Drugi športi

VIDEO: Porte stabilen po grozovitem padcu, dirko končal tudi Majka

Chambery, 10. 07. 2017 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralski kolesar Richie Porte je v stabilnem zdravstvenem stanju po grozljivem padcu na nedeljski deveti, kraljevski etapi dirke po Franciji. Kot so sporočili iz njegove ekipe BMC, se Porte odziva na okolico in za zdaj so poškodbe takšne, da ne bo potreboval operativnega posega. Porte je v padcu utrpel zlom desne ključnice in medenice.

Tako so reševalci Porta stabilizirali in odpeljali s prizorišča nesreče.
Tako so reševalci Porta stabilizirali in odpeljali s prizorišča nesreče. FOTO: AP

Dvaintridesetletni Richie Porte, ki je sodil v najožji krog favoritov, je na spustu po strmem vzponu na Mont du Chat grdo padel. Zapeljal je s ceste, ob padcu ga je vrglo na drugo stran, kjer je priletel v skale. Ob tem je podrl še Dana Martina, ki pa je lahko nadaljeval. "Richieja Porta so prepeljali v medicinski center Metropole Savoie v Chamberyju, kjer so ga nemudoma pregledali z rentgenom, da so določili obseg njegovih poškodb. Njegovo stanje je stabilno od samega začetka, je odziven in se je spomnil vsega, kar se zgodilo pred in po nesreči," je za cyclingnews pojasnil moštveni zdravnik Max Testa. "Bile je v velikih bolečinah in morali smo počakati na zdravniško pomoč. Sprva je spraševal, kjer ima čelado in očala," je še dodal Testa.

Ob zlomljenih oziroma počenih ključnici in medenici je utrpel tudi obsežne površinske praske in odrgnine. Tako kot med lanskimi olimpijskimi igrami v Riu je najbolj trpela desna polovica telesa, lani je utrpel poškodbo desne rame. V ameriški kolesarski ekipi, katere pokrovitelj je podjetje s sedežem v Švici, so prepričani, da Porte ne bo potreboval kirurškega posega in da bo lahko že v ponedeljek odpotoval domov, kjer bo nadaljeval okrevanje, ki bo, če ne bo kakšnih zapletov, trajalo od štiri do šest tednov. V ekipi so celo tako optimistični, da pričakujejo, da bo Porte lahko že avgusta znova vrtel pedala. "Richie je v zavoju povsem izgubil nadzor nad kolesom. Bilo je zelo spolzko. Očitno so organizatorji dobili to, kar so si želeli. V predelu pod drevesi je bilo izjemno spolzko. Sam sem imel veliko srečo, da se nisem tudi sam poškodoval," je bil kritičen Dan Martin, katerega je ob padcu zbil Porte. Britanec je kljub težavam s kolesom lahko nadaljeval z etapo in je prišel v cilj, a pri tem izgubil veliko dragocenega časa v bitki za visoko uvrstitev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nedeljska kraljevska etapa je bila brutalna, odstopilo je kar pet kolesarjev, ob Portu še moštveni kolega vodilnega, v rumeno majico oblečenega, Chrisa Frooma (Sky) Geraint Thomas, sedmerica pa je bila izločena, kajti prehitela jih je časovna metla. V le eni etapi je Tour izgubil 12 kolesarjev. Že uvodne etape letošnjega francoskega kroga so bile zelo izločilne. Dirka po Franciji je že uvodoma izgubila kar tri kolesarske ase, ob Slovaku Petru Saganu, ki so ga diskvalificirali po nevarni vožnji in ogrožanju preostalih tekmovalcev, je francosko pentljo predčasno končal tudi Britanec Mark Cavendish, ki si je v padcu po srečanju s Saganovim komolcem zlomil ramo. Začetek letošnjega Toura pa se je zelo slabo razpletel tudi za španskega člana ekipe Movistar Alejandra Valverdeja, ki si je v uvodnem posamičnem kronometru huje poškodoval koleno. 

Nemška ekipa Bora-Hansgrohe je po diskvalifikaciji Slovaka Petra Sagana na kolesarski dirki po Franciji doživela nov udarec, saj je zaradi poškodb Tour končal Poljak Rafal Majka, ki je padel v nedeljski kraljevski etapi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bora je brez Sagana ostala po incidentu z Britancem Markom Cavendishem, zato je vse moči preusmerila v Majko in njegov boj za skupni seštevek. Toda Poljak je v nedeljo padel ter do cilja prikolesaril 36 minut za zmagovalcem, Kolumbijcem Rigobertom Uranom.

"Povsod čutim bolečine, toda k sreči ob padcu ni prišlo do nobenega zloma. Ne znam razložiti, kaj se je zgodilo ob padcu. Nisem zaviral, le moje sprednje kolo je šlo po svoje. Na cesti je moralo biti olje ali kaj podobnega," je sporočil Majka, zmagovalec letošnje dirke Po Sloveniji. Športni direktor ekipe Bora Enrico Poitschke je ob tem sporočil, da Majko čaka okrevanje in počitek, nato pa boj za čim boljša mesta na dirki po Španiji, ki se začne avgusta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
10. 07. 2017 22.33
-2
Dobro je zril...
Borut Stari
10. 07. 2017 20.12
+6
beware1
10. 07. 2017 19.01
+11
To je pa profesionalizem. Glavo na prodaj za denar. Mitoristi imamo- imajo vsaj neko zascito, kolesarji nimajo- nimamo nicesar, razen koscek ojacanega stiroporja na glavi. Hitrosti so velike, noge imas dobesedno zvezane za pedal....! Karkoli se zgodi, nicesar ne mores storiti. Porte, hitro okrevaj!
kor22
11. 07. 2017 13.23
+0
kolko se jih je že ubilo na tour de france, kolko pa v moto gp?, pa da ne omenjam dirk tt isle of man kjer je že blo tolko mrtvih da je statistika 2 mrtva na leto, ne moreš ti primerjat hitrosti 60km/h z hitrostmi +280 km/h ker ti tu ne pomaga dobena zaščita
vstajnik1941
10. 07. 2017 15.29
-2
Kaj mu je pa tega treba bilo? Sam prašam?
kolo1982
10. 07. 2017 13.01
+8
Sagan ni s komolcem zadel Cavendish...tako da ta informacija ni pravilna. Cavendish je bil že v fazi padanja, ko je Sagan šele stegnil komolec. Počasni posnetek lepo pokaže pravo sliko.
trumpet2018
10. 07. 2017 12.41
-15
te kolesarske ćelade so kot jajčne lupine, zakaj nimajo boljših čelad, pa tudi če bi bile malo težje, važna je varnost, ne pa končna hitrost, manjša teža in udobje
Maxx365
10. 07. 2017 13.04
+25
saj si ni glave poškodoval, poškodoval si je ključnico in medenico, ki s čelado nimata veze
deus volt
10. 07. 2017 13.14
+20
Smolapataaka
10. 07. 2017 20.07
+11
Včasih so si med samo dirko prižgali tudi cigaret.
kor22
11. 07. 2017 13.21
dovolj je ta čelada, če nebi bla obvezna vprašanje če bi jo vsi nosili.