Drugi športi

VIDEO: Tour: Kittlu prva etapa, Cavendish na tleh

Leeds, 05. 07. 2014 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.J./T.Š./STA
Komentarji
0

Nemec Marcel Kittel je zmagovalec prve etape kolesarske dirke po Franciji. Na 190 km dolgi preizkušnji od Leedsa do Harrogata v Veliki Britaniji je v ciljnem sprintu ugnal vse tekmece, za njim sta v cilju najmanj zaostala Slovak Peter Sagan in Litovec Ramunus Navardauskus.

Prva etapa, ki so si jo lokalni ljubitelji kolesarstva ob progi ogledali v stotisočih, pa se je slabo končala za domačega aduta Marka Cavendisha, ki je pred startom odkrito meril na svojo že 26. etapno zmago na francoskih dirkah, a prvo na domačem terenu; nekaj sto metrov pred ciljem pa je v skupinskem sprintu padel, za zdaj pa še ni znano, ali je pri padcu tudi staknil kakšno poškodbo. Glede na to, da je Cavendish etapo končal s hudimi bolečinami in se držal za ključnico, pa je prav mogoče, da se je dirka po Franciji zanj že končala, še preden se je dobro začela. Britanci so si uvod v 101. francosko pentljo zanesljivo predstavljali drugače.

Marcel Kittel
Marcel Kittel FOTO: Reuters

A zabavo je navijačem in kolesarjem pokvaril Marcel Kittel, ki je v strateškem boju ekip na koncu potegnil najdaljši konec, imel najboljše izhodišče za napad pred ciljem in največ moči. Tako si je že drugič zapored zagotovil zmago na uvodni etapi Toura, lani je bil uspešen v Bastii, na zadnji izvedbi francoske pentlje je nato dobil še tri etape. "Neverjetno. Sploh ne vem, kaj naj rečem. Zmaga in rumena majica drugič zapored, to je res nekaj posebnega. Pa še vzdušje je tukaj pred takšnim številom navijačev prav izredno," je po zmagi dejal 26-letni nemški kolesarski zvezdnik. Morda je Nemcu posredno pomagal tudi Švicar Fabian Cancellara, ki je kakšen kilometer pred ciljem prvi napadel in tako zmedel sprinterje, ki so se pripravljali na zaključni napad. Slovenska predstavnika na letošnjem Touru sta današnjo uvodno preizkušnjo končala v glavnini, Simon Špilak je bil 131., Kristijan Koren pa 135.

Izidi (Leeds - Harrogate, 190,5 km):
1. Marcel Kittel (Nem/Giant-Shimano) 4:44:07
2. Peter Sagan (Slk/Cannondale)
3. Ramunas Navardauskas (Lit/Garmin - Sharp)
4. Bryan Coquard (Fra/Europcar)
5. Michael Rogers (Avs/Tinkoff-Saxo)
6. Christopher Froome (VBr/Sky)
7. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)
8. Sep Vanmarcke (Bel/Belkin)
9. Jose Joaquin Rojas Gil (Špa/Movistar)
10. Michael Albasini (Švi/Orica Greenedge)
...
131. Simon Špilak (Slo/Katjuša)
136. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) vsi isti čas

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.