Drugi športi

VIDEO: Pokal Amerika: Novozelandci potrebujejo le še eno zmago

San Francisco, 25. 08. 2013 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finale izzivalcev 34. jadralnega pokala Amerike je tik pred odločitvijo. Posadka jadrnice Emirates Team New Zealand je dosegla novo zmago, tako da proti italijanski Luni Rossi v finalu pokala Louis Vuitton v zalivu pred San Franciscom vodi že s 6:1. Za veliki finala potrebuje le še en uspeh.

Če bi obveljal prvotni urnik, bi si lahko Novozelandci morda že danes zagotovili skupno zmago; predvidena sta bila namreč dva plova, vendar so drugega zaradi premočnega vetra odpovedali in ga prestavili na nedeljo po lokalnem času oziroma v noči na ponedeljek po srednjeevropskem.

Novozelandci so doslej doživeli le en poraz, ko je bil po drugi regati izid izenačen na 1:1. Luna Rossa je do zmage prišla po odstopu novozelandskega katamarana, na katerem so imeli težave s hidravliko za urejanje jadra, pred tem pa so imeli pred Italijani že več kot 400 metrov prednosti. Na današnji regati je bila prednost novozelandske jadrnice minuto in 58 sekund. Ob močnem vetru je jadrnica dosegla tudi novo rekordno hitrost 47,18 vozla oziroma 87,3 km/h. "Škoda, da nismo presegli meje 50 vozlov. Na treningih smo bili že blizu, upam, da nam bo uspelo, tudi ko gre zares. A po drugi strani je pri taki hitrosti zelo malo prostora za napake. Kar precej je treba garati, da plovilo ostane v ravnotežju," je naporne preizkušnje ob velikih hitrostih pojasnil vodja novozelandskega katamarana Dean Barker.

Veliki finale pokala slovite jadralske preizkušnje, ki so jo prvič izpeljali davnega leta 1851, se bo začel 7. septembra, ko se bo zmagovalec pokala Louis Vuitton v zalivu San Francisco pomeril z branilcem naslova, ameriškim trimaranom Oracle Team.
Veliki finale pokala slovite jadralske preizkušnje, ki so jo prvič izpeljali davnega leta 1851, se bo začel 7. septembra, ko se bo zmagovalec pokala Louis Vuitton v zalivu San Francisco pomeril z branilcem naslova, ameriškim trimaranom Oracle Team. FOTO: Reuters

Poleg obeh finalistov je na letošnji pokal Louis Vuitton, ki poteka od 4. julija, prišel le še švedski Artemis Racing. Svetovna gospodarska kriza in zahteva, da morajo za pokal Amerike zgraditi 72-čeveljski (21,9-metrski) katamaran serije AC72, so skrčili seznam prvotnih 14 jadrnic, ki so lani nastopale v svetovni seriji pokala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

thc_4u
26. 08. 2013 11.29
+1
sramota 24ur,niti enega prispevka neznate pravilno napisati!!!