Drugi športi

VIDEO: Slovenci med odbojkarsko elito: 'Smo evropski podprvaki in tako moramo tudi pristopiti k tekmam'

Ljubljana, 14. 06. 2016 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J./STA/E.K.
Komentarji
2

Odbojkarska reprezentanca, srebrna z lanskega EP, bo imela v petek svoj premierni nastop v svetovni ligi. Na prvi tekmi turnirja tretje svetovne skupine bodo izbranci Andree Gianija v ljubljanski dvorani Stožice igrali s Katarjem, v soboto jih čaka tekma s Tunizijo, v nedeljo pa še z Venezuelo.

Tine Urnaut in Andrea Giani
Tine Urnaut in Andrea Giani FOTO: Damjan Žibert
Čeprav se na prvi pogled zdi, da ekipe, ki bodo igrale v skupini s slovenskimi odbojkarji, niso ravno kakovostne, to še zdaleč ni blizu resnice. Predvsem to velja za Venezuelo, ki se redno uvršča na svetovna prvenstva, vrsto let igrajo v svetovni ligi, na kvalifikacijah za olimpijske igre v Riu pa so v finalu Južne Amerike z Argentino izgubili z 2:3. Zato pa so na olimpijskih igrah igrali leta 2008, pohvalijo pa se lahko tudi z devetimi drugimi in dvanajstimi tretjimi mesti na južnoameriških prvenstvih. Tudi Katar iz leta v leto napreduje, vodi jih italijanski trener Roberto Piazza, zanje pa igra cela vrsta naturaliziranih odbojkarjev, na lanskem azijskem prvenstvu je bil četrti. Tunizija se lahko pohvali z osmimi naslovi afriškega prvaka, šestkrat do zdaj je igrala na svetovnih prvenstvih. "Pred nami je izredno odgovorna naloga, saj nas bodo vse ekipe želele premagati, kajti nismo več nepomembna reprezentanca, kakršna smo bili še do lanskega evropskega prvenstva. Smo evropski podprvaki in tako moramo tudi pristopiti k tekmam. Imamo zelo veliko odgovornost in sploh ni pomembno, koliko smo trenirali. Pomembno bo samo to, kar bomo prikazali na igrišču, v prvi vrsti nas mora krasiti naš ekipni duh," je na zadnjem srečanju s predstavniki medijev dejal Andrea Giani, ki želi s svojimi izbranci napredovati v drugo skupino svetovne lige. "Prav vse ekipe iz naše skupine so kakovostne, vse so že igrale v svetovni ligi, v zadnjem obdobju pa so tudi že dosegale dobre rezultate. Čeprav spoštujemo vse tri nasprotnike, želimo dokazati, da lanski rezultati niso bili naključje, ampak plod dobrega dela in potenciala, ki ga ima Slovenija," je odločen italijanski strokovnjak na klopi slovenske reprezentance.

Slovenski odbojkarji ne čutijo nobenega strahu, prav tako v ekipi ni nobene nervoze.
Slovenski odbojkarji ne čutijo nobenega strahu, prav tako v ekipi ni nobene nervoze. FOTO:

"Ne čutimo nobenega strahu, prav tako v ekipi ni nobene nervoze. Najbolj pomembno bo, kakšen bo naš pristop na teh tekmah. Nasprotniki nas ne smejo preveč zanimati, poskrbeti moramo, da bomo mi igrali na taki ravni, kot smo sposobni. Prikazati moramo dobro odbojko, seveda pa moramo na teh tekmah tudi uživati. Naš glavni cilj bo, da pokažemo najboljšo igro, če bomo igrali dovolj kakovostno, bomo zmagali," je v pričakovanju začetka svetovne lige Tine Urnaut, kapetan slovenske reprezentance, ki ga je na minuli petek evropska odbojkarska zveza na gala prireditvi v Rimu izbrala za igralca, ki je v lanski sezoni najbolj napredoval. "Z lansko zmago v evropski ligi smo se končno uvrstili v svetovno ligo in s tem uresničili svoje sanje, zdaj pa si bo treba postaviti drugačne cilje in že prvo leto narediti dober vtis ter se uvrstiti v drugi kakovostni razred. Vse ekipe v naši skupini so imele še do lani večjo mednarodno veljavo od naše, saj so že igrale v svetovni ligi. Mi smo novinci, mi smo tisti, ki bomo morali, čeprav smo evropski podprvaki, dokazati, da si zaslužimo biti v tej konkurenci. Pred nami je težko delo, bom pa dejal, da smo sami sebi lahko najbolj nevarni, kajti, če ne bomo igrali, kot znamo, če se ne bomo borili za vsako točko, bomo težko uresničili svoj cilj," je dejal Alen Pajenk, bloker slovenske izbrane vrste. Edini v slovenski reprezentanci, ki ni bil na pripravah v Braziliji, je bil Klemen Čebulj. "Čeprav nisem bil z igralci v Braziliji, to ne bo noben izgovor za morebitne slabše predstave. V tem času, ko je bila ekipa v Braziliji, sem imel individualne treninge, z uigranostjo pa tudi ni težav, saj smo že nekaj let skupaj. Drugo mesto z lanskega evropskega prvenstva ne bo nobeno breme, moramo pa dokazati, da nismo zastonj evropski podprvaki. Želimo si, da bi bil v Stožicah veliko gledalcev, da bi čutili njihovo podporo, v imenu soigralcev pa lahko obljubim dober odbojkarski konec tedna," pa gledalce v dvorano v Stožice vabi Čebulj.

Slovenski odbojkarji si bodo že na turnirju v Ljubljani skušali pripraviti čim boljše izhodišče v boju za uvrstitev na zaključni turnir, ki bo julija v Nemčiji. Po ljubljanskem turnirju jih v Solunu od 24. do 26. junija čaka še drugi turnir, na njem pa bosta njihova nasprotnika ob grški reprezentanci še enkrat Katar in Portoriko.

Spored tekem turnirja v Ljubljani:
- petek:
16.30 Tunizija - Venezuela
20.00 Slovenija - Katar
- sobota:
16.30 Venezuela - Katar
20.00 Slovenija - Tunizija
- nedelja:
15.30 Katar - Tunizija
19.00 Slovenija - Venezuela

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
14. 06. 2016 16.52
+11
evo, pa bom prestopil prag teh famoznih stozic in si ogledal vsaj eno tekmo, gremo fantje 3x zmaga
catman
15. 06. 2016 09.51
3x metla, da se jim pokaže, da s Slovenci ni dobro češenj zobat.