Drugi športi

VIDEO: Tanja Žakelj v Afriko po naslov svetovne prvakinje

Ljubljana, 16. 08. 2013 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj se po uspešnem dosedanjem delu sezone, ko je osvojila naslov evropske prvakinje, dobila dve dirki za svetovni pokal in se bori za zmago v skupnem seštevku, že ozira proti vrhuncu sezone.

Tanja Žakelj je pred slabima dvema mesecema osvojila evropski naslov v olimpijskem krosu.
Tanja Žakelj je pred slabima dvema mesecema osvojila evropski naslov v olimpijskem krosu. FOTO: Martin Platter

Idrijčanko Tanjo Žakelj v južnoafriškem Pietermaritzburgu konec meseca čaka svetovno prvenstvo, kjer želi osvojiti mavrično majico svetovne prvakinje. "Želja je zagotovo. Nekako poskušam iti neobremenjena, tako kot na vsako tekmo. Skušam se optimalno pripraviti na vsakem treningu, kolikor se le da. Bomo videli, vse je odvisno od dneva in vseh okoliščin v gorskem kolesarstvu. Grem z visokimi cilji, visokimi željami. Bomo videli, kaj bo tisti dan prinesel," samozavestno zatrjuje Žakljeva. Slovenka je na vseh dirkah svetovnega pokala stala na odru za zmagovalke, v Novem Mestu in v Val di Soleju je zmagala, na junijskem evropskem prvenstvu v Bernu pa je osvojila zlato odličje. Po seriji vrhunskih rezultatov vodilni tekmovalki v svetovnem pokalu misli že bežijo proti Južni Afriki. Proga je zahtevna in tehnična, a to Žakljeve ne skrbi: "Z vidika mojega tehničnega napredka mi mora ustrezati. Čeprav se prejšnja leta nisem ravno najbolje počutila na tej progi. Je tehnično dosti zahtevna, kar mi v tej sezoni in ob taki pripravljenosti zelo ustreza."

Članica slovenske ekipe Unior Tools Team v ožjem krogu favoritinj za naslov vidi predvsem branilko naslova, Francozinjo Julie Bresset, norveško veteranko Gunn-Rito Dahle Flesjaa, Nemko Sabine Spitz, Poljakinjo Majo Wloszczowsko in Italijanko Evo Lechner, zaveda pa se tudi, da je SP dirka posebnega pomena: "SP je tista najpomembnejša dirka v sezoni, ki je cilj veliko deklet. Smo izenačene, veliko nas je v svetovnem vrhu, krog favoritinj je zelo širok." Na zadnji dirki svetovnega pokala v kanadskem Mont-Sainte-Annu je bila 24-letnica tretja, ob zmagi Čehinje Katerine Nash pa je boj za končno zmago znova povsem odprt. Razlika med Slovenko in Čehinjo pred zadnjo dirko v Hafjellu znaša 85 točk. "Vsekakor bom bolj pozorna na Katerino, ki mi je najbližje. Trenutno sem bolj osredotočena na SP, potem sledi še zadnji svetovni pokal. Upam, da mi bo uspelo ohraniti visoko raven pripravljenosti. Najbolj mi lahko prekriža načrte, če Katerini uspe zmagati, ker so res visoke razlike med točkami med prvimi mesti. Malo bo računanja med samo dirko, vseeno je lepa mera točk prednosti, kar je bolje, kot če lovim zaostanek. Šla bom z pozitivnimi mislimi in čim bolje pripravljena na zadnjo dirko svetovnega pokala," sporoča Žakljeva.

Tanja Žakelj
Tanja Žakelj FOTO: POP TV

"Po taki sezoni sem zelo samozavestna, z visokimi cilji, res se bom poskušala optimalno pripraviti na obe dirki. Nimam občutka kot v pretekli sezoni, ko sem že težko čakala konec sezone. Letos gre neverjetno hitro mimo in že nestrpno čakam na ti dve dirki," dodaja tekmovalka iz Ledin. "Zaenkrat mislim, da sem še v vzponu s formo v drugem delu sezone. Rabila sem počitek po zelo uspešnem prvem delu, po državnem prvenstvu, ki sem ga maksimalno izkoristila. Potem sem začela s treningi na novo. Mislim, da do konca sezone ne bi smel biti problem zdržati na visoki ravni," je zaključila Žakljeva.

Pietermaritzburg bo SP gostil od 26. avgusta do 1. septembra, olimpijski kros pa bo na sporedu v soboto, 31. avgusta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drdra
16. 08. 2013 21.23
-1
vedno ko se hvalite ni pol nič. Počakajmo da vidimo
Ata_Smrk
16. 08. 2013 15.30
-9
Gre kosmuz zram?