Drugi športi

FOTO: Vranješ za 24ur.com: Višina v rokometu? To sploh ne igra vloge!

Doha, 18. 01. 2015 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trener nemškega Flensburga Ljubomir Vranješ se je v mladih letih pogosto vračal v Celje, kasneje pa v knežjem mestu igral v dresu Redberglidsa in se kasneje predstavil kot pomočnik trenerja Flensburga. Slovencem pripisuje lepe možnosti za vrhunski dosežek.

Upokojeni rokometni zvezdniki, danes trenerji oz. njihovi pomočniki, imajo med svetovnim prvenstvom v Katarju najrazličnejše vloge. Največ jih soustvarja televizijki studio s svojimi strokovnimi komentarji. Tako je pri Dancih denimo aktiven legendarni levokrilni igralec Lars Christiansen, domači televiziji Hrvata Vlado Šola in Ivano Balić, Švedom pa Ljubomir Vranješ. Prav slednji je še posebej blizu slovenskim rokometnim navdušencem, saj se je pogosto vračal v Celje. Z Redbergslidsom, kot igralec, kasneje kot pomočnik trenerja Flensburg Handewitta.

Ljubomir Vranješ z našim posebnim poročevalcem iz Katarja Maticem Flajšmanom.
Ljubomir Vranješ z našim posebnim poročevalcem iz Katarja Maticem Flajšmanom. FOTO: 24ur.com

In prav na knežje mesto ga vežejo lepi spomini. Ljubo, kot ga kličejo rokometni prijatelji, je imel v Celju strica in teto, stric Krsto Belić je bil do selitve v Beograd novinar, prav v času njegovega bivanja v Celju pa je bil med obiskovalci letnega kopališča pogosto Vranješ, ki si takrat niti približni ni mislil, da se bo kdaj kot poklicni igralec vrnil v najbolj rokometno slovensko mesto. A od takrat so minila že leta, danes je aktiven v Dohi, kjer priznava, da je to prvenstvo presežkov, a z določenimi pomanjkljivostmi. "Če gledate, kako je dogodek organiziran, kje igralci živijo in kako je vse pripravljeno, moram priznati, da tega v rokometu še nismo doživeli. Da nekdo za organizaciji turnirja zapravi 200 milijonov evrov je naravnost neverjetno. Obstajajo pa malenkosti, ki niso najboljše. Mene razumljivo zanima šport in dejstvo, če bo prišlo na svetovnem vrhu do sprememb,“ je za 24ur.com povedal Vranješ.

O Celju z izbranimi besedami
Vranješ, ki je v preteklosti dodobra spoznal Celje, še naprej občuduje delovanje slovenskih državnih in pokalnih prvakov, ki so v sezoni 2003/04 osvojili naslov evropskih klubskih zmagovalcev. "Celje je tradicionalen klub, z zelo dobrim rokometom. In to že leta, dolgo pa jih spremljajo fenomenalni navijači. V Celju imate nekaj lepega,“ dodaja Šved, ki verjame, da je Slovenija na letošnjem svetovnem prvenstvu sposobna za velike stvari, a veliko hibo predstavlja odsotnost levega zunanjega.

Zarabec in Skube
Vranješ se je z vsega 166 centimetri sprehajal med orjaki nasprotnih reprezentanc, višina pa je hiba dveh obetavnih slovenskih rokometašev – Staša Skubeta (Gorenje Velenje) in Mihe Zarabca (Celje Pivoarna Laško). "Gledal sem ju, tudi igral proti njima. To sta zelo dobra rokometaša. Višina tu ne igra vloge. Gre za kakovostna igralca, ne glede na dejstvo koliko sta visoka. Pomembno je, da pokažeta, kako lahko nizki igralci igrajo,“ je dodal 41-letnik, ki je bil pred dodatnimi kvalifikacijami tudi kandidat za srbsko klop, a je kasneje na omenjeni trenerski stolček sedel Vladan Matić.

Četrtfinale in polfinale …
V Goeteborgu rojeni rokometni trener priznava, da so po videnem v prvih dveh krogih svetovnega prvenstva za vrh še naprej najbolj zreli Francozi, Danci, Španci, resno pa je potrebno računati tudi s Hrvati. Kaj pa Slovenija? "Drugo mesto v skupini je dosegljivo, s kančkom sreče pa še kaj več, v nadaljevanju tekmovanja pa je vse mogoče,“ je zaključil upokojeni organizator igre.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
18. 01. 2015 22.15
Za kaj potem skoraj vse ekipe imajo dvometraše?
DeBill
19. 01. 2015 12.38
kakoi
18. 01. 2015 19.03
-3
tej en kur.ac zna..Povem vam Slovenija bo med prvimi tremi,mogoče bo igrala v finalu..Pozabi na Španijo,Hrvaško..Francija pa nan je enakovredna in ostra konkurentka za naslov..Mogoče še Nemčija..Drugih pa ne vidim pri medaljah..
carli17
19. 01. 2015 13.37
+1
GLEJ VEŠ DA BI ZELO RAD VIDEL ,DA BI BILO TAKO KOT SI NAPISO SAMO TI POVEM ,DA SLOVENIJA NEBO NITI BLIZU MEDALJI