni poseg in nekajtedensko okrevanje.

Rezultati borb FFC 12:
- MMA del:
Luka Jelčić (Hrv) – Valentin Nikolov (Bol) – tehnični nokvat 1. runda
Antun Račić (Hrv) – Zoltan Turi (Madž) – predaja (armbar) 1. runda
Ivica Trušček (Hrv) – Oleg Bagov (Rus) – predaja (davljenje) 1. runda
Bor Bratovž (Slo) – Georgi Ivanov (Bol) – tehnični nokavt 1. runda
Primož Vrbinc (Slo) – Viktor Halmi (Madž) – tehnični nokavt 2. runda
Dion Staring (Niz) – Tomaž Simonič (Slo) – predaja (kimura) 1. runda

- K-1 del:
Mladen Kujundžić (Hrv) – Dženan Poturak (BiH) – nokavt 1. runda
Rok Štrucl (Slo) – Elmir Mehić (BiH) – tehnični nokvat 2. runda
Samo Petje (Slo) – Kevin Hesseling (Niz) – nokavt 1. runda
Denis Chorchyp (Slo) – Darian Paladin (Hrv) – soglasna sodniška odločitev (3:0)
Mirko Vorkapić (Slo) – Teo Mikelić (Hrv) – tehnični nokavt 1. runda
Paul Daley (Ang) – Miran Fabjan (Slo) – nokavt 2. runda

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roten
27. 04. 2014 12.30
-2
odkar je zlatko odšel ni več zmag malo čudno a ne
abeceda1987
27. 04. 2014 00.36
+3
Fabjan je itak samo gobcač...
Skrivnost_85
26. 04. 2014 21.58
+4
bol da se fantje v ringu tepejo kot na ulici
rdecioktober
26. 04. 2014 18.13
+2
vesel za bora, vorkapič zadnje case prevec neumnosti poje, kaj je pa s tem Fabjanom je pa ze kr mal preveč ...
Kiki hajime
26. 04. 2014 17.51
+2
A obnašanje Daleya po zmagi pa podpirate al kaj. Se vidi kdo je bolj naduvan od druzga. De.ili
Našvasan_zob
26. 04. 2014 22.37
Daley je svoj kaliber.. zarad sucker puncha so ga odpustil iz UFC...
Alexey-x
26. 04. 2014 17.05
+8
HAHAHA...ULIČAR GA JE RAZBIL,KO KANTO....
JLA01
26. 04. 2014 17.28
+3
Našvasan_zob
26. 04. 2014 16.22
+6
Nimaš kej.. Daley je world class elita... Še Kempmanna je poslal na tla s KO....
Našvasan_zob
26. 04. 2014 16.22
+2
Kaj sm reku za Daley vs Fabjan... Daley for the win.. brutally...
xRayx
26. 04. 2014 16.18
+1
A nisem rekel, da bo tepen ! :D hEHEHhehEHehEH
hrc1
26. 04. 2014 16.06
+4
Škoda za Mirka
-santos-
26. 04. 2014 15.52
+4
Fabjan se lahko bori samo še z Denisom Chorchyp... :p
Našvasan_zob
26. 04. 2014 22.39
Po moje nista ista kategorija... drugač pa daley je WORLD class... tko da poraz je bil pričakovan..
fred flintstone
26. 04. 2014 15.28
-2
ja a je blo kej druzga za pričakovat fabijan ni sposoben višjega ranga
TtheG**
26. 04. 2014 15.25
+2
Kaj sm vam jaz reko. Da fabjan nima šans . On lahko tekmuje samo v neki amaterski vaški ligi.
dajno
26. 04. 2014 15.04
+9
Spet je pušnil
Svobodni govorec
26. 04. 2014 15.07
+9
Slovenski Rocky LOL. Slovenski padalec bi bilo bolje :)