Drugi športi

VIDEO: Žagar iz Gorzowa razočaran

Varšava, 28. 08. 2016 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na dirki svetovnega prvenstva v speedwayu je sinoči v poljskem Gorzowu slovenski dirkač Matej Žagar končal na 13. mestu in s štirimi točkami v SP. Zmagal je Avstralec Jason Doyle, drugi je bil Britanec Tai Woffinden, tretji pa še en Avstralec Chris Holder.

Tudi na najbolj domačem ovalu za Mateja Žagarja, v poljskem Gorzowu, kjer na stadionu Edwarda Jancarza domuje njegov profesionalni klub, se tehtnica in forma nista obrnila v njegov prid. Branilec lanske zmage je na letošnji preizkušnji zbral namreč le štiri točke, s tem osvojil šele 13. mesto in se tako še bolj oddaljil od tako želenega osmega mesta, ki na koncu sezone zagotavlja obstanek v elitni druščini voznikov, ki se borijo za naslov svetovnega prvaka. Zmagovalec sedme od 11 dirk v letošnji sezoni je postal Avstralec Jason Doyle, ki je v finalu premagal svetovnega prvaka Taia Woffindna, rojaka Chrisa Holderja in domačega favorita Bartosza Zmarzlika. Žagar si je od te dirke obetal ogromno, prav tako pa tudi njegova ekipa in številni navijači. V senci lanskega uspeha, ko mu ni bilo para in je dobesedno kraljeval na stezi, je tokrat z bledo predstavo razočaral. Po prvem startu je najprej še kazalo, da se bo mu uspelo prebiti v ospredje, a je bila vožnja zaradi padca Šveda Fredrika Lindgrena prekinjena, v drugo pa Žagar ni ponovil dobrega starta in privozil si je zgolj točko.

Matej Žagar
Matej Žagar FOTO: Mediaspeed

Ko je v drugi vožnji pripeljal v cilj kot zadnji, je že zazvenel alarm. Sreče ni imel niti po tretjem startu, saj se je v uvodnem zavoju zapletel s sovozniki in si le stežka priboril drugo točko. Za vožnjo dneva je že po žrebu veljala 13., kjer je Žagar nastopil proti Woffindnu, Hancocku in do te dirke najboljšemu Poljaku Piotru Janowskemu. Dolgo je vozil na četrtem mestu, ko pa mu je na vhodu v enega od zavojev le uspelo po notranji strani prehiteti Janowskega, je ta toliko iztegnil levo nogo, da ga je Žagar nenamerno zadel, a Poljak je padel in povsem po pravilih je sledila diskvalifikacija Slovenca. Slab obliž na letos že precej bolečo rano sta bili dve točki v zadnjem nastopu Žagarja, v katerem se je moral pošteno namučiti, da je za seboj pustil Britanca Chrisa Harissa, sicer zadnjega v točkovanju SP. "Lahko povem le, da so moji motorji v tem trenutku takšni, kakršni so, več kot očitno je, da nekaj ni v redu, a žal v ekipi še sami ne vemo, kaj je narobe. Ob resnično slabem dnevu, ki je pokazal, da ko nisi v formi, tudi domači oval ne pomaga, se lahko le po najboljših močeh trudim naprej in upam, da bomo do Nemčije pokrpali vse luknje, ki jih zaenkrat še niti nismo uspeli odkriti," je po dirki vidno razočaran dejal Žagar.

S tem je še povečal razkorak do osmega mesta v SP, saj ga sedaj štiri dirke pred koncem letošnje sezone do tega cilja loči že 14 točk. Skupno je v vodstvu ostal Američan Greg Hancock, ki je bil danes šesti, s 94 točkami, Doyle jih ima 87, tretji pa je Woffinden s 86. Naslednja dirka, ki bo štela za VN Nemčije in bo tudi 200. dirka v zgodovini tega tekmovanja, bo čez 14 dni v Nemškem Teterowu, kjer se bodo najboljši dirkači pomerili prvič.

Izidi:

1. Jason Doyle (Avs) 16, 2. Tai Woffinden (VBr) 15, 3. Chris Holder (Avs) 15, 4. Bartosz Zmarzlik (Pol) 14, 5. Nicki Pedersen (Dan) 12, 6. Greg Hancock (ZDA) 11, 7. Fredrik Lindgren (Šve) 11, 8. Piotr Pawlicki (Pol) 10 ... 13. Matej Žagar (Slo) 4
- SP skupno (7):
1. Hancock 94, 2. Doyle 87, 3. Woffinden 86, 4. Holder 77, 5. Zmarzlik 75, 6. Janowski 70, 7. Lindbaeck 64, 8. Janowski 60 ... 13. Žagar 46.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.