Drugi športi

Z dopingom si pomaga vsaj deset odstotkov športnikov

London, 24. 07. 2015 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

David Howman, direktor svetovne protidopinške organizacije WADA, je izjavil, da si več kot deset odstokov vrhunskih športnikov pomaga z nedovoljenimi poživili.

Kot največjo skrb Wade je David Howman v intervjuju za BBC izpostavil uporabo dopinga med mladimi športniki, ki se še borijo za preboj med najboljše na svetu. Direktor WADE pravi, da je glavni razlog za vedno pogostejšo rabo dopinga vse večja profitabilnost športa, mladi športniki pa so v njem najbolj ranljivi. Neprofesionalni športni dogodki imajo zelo omejeno kontrolo nad uporabo prepovedanih substanc, zaradi česar mnogi najstniki uidejo z radarja protidopinških agencij. Prav tako je dejal, da bi uporaba dopinga v bližnji prihodnosti lahko postala kaznivo dejanje, raven prisotnosti pa precej variira med posameznimi športnimi panogami.

David Howman je izjemno zaskrbljen.
David Howman je izjemno zaskrbljen. FOTO: Reuters

"Po večletni raziskavi smo pridobili ocene o tem, koliko športnikov si pri doseganju rezultatov pomaga z nedovoljenimi substancami. Odstotek je precej nad tistim, katerega si želimo, vsaj vsak deseti športnik poseže po dopingu. To je zaskrbljujoč podatek predvsem zato, ker jih pri uporabi uspešno ulovimo precej manj. A ne v vseh športih, v mislih imam predvseh specifične panoge. Najbolj nas skrbi uporaba dopinga med mladimi športniki, ki se med elito še niso prebili in iščejo bližnjice. Mlajši so temu še bolj podvrženi, ker jih v to smer vzpodbujajo njihovi trenerji, agenti in pogosto celo starši, saj jim to lahko prinese lep zaslužek,'' je situacijo natančno razložil Howman.

Kot ekstremni primer lahko navedemo Chiko Amalaho, nigerijsko dvigovalko uteži. Komaj 16 letno atletinjo so na dopingu ujeli na lanskih igrah Commonwealtha, v škotskem Glasgowu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endva
24. 07. 2015 17.53
+5
Ne si metati peska v oči. Odstotek "nečistih" športnikov je dosti višji kot 10%!
tastaramicka
25. 07. 2015 13.02
+3
@tktk1 glede na to da verjetno nisi in nikoli ne boš bil vrhunski športnik, nimaš kej velik pojma o teh stvareh zato raje prepusti strokovnjakom in ostalim vrhunskim športnikom pa naj oni sklepajo itd...