Drugi športi

Wada že odvzela licenco spornemu moskovskemu laboratoriju, Mok suspendiral častnega člana

Moskva, 10. 11. 2015 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovna protidopinška agencija Wada se je dan po objavi za rusko atletiko zelo obremenjujočega poročila neodvisne komisije o sistematični uporabi dopinga med ruskimi atleti odločila ukrepati in je protidopinškemu laboratoriju v Moskvi odvzela licenco ter mu prepovedala delovati.

Protidopinški laboratorij v Moskvi
Protidopinški laboratorij v Moskvi FOTO: Reuters
Ukrep Wade je bil pričakovan, saj so se v enajstmesečni preiskavi dokopali do informacij, da je v sistematičnih zlorabah sodeloval tudi moskovski laboratorij, v katerem so po ukazu direktorja laboratorija Grigorija Rodčenkova uničili skoraj 1417 vzorcev, ki bi v preiskavi služili kot dokaz. V podkupovalni verigi in v spirali goljufij in prikrivanja sledi naj bi si športniki z denarjem kupovali molk in pot na velika tekmovanja, o čemer naj bi bilo seznanjeno tudi vodstvo Mednarodne atletske zveze.

"Suspenz začne delovati takoj ter v moskovskem protidopinškem laboratoriju prepoveduje opravljanje kakršnih koli z Wado povezanih dejavnosti, vključno z vsemi analizami vzorcev urina in krvi," je zapisano v izjavi za javnost.

Testiranje vzorcev krvi in urina športnikov bodo v skladu z rednimi protidopinškimi aktivnostmi premestili na drugo lokacijo, Rusija pa lahko izrečeni ukrep izpodbija na športnem razsodišču v Lozani, je še zapisala Wada.

Sebastian Coe
Sebastian Coe FOTO: Reuters
Novi predsednik Mednarodne atletske zveze Sebastian Coe je ruski zvezi za obrazložitev obtožb namenil čas do konca tedna, preden bo ta organizacija odločala o priporočilu Wadine tričlanske komisije, na čelu katere je Dick Pound, da rusko atletsko zvezo za eno leto izključijo z vseh ravni tekmovanj. To bi pomenilo, da ruski atleti v prihodnjem letu ne bi nastopili niti na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je sicer vse obtožbe iz več kot 350 strani dolgega poročila označil za "neutemeljene". "Dokler ni kakršnih koli dokazov, s katerimi bi podkrepili svoje trditve, se je težko odzivati na obtožbe," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Peskov.

Svetovna protidopinška agencija je slabe tri mesece pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju že začasno suspendirala laboratorij v Moskvi.

Lamine Diack
Lamine Diack FOTO: Reuters

Mok suspendiral častnega člana Diacka

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je danes suspendiral častnega člana Lamina Diacka. S tem je Mok reagiral na priporočila etične komisije znotraj organizacije. Nekdanji predsednik Mednarodne atletske zveze Diack je osumljen podkupovanja v zvezi z dopinškim škandalom, ki atletsko zveza pretresa v zadnjih dneh.

Francosko pravosodje Senegalcu Diacku očita, da je v karieri predsednika zamolčal številne primere krvnega dopinga v zameno za okrog milijon evrov. Iz pripora so ga pred dnevi spustili po plačilu 500.000 evrov varščine. Pomočnik tožilca Jean-Yves Lourgouilloux je dejal, da je moral izročiti potni list in nima pravice, da bi zapustil Francijo.

V preiskavi, ki jo vzporedno vodi etična komisija Iaaf, sta se med drugimi znašla tudi Diackov sin Papa Massata Diack, ki je moral zaradi obtožb o podkupovanju zapustiti mesto vodilnega za marketing, in nekdanji zakladnik Iaaf Valentin Balakničev. Slednji je moral zaradi obtožb o sistematičnem dopingu v Rusiji februarja letos odstopiti z mesta predsednika ruske atletske zveze; na tem položaju je bil od leta 1991.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
10. 11. 2015 22.43
Bilo bi zanimivo povprašati ZDA, če oni hranijo vzorce za nedoločen čas (večno)
murate
10. 11. 2015 19.32
naši se pa takoj userjejo
Uporabnik458403
10. 11. 2015 17.50
+5
Kdaj pa se bo vzela licenca športni stavnici BET-AT-HOME!!!!! Tudi oni goljufajo in skrivajo nepravilnosti. nočejo mi pojasniti tekme med Senegalom in Marokom 17:10, 17:24, 24:17, 18:10 = 77:71. vsak ki bo vsaj malo preračunavat ve, da ne morejo biti 3/4 parne in 1/4 parna in končen rezultat paren!!!!!. tudi če se sestejejo vsi koši ne ustrezajo končnemu rezultatu...... še veliko več je takih tekem, naprimer Turčija ki je imela 5 zaporednih tekem vse četrtine parne ali neparne na tekmi, kar je matematična kvota več kot milijon. že pri kvoti 2 je verjetnost zadete stave manjša od 50%, pa še to od Turčije ni vse. Tudi Egipt je v enakem obdobju imel par tekem zaporednih vse četrtine parne ali neparne, podobno Senegal.......... kljub večkratni prošnji na BET-AT-HOME ne ukrepajo, kar pomeni, da so imeli te tekme v naprej dogovorjene. to pomeni, da BET-AT-HOME, da jih zanima samo dobiček, pa način ni pomemben, kako priti do njega in ljudi oguljufati
NerdIRL
10. 11. 2015 18.14
+1
Zakaj pol igraš? Če že moraš, dej pol vsaj na
emilzapata
10. 11. 2015 17.15
+2
saj stric Sam več ne ve, kje bi še nagajal veliki Rusiji, toda kdor je videl Rusijo od blizu lahko samo reče: ne bo vam uspelo, to je mogočna Rusija. Naj prvi kamen vrže tisti, ki je brez greha.
Jani Prešern
10. 11. 2015 18.14
+1
Bil sem v Rusiji. Lepa pokrajina ampak ljudje živijo v bedi in jadu. Tam srednji sloj prebivalstva ne obstaja, imaš milijone oz. si težek mafijec ali pa nimaš nič in živiš kot ščurek. Takšna je to država nažalost.
emilzapata
10. 11. 2015 19.02
+2
to je tvoja resnica in jo spoštujem, moja je precej drugačna, kajti tam sem živel in delal skoraj 6 let, pa tudi partnerka je od tam.