Drugi športi

VIDEO: V ameriškem nogometu ni prostora za nadutost

Ljubljana, 08. 06. 2015 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Gašper Jakomin
Komentarji
4

Ljubljanska ekipa ameriškega nogometa Silverhawks je od skupno šestih v Sloveniji najprepoznavnejša. Letos igrajo v evropski ligi prvakov, v kateri so zabeležili dve zmagi in en poraz. Kako zahtevna je najpopularnejša igra v Ameriki, za nekoga, ki si prvič nadene ščitnike in čelado je preverila naša ekipa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zgodba o moštvu Ljubljana Silwerhawks, 1. del
    00:53
    Iz 24UR: Zgodba o moštvu Ljubljana Silwerhawks, 1. del
  • Iz 24UR: Zgodba o moštvu Ljubljana Silwerhawks, 2. del
    02:17
    Iz 24UR: Zgodba o moštvu Ljubljana Silwerhawks, 2. del

Prva tekma ameriškega nogometa je bila odigrana daljnega leta 6. novembra leta 1869. V Sloveniji je pod okriljem Zveze za ameriški nogomet Slovenije šest ekip, prva sezona državnega prvenstva pa je bila na sporedu leta 2009. Od kar je Slovence okužil ameriški nogomet, si vsi vključeni prizadevajo za njihovo večjo prepoznavnost na sončni strani Alp, kar je v poplavi ostalih bolj 'tradicionalnih' zelo težko. Ne samo finančno ampak tudi kadrovsko.

V letošnji sezoni sta ljubljansko moštvo Silverhawks okrepila dva Američana Clark Evans in Silas Sarvinski. Prvi igra na mestu podajalca, ker kot pravijo člani Silverhawks, je dobrega slovenskega podajalca nemogoče vzgojiti v le nekaj letih. Drugi pa se kot doma počuti na pozicij obrambnega linijskega igralca. Oba Ljubljančanom izdatno pomagata v mednarodnem tekmovanju, evropski Ligi prvakov, v kateri so v skupinskem delu do zdaj zabeleželi dve zmagi in en poraz.

Člani Silverhawks (belo-modri dresi) se na večjo prepoznavnost borijo na in ob igrišču.
Člani Silverhawks (belo-modri dresi) se na večjo prepoznavnost borijo na in ob igrišču. FOTO: Boris Gorički

Ker ameriški nogomet sodi v kategorijo kontaktnih športov, kjer so brutalni naleti nekaj vsakdanjega, predvsem pa s strani navijačev še kako zaželjeni. Naša ekipa je z igralci Silverhawks preživela trening in preverila kako zahtevni so njihovi treningi ter kako izdatno ščitniki in čelada pomagajo pri silovitih udarcih v telo. Več v prispevku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bendit
08. 06. 2015 19.31
+2
top sport, tri leta nazaj nism vedu kaj je to, sedaj pa poleg hokeja se najrajs to gledam
kimg
08. 06. 2015 14.53
+6
Atraktiven šport, vreden ogleda! Škoda, da ni več prenosov slovenskih ekip in več tekem, da bi lahko ljudje hitreje spoznali šport in pravila!
ZRCC
08. 06. 2015 07.03
-2
"V ameriškem nogometu ni prostora za nadutost". Ne se hecat. Če v katerem športu najdeš spektakularno naduvane majm*ne je pa to ameriški fuzbal in liga NFL. Ronaldo, Ibra in ostali se lahko skrijejo v luknjo proti tem biserom.
SERAPHIN
08. 06. 2015 13.21
+11
to kar ti vidis kot "nadutost" je povecini "psihicno ustrahovanje in provociranje" nasprotnika, s cimer probas nasproten tim spraviti iz "ravnovesja". Je prekrasen sport z veliko takticne inteligence in izjemnimi atleti. Tule bi kaksen soccer igralc lahko le brcal zogo in to je tudi vse+simulacija se takoj kaznuje in v 99,9% nikoli ne izvaja. Je zelo natancen sport, kar se tice pravil in res le v zelooo redkih primerih pride do nepravilnih odlocitev sodnika, kajti povecini se vecina odlocitev preveri z videom. Skoda, da ljudje pri nas se niso prepoznali , kako je ta sport resnicno zelo zanimiv, atraktiven in poln akcije. Vsak, ki ve zakaj se gre v AF bo uzival tudi v pripravah na napad/obrambo, ne pa bemtil nad par sekund "akcije" in 40 sekund dogovarjanja. GO GO SILVERHAWKS...UPAM DA VAM USPE USPEŠEN NALET NA 2. NAJMOČNEJŠO LIGO (AFL) V EVROPI !