Drugi športi

VIDEO: Zlomljena ključnica in dve počeni vretenci za kolesarja, ki ga je zrušilo spremljevalno vozilo

Brugge, 05. 04. 2015 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Norveški kolesar Alexander Kristoff je na dirki po Flandriji nadaljeval svoj niz zmag. Kolesar Katjuše je na 264,2 kilometra dolgi progi najpomembnejše dirke v Belgiji v ciljnem sprintu premagal Nizozemca Nikija Terpstro, tretji je bil Belgijec Greg van Avermaet.

Četrto mesto je zasedel Slovak Peter Sagan. Za Alexandra Kristoffa, ki je postal prvi Norvežan z zmago na tej "brutalni" dirki, je to jubilejna, deseta zmaga v sezoni, zagotovo pa ob etapnih zmagah na Touru in lanskem uspehu na dirki Milano-San Remo ena najpomembnejših v karieri 27-letnega kolesarja.

"Nekateri so zmajevali z glavo, ko sem se odločil nastopiti na tridnevni dirki De Panne med tednom, na kateri nisem varčeval z močmi in jo na koncu dobil. Že tako dobro formo sem še nadgradil, tako da so bili izpolnjeni vsi pogoji, da zmagam tudi tu. Še posebej, ker je bila tudi ekipa na visoki ravni. Občutki so res neverjetni, zmagati na tej dirki, ki je bila moj cilj sezone, je enkratno. Vesel sem, da mi je to uspelo pred družino, ki je za ta namen dopotovala iz Norveške. V zaključku Terpsta ni hotel sodelovati, varčeval je z močmi, a ga razumem. A vseeno me ni mogel premagati," je bil na cilju zadovoljen Norvežan, ki je na 16. od 19 vzponov (vzpon na Krisberg), približno 30 kilometrov pred ciljem, odgovoril na napad Terpstre, skupaj sta se odlepila od vodilne skupine.

V njej so bili praktično vsi favoriti, tako da ob odsotnosti Fabiana Cancellare in Toma Boonena, najuspešnejših tekmovalcev zadnjih let na tej dirki (od zmagovalcev dirke je bil na startni listi le Belgijec Stijn Devolder), ni prišlo do večjih presenečenj.

Treh slovenskih predstavnikov, Boruta Božiča, Kristijana Korena in Luke Pibernika ni bilo v ospredju, tako da najboljša uvrstitev slovenskega kolesarja na dirki po Flandriji ostaja deveto mesto Simona Špilaka iz leta 2008.

Dirko sta zaznamovali tudi dve nesreči, v kateri sta bili udeleženi spremljevalni vozili. Najprej je avtomobil zrušil Jesseja Sergenta, ki je bil del skupine ubežnikov. Novozelandec je ob padcu utrpel zlom leve ključnice in dve počeni vretenci v spodnjem delu hrbta. Nekoliko bolje jo je odnesel Sebastien Chavanel. Francoza je bil udeležen v trku dveh spremljevalnih vozil in tudi zanj je bilo dirke konec.

Izidi:
1. Alexander Kristoff (Nor(Katjuša) 6:26:39
2. Niki Terpstra (Niz/Etixx - Quick-Step) isti čas
3. Greg Van Avermaet (Bel/BMC Racing Team) + 0:07
4. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo) 0:17
5. Tiesj Benoot (Bel/Lotto Soudal) 0:35
6. Lars Boom (Niz/Astana) isti čas
7. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin) 0:48
8. Jurgen Roelandts (Bel/Lotto Soudal)
9. Zdenek Štybar (Češ/Etixx - Quick-Step)
10. Martin Elmiger (Švi/IAM Cycling) isti čas
...
36. Borut Božič (Slo/Astana) 3:23
95. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 10:27
116. Luka Pibernik (Lampre-Merida) 12:55

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dinamitek
06. 04. 2015 16.07
+2
pa kaj ni jasn tem trotlnom v avtih,se vozno na dirki k da oni dirkajo ne pa kolesarji
karamba34
06. 04. 2015 10.04
Šimemornar
05. 04. 2015 20.54
+1
Reševalni vozili?!? Vsaj posnetek poglejte, če že dirke niste! Spremljevalni vozili in to obe Shimano.
Cambi7
05. 04. 2015 20.20
+6
Zelo rad kolesarim ampak ta profesionalizem nima več nič skupnega s kolesarjenjem. Čelado- kapo dol vsem. Imam občutek, da je več spremstva kot kolesarjev. Bil v Izoli pred dvema tednoma. Eno rezervno tubo v kaselc z orodjem in to je to. Saj je vse skupaj že smešno.
Cambi7
05. 04. 2015 20.32
Še to. Sem spremljal dirko, vsaka čast vsem! Vmes sem pa pomislil, pred nezgodo,(ne prva ne zadnja) kako bi bilo, če bi pri MGP- ju sodelovala spremljevalna vozila?? Dva kolesa, veriga, menjalnik, zavore in pogonski agregat!!! O agregatu nima smisla govoriti, toda????? :-))
murate
05. 04. 2015 21.00
-3
Glej spoštujem vsako mnenje,vendar malo pomisli,kolesarska dirka traja 4,5 tudi več ur,včasih se glavnina razbije na prafaktorje.Za vse tekmovalce je treba priskrbeti servis,hrano,pijačo-sicer v obratnem vrstnem redu.V skupini 150 -200 kolesarjev se dogaja marsikaj in se ve kakšnih je zadnjih nekaj kilometrov dirke in ve se kdo ima v ekipi možnost zmagati,zato ekipa in spremstvo naredi vse ,da se tako zgodi...Seveda so vedno rezervni scenariji ali pa slučajni razpleti ,kar je v pro-ekipah redko.Verjetno si opazil,da so rezultatsko spredaj ,,urejene,, ekipe.Ne moreš primerjati rekreativni vzpon na Vršič kamor pridejo stare mame in napumpani rekreativci in pa dirke v Izoli.
kokicas
05. 04. 2015 21.08
+5
Kolesarstvo pač ni šport na mestu, moraš vso logistiko vozit z seboj od štarta do cilja +150km in žal prihaja tudi do tega, čeprav padec ki se je zgodil je nedopusten na takem nivoju, tista druga nesreča, ko sta so se zaletel v avto, ok sekunda nepoornosti, ampak tisti prvi pa neumnost voznika na polni črti. Drugače pa ja, bi lahko kdaj kakšen motor bil zadaj in spremljal dogajanje zadaj v spremljevalnih vozilih, ker je včasih zadaj poln kaos
Cambi7
05. 04. 2015 22.07
+1
Ok, se strinjam. Se organizira dirka v mejah človeških zmogljivosti, brez dopingov itd. Človek se ne more primerjati z gepardom. Jutri na kolo,za zdravo telo!!!