Drugi športi

VIDEO: Izzivalec Mathews pred domačimi navijači Flanagana ni uspel zbiti s prestola

Liverpool, 12. 03. 2016 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./J.K.
Komentarji
5

V dvoboju za naslov svetovnega prvaka po verziji WBO v lahki kategoriji med Britancema Terryjem Flanaganom in Derryjem Mathewsom je bil uspešnejši prvi. Flanagan, rojeni Manchestrčan, je kljub nepopustljivi predstavi Liverpoolčana Mathewsa zanesljivo ugnal po točkah in ubranil pas.

Boj za naslov svetovnega prvaka po verziji WBO v lahki kategoriji bi se moral odviti že februarja, a se je moral zaradi poškodbe aktualnega prvaka Terryja Flanagana prestaviti. Echo Arena v Liverpoolu je tako po krajšem čakanju le dočakala boksarski spektakel, na katerega se je lahko Derry Mathews ob poškodbi nasprotnika pripravljal še dodaten mesec. To je bil dvoboj levičarja proti desničarju in tudi dvoboj dveh rivalskih mest, Liverpoola (Mathews) in Manchestra (Flanagan). Še neporaženi Flanagan je jubilejni 50. dvoboj za Mathewsa začel ob gromkih žvižgih, ki pa ga v prvih dveh rundah brez večjih razburjenj niso zmedli in z nekaj kombinacijami je morda pustil celo boljši vtis. V tretji rundi se je dvoboj razživel tudi po zaslugi kakšnega nedovoljenega udarca. Flanagan je v peti rundi s kar nekaj natančnimi udarci dodobra pretresel Mathewsa, ki se je nato v zadnjih sekundah runde vrnil v dvoboj in prebudil tudi navijače, ko je "padlo" tudi nekaj krošejev.

Aperkati, direkti in še kaj je v sedmi rundi poletelo v Mathewsa, ki je bil vedno bolj načet. Toda v osmi rundi je sodnik zaradi odrivanja z roko v obraz na navdušenje gledalcev ocenil, da si Flanagan (tega je tudi opozarjal zaradi nizkih udarcev) zasluži kazenski odvzem točke. Prej je Mathews spravil branilca naslova na vrvi, a prejel lep direkt. Flanagan je bil v deveti rundi spet opozorjen in poskusil dvigniti ritem dvoboja, toda Mathews je trmasto vztrajal pri svojem. Tri runde pred koncem ga je nasprotnik spravil v kot in ga zasul s številnimi udarci. Močno je Flanagan prevladoval tudi v predzadnji rundi, ko je bilo več kot očitno, da Liverpoolčanu pred domačimi gledalci razen v primeru velikega preobrata ne bo uspelo. "Gostujoči" boksar je ostajal na varni razdalji in do zadnjih trenutkov dvoboja v zadnji rundi ni tvegal ter na koncu potrdil precej zanesljivo, čeprav ne povsem prepričljivo obrambo šampionskega pasu.

Južnoafričan Zolani Tete je v enem od prejšnjih odločilnih dvobojev večera z Mehičanom Josejem Santosem Gonzalezom že spravil nasprotnika na tla v drugi rundi, nato pa se je Gonzalez po štetju do osem zbral in pogumno vztrajal. Njegovega odpora je bilo konec v sedmi rundi, ko ga je Tete zadel z močnim desnim krošejem in aperkatom. Mehičan se je sicer pobral, toda po novem štetju in nekaj naslednjih zamahih je sodnik dvoboj prekinil. Afričan se je tako zasluženo veselil 19. zmage s tehničnim nokavtom v obračunu za naslov v bantamski kategoriji po verziji IBF. Nato sta se za medcelinski naslov v srednjetežki kategoriji (IBF) pomerila domačina Tommy Langford in Lewis Taylor. Obračun je postregel z izjemno dinamičnim spopadom, v katerem je nepopustljivi Taylor v zadnjih rundah nekako uspel odgovoriti Langfordu in ga silovito napadel, a to na koncu ni bilo dovolj, oba sta si prislužila topel aplavz zadovoljnega liverpoolskega občinstva. Po pričakovani sodniški odločitvi je Langford ubranil svoj pas. Pred vrhuncem večera sta se udarila še Britanec Paul Butler in Mehičan Sebastian Sanchez. Po pritisku Butlerja je Sanchez klonil v deveti rundi, ko ga je na dvoboju za mednarodni naslov v supermušji kategoriji (IBF) domačin "položil" z močnim udarcem v telo, Mehičan pa ni prestal štetja sodnika.

Vrstni red dvobojev:

ZOLANI TETE (23-3-0) vs. JOSE SANTOS GONZALEZ (23-3-0)
TOMMY LANGFORD (15-0-0) vs. LEWIS TAYLOR (18-1-1)
PAUL BUTLER (20-1-0) vs. SEBASTIAN SANCHEZ (12-1-0)
TERRY FLANAGAN (29-0-0) vs. DERRY MATHEWS (38-9-2)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hary6
14. 03. 2016 08.05
+1
on je dobrega srca se bo sigurno pridrušiu političnemu vrhu da bo braniu nas revne slovence
KardinaIFrancRodeVKristusu
13. 03. 2016 19.29
+1
bil je tepen...
Hary6
13. 03. 2016 18.08
+2
končno se je sprijaznu s tem da ne zna boksat
CastrumFF
12. 03. 2016 20.26
+2
Kaj pa tukaj pisete? Zavec je svetovni prvak v boksu!
maajde
12. 03. 2016 21.40
+1