Drugi športi

FOTO: Serena kot Steffi Graf: Kerberjeva ni rešila nemškega rekorda, Američanka do 22. naslova

Wimbledon, 09. 07. 2016 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prva nosilka Serena Williams je v finalnem obračunu Wimbledona ugnala Nemko Angelique Kerber za rekordni 22. naslov na turnirjih za grand slam. Američanka se je Kerberjevi maščevala za poraz v Melbournu in se na vrhu večne lestvice (v odprti eri tenisa) izenačila s Steffi Graf.

Prva dama nemškega tenisa Angelique Kerber je v Melbournu še uspela preprečiti pohod Serene Williams do rekordnega 22. naslova na turnirjih za grand slam, toda pred izenačitvijo dosežka Nemke Steffi Graf Američanke v Wimbledonu ni uspela ustaviti. Williamsova je bila večji del sobotnega finala neustavljiva, čeprav jo je Kerberjeva prisilila v nadpovprečno predstavo in nekaj izjemnih udarcev. Ti so leteli na obe strani, a bolj pogosto z loparja prve nosilke, ki je z zmagama v nizih s 7:5 in 6:3 spisala teniško zgodovino in napovedala skorajšnji prevzem rekorda Grafove v svoje roke. Williamsova je v izenačenem obračunu dobila večino ključnih točk, denimo tiste v drugem nizu, ko je imela Kerberjeva pri 3:4 priložnost za odvzem začetnega udarca, Američanka pa ji je odgovorila z nizom asov.

Takoj za tem je začetni udarec Kerberjevi vzela Williamsova in s še eno serijo neubranljivih asov dokončala delo ter se ob odločilni točki ulegla na "sveto" zelenico. V prvem nizu se je zdelo, da ga bo morala odločiti podaljšana igra, le Williamsova pa je bila blizu "breaku". A pri rezultatu 5:6 je Kerberjeva z nekaj napakami nasprotnici odprla vrata, Williamsova je dobila dolgo izmenjavo udarcev in nato na mreži huronsko slavila točko ob prekratkemu "returnu" Nemke.

Tudi drugi niz je bil dolgo izenačen, Williamsova pa je nenadoma povsem prevzela nadzor nad dvobojem in po zapravljeni priložnosti Kerberjeve za "break" dvoboj mirno pripeljala do konca in še sedmič ponosno v zrak dvignila šampionski krožnik. "Tako izjemen občutek je biti tukaj. Najprej hvala Bogu, brez njega mi ne bi uspelo, tako kot brez moje družine in celotne ekipe. Res vam hvala," je na igrišču po zmagi dejala Williamsova. "Izvrstno je bilo. Angelique ... Rada igram z njo, iz mene izvleče izvrsten tenis in tudi izven igrišč je izvrstna oseba," je bila zadovoljna Williamsova.

"Neverjetno težko je bilo, da o tem (rekordu Grafove, op. a.) ne bi razmišljala. Ta zmaga je s tem še slajša, saj vem, kako trdo sem delala zanjo. Na tem igrišču se res počutim kot doma. Danes me čaka še ena tekma v dvojicah, zato se spet vračam. Ne vem, kaj bi še povedala, tako sem navdušena." Kerberjeva ni bila preveč razočarana: "Najprej bi rada čestitala Sereni. Res si zaslužiš, velika šampionka si, izvrstna oseba in vedno je čast igrati z njo. Najboljši občutek je bil igrati tukaj na osrednjem igrišču, izvrstni ste. V čast mi je igrati tukaj na tem igrišču in rada bi rekla hvala ljudem v moji loži, izjemni ste. Imam najboljšo ekipo in včasih z menoj ni preveč lahko, a vi vedno verjamete vame."

Serena Williams Angelique Kerber - 4
Serena Williams Angelique Kerber - 4 FOTO: AP

Pred Williamsovo in Grafovo je večkrat na največjih turnirjih slavila le Margaret Court, še pred začetkom "open ere" je Courtova zmagala 24-krat. Williamsova se zgodovini počasi bliža tudi na angleški travi. V All England Clubu je zmagala sedmič, drugič zapored, tako da zaostaja le dva naslova za legendarno Martino Navratilovo. V karieri je Williamsova osvojila 71 turnirjev, prvič pa je v Wimbledonu zmagala pred 14 leti. 34-letna šampionka, ki so jo nekatere kolegice tudi po tokratni zmagi že označile za najboljšo vseh časov, je morala dolgo čakati na 22. naslov.

Enaindvajsetega je osvojila lani poleti na US Opnu, nato pa ji je dvakrat spodrsnilo. V finalu Melbourna jo je premagala prav Kerberjeva, v Roland Garrosu pa je morala priznati premoč Španki Garbine Muguruzi. Tudi tokrat je dolgo kazalo na izenačen dvoboj, prvi niz je osvojila šele z odvzemom servisa v dvanajsti igri, v drugem pa je po ubranjeni "break" žogici v naslednji igri odvzela začetni udarec Kerberjevi in dvoboj zaključila po uri in 20 minutah. Za zmago je prejela še ček v višini 2,3 milijona evrov, s katerim je presegla mejo 80 milijonov dolarjev, zasluženih s turnirskimi nagradami. Kljub porazu je Wimbledon zadovoljna zapustila tudi 28-letna Kerberjeva.

Drugič v karieri je nastopila v finalu grand slama, v ponedeljek pa bo na lestvici WTA prvič v karieri na drugem mestu. Na vrhu bo ostala Serena Williams, ki je tja prvič prišla 2002 in je tam že od februarja 2013. Zvečer se je s starejšo sestro Venus Williams vrnila na osrednje igrišče, saj jo je čakalo še finale dvojic. S sestro Venus sta osvojili 38. naslov na grand slamih (dvojice in posamezno). V dosedanjih trinajstih finalih na grand slamih, v katerih je igrala s starejšo sestro, še ni izgubila in tudi tokrat je bilo tako, boljši sta bili od madžarsko-kazahstanskega para Timea Babos/Jaroslava Švedova s 6:3, 6:4.

Izid:
Serena Williams (ZDA/1) ‒ Angelique Kerber (Nem/4) 7:5, 6:3.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bassettt
09. 07. 2016 20.14
+0
Serena je najboljsa! V dokumentarcu (kjer je praznovala 33. rojstni dan, torej kar svez in nov) se lepo vidi, kako ima rada svoje telo in da veliko uspeha lahko pripise tudi manjvrednostnemu kompleksu, ki jo pelje naprej. Po eni strani puncka, po drugi zelo mocna zenska. Ko zgubi, se pocuti najslabsa in najbolj nesposobna ter obcutek krivde ... Res dober filmcek asice vseh casov!
Žiga Senekovi? 1
09. 07. 2016 19.44
+2
man steals women's tennis
1pravica
09. 07. 2016 18.11
+1
Bravo! Dobr tenis in da se pri teh letih lahk parira z 10 let mlajsimi igralkami. Za mene je najvecja