Drugi športi

Za Armstronga spreminjali svoja pravila

Colorado Springs, 09. 03. 2015 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik ameriške protidopinške agencije Travis Tygart je pripravljen pomagati pri pregonu nekdanjih predsednikov Mednarodne kolesarske zveze, ki sta bila v novem poročilu obtožena ščitenja Lanca Armstronga pri obtožbah o uporabi prepovedanih snovi.

Nekdanji predsedniki mednarodne kolesarske zveze vpleteni v dopinško afero Lanca Armstronga.
Nekdanji predsedniki mednarodne kolesarske zveze vpleteni v dopinško afero Lanca Armstronga. FOTO: Reuters

Neodvisna kolesarska komisija za reformo je izdala poročilo v katerem razkrivajo vpletenost in načrtno prizadevanje Mednarodne kolesarske zveze pri ščitenju Lanca Armstronga. Pri dopinških obtožbah naj bi mu pomagala takratna predsednika zveze Hein Verbruggen in Pat McQuaid.

Tygart želi pregon nekdanjih predsednikov, ker naj bi komisija za reformo odkrila prevaro. Kolesarska zveza naj bi po navodilih predsednikov Verbruggna in McQuaida naročila 'neodvisno' preiskavo, ki naj bi zanikala pozitivne vzorce kolesarja na prestižnih dirkah. Komisija vidi tudi zaroto, saj sta to domnevno neodvisno preiskavo kasneje predstavila javnosti tudi Armstrongov odvetnik in športni agent, ki sta želela prekriti športnikov doping.

"Protidopinška agencija bo sodelovala s sedanjim vodstvom zveze. Oboji želijo pridobiti dokaze za to zaroto in zagotoviti, da vse kršitve protidopinških pravil v celoti preiščejo in preganjajo", je še dodal Tygart, ki je vodil tudi prvotno preiskavo proti Armstrongu.

S spreminjanjem svojih pravil so ščitili Armstronga pred dopinški pregonom.
S spreminjanjem svojih pravil so ščitili Armstronga pred dopinški pregonom. FOTO: Reuters

Trenutna preiskava je pokazala tudi, da je leta 2012 kolesarska zveza pod McQuaidovim poveljevanjem poskušala uničiti takratno preiskavo. Komisija želi tudi dokazati, da je Armstrong zvezi podaril denar v zameno, da prvotno preiskavo ustavijo. Na novo poročilo pa se nekdanja predsednika nista odzvala.

Tygart je pohvalil tudi sedanjega predsednika zveze Briana Cooksona, ki je leta 2013 objavil necenzurirana poročila in zavaroval elektronske podatke ter strežnike, da so se dokazi o grehih prejšnjih predsednikov ohranili. Zveza je testiranje za prisotnost prepovedanih substanc zdaj prepustila agenciji, ki naj bi bila 'resnično' neodvisna.

Ameriški kolesar, ki je premagal raka, je na Touru, najprestižnejši cestni kolesarski dirki, zmagal kar sedemkrat. Naslove, ki jih je osvojil med leti 1999 in 2005, so mu odvzeli leta 2012 zaradi uporabe nedovoljenih substanc. Prav tako so mu izrekli dosmrtno prepoved tekmovanja v kolesarstvu. Armstrong je krivdo kasneje priznal, vendar se s prepovedjo udejstvovanja na tekmah ni strinjal.

Posebne obravnave pred dopinškimi nadzorniki naj bi bil deležen tudi Alberto Contador.
Posebne obravnave pred dopinškimi nadzorniki naj bi bil deležen tudi Alberto Contador. FOTO: Reuters

Poleg Lancea Armstronga je prednostnega obravnavanja deležen tudi dvakratni zmagovalec dirke po Franciji Alberto Contador, ki ga je kolesarska zveza leta 2010 ravno tako ščitila pred obtožbami, kar je jasno razvidno iz novega poročila. Španca so osebno obvestili o pozitivnem dopinškem testu, med sestankom s tremi uradniki kolesarske zveze. Kolesar pa je za vzrok pozitivnega testa navedel kontaminirano meso.

Primer Contador naj bi bil primer slabega javnega upravljanja kriznih razmer pod vodstvom zveze. Komisija pa trdi, da je kolesarska zveza želela prikriti pozitivni test, vendar tega ne morejo dokazati. Leta 2010 je dopinški test pri Špancu pokazal majhne sledi klenbuterola, disciplinska komisija pa mu je izrekla enoletno prepoved tekmovanja.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ILoveGaming
09. 03. 2015 23.30
-4
Še zmir terajo sam njega....kaj pa ostali? Sej so usi jemal ne sam on...tud brez teh poživil bi biu on prvak.
modelx
10. 03. 2015 07.52
+1
ostale, ki jih preganjajo, takoj priznajo in/ali se pokorijo. tale vreča dopinga pa je stalno grozil, da bo ne vem koga vse tožil. grozil je tudi sotekmovalcem, ki niso želeli jemati dopinga. mao si preberi kaj in verjemi tudi v to in ne le v tegale laži
Seljako1899
10. 03. 2015 13.18
-2
Sploh ne vem zakaj tega ne legalizirajo v kolesarstvu saj se ve da najmanj TOP 100 kolesarji so vsi na dopingu...Pač Lance je bil najboljši med njimi to je to zdj sam njega napadat in obtoževat pa mu vzemat vse naslove denar itd... je res glupo...Vsem pobrat vse naslove in denar pa je potem najbolj da ukinejo ta šport pa bo...Al pa naj pustijo tistih par čistih amaterčkov in je to to...
krucyfix
11. 03. 2015 00.14