Drugi športi

VIDEO: Ogier ni želel čakati na zadnji reli sezone

Barcelona, 26. 10. 2014 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoz Sebastien Ogier si je že dirko pred koncem sezone zagotovil naslov svetovnega prvaka v reliju. Na dirki v Kataloniji je branilec naslova z zmago prišel do druge velike lovorike v karieri. Za voznikom Volkswagna je bil drugi njegov moštveni sotekmovalec Finec Jari-Matti Latvala.

Prav Jari-Matti Latvala je bil edini, ki bi še lahko Francozu Sebastienu Ogierju odvzel naslov prvaka v tej sezoni, a bi moral za to, da bi odločitev prestavil na zadnjo dirko v začetku novembra v Walesu, danes končati pred Ogierjem. Tako pa si je slednji že predčasno zagotovil drugo skupno zmago po letu 2013. Zdaj ima 242 točk, Finec pa 211, s tem pa tudi zanesljivo zagotovljeno mesto podprvaka, saj ga tretji v skupnem seštevku, še en dirkač nemške tovarne Norvežan Andreas Mikkelsen, s 150 ne more ogroziti. Volkswagen je tako tudi na vozniškem področju potrdil popolno premoč - pri konstruktorjih imajo Nemci naslov že nekaj časa v rokah, saj je točkovno razmerje med njimi in Citroenom zdaj že 416:187 - in bo sezono končal s prvimi tremi mesti. Dirka v Kataloniji, večinoma se je odvijala v oklici mesta Salou, za uvod pa so pripravili spektakularen superspecial v središču Barcelone, je bila tako zanimiva le za ljubitelje moštvenega boja. Čeprav v ekipi niso določali vrstnega reda in je Latvala v zadnjem delu dirke odločno napadal, je bila razlika, ki si jo je Francoz privozil po dveh tretjinah relija, prevelika. Prednost 27 sekund se je danes sicer stopila na 11, kar pa je bilo še vedno dovolj, da je Ogier zmagal tako na reliju kot v skupnem seštevku.

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier FOTO: Reuters

Še en Finec Mikko Hirvonen (Ford) je bil daleč od zmage, na koncu je kot tretji zaostal 1:42 minute, še več pa drugi tekmeci: četrti Norvežan Mads Oestberg (Ford) 2:13, Hyundaijev špansko-belgijski dvojec Daniel Sordo in Thierry Neuville pa 2:22 in že kar štiri minute. "No, končno. Fantastičen konec tedna, za konec pa je bilo še malo razburljivo. Začel sem odlično, potem pa sem moral paziti, ker je tudi Jari-Matti napadel. Moral sem najti način, da sem hiter in hkrati ostanem pred njim," je taktiko, ki ga je popeljala do 23. zmage v karieri, razložil Ogier in dodal: "Lepo je postati svetovni prvak, še lepše je to narediti drugič. S tem sem dokazal, da prvi naslov ni bil naključje." Tudi poraženi Latvala je priznal, da več ni bilo mogoče narediti: "Napadal sem do skrajnih meja. Ni se izšlo, morda pa bom uspešnejši čez leto dni."

Oba dirkača Volkswagna sta prevladovala v celotni sezoni 2014; od 12 dirk do danes sta tekmecem vrh prepustila le enkrat, na domačem reliju nemške tovarne v Nemčiji, ko je po napakah obeh slavil Belgijec Thierry Neuville s Hyundaijem. Vse druge dirke so minile v znamenju dvojca Ogier-Latvala, ki jima je občasno pri popolni premoči pomagal še njun tretji sotekmovalec Mikkelsen. Novi-stari svetovni prvak je tako dobil dirke v Monte Carlu, Mehiki, Portugalski, Italiji, na Poljskem, Avstraliji ter danes v Kataloniji, Finec pa je bil prvi na dirkah na Švedskem, Argentini, doma na Finskem in v Franciji.

Do konca sezone je le še sklepno dejanje v Walesu v začetku novembra, ki pa zdaj ne bo več odločalo o boju za skupno zmago.

Izidi (17 HP, 372,96 km):

1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo) 3:46:44,6
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/VW Polo) + 11,3
3. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Fiesta) 1:42,2
4. Mads Oestberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Ford Fiesta) 2:13,3
5. Daniel Sordo/Marc Marti (Špa/Hyundai i20) 2:22,2
6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 4:01,0
7. Andreas Mikkelsen/Ola Floeene (Nor/VW Polo) 4:02,9
8. Martin Prokop/Jan Tomanek (Češ/Ford Fiesta) 8:06,8
...
SP skupno (12):
- dirkači:
1. Sebastien Ogier 242
-----------------------------
2. Jari-Matti Latvala 211
3. Andreas Mikkelsen 150
4. Mikko Hirvonen 108
5. Mads Oestberg 92
6. Thierry Neuville 91
7. Kris Meeke 84
8. Elfyn Evans 71

- konstruktorji:
1. Volkswagn 1 416
-----------------------------
2. Citroen 187
3. M-Sport Ford 1 180
4. Hyundai 1 175
5. Volkswagen 2 133
6. Jipocar 45
7. Hyundai 2 26
8. RK M-Sport Ford 25

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
26. 10. 2014 17.26
-1
Naj mi dajo takšen avto pa bom mogoče bolši a kdo danes nima denarja nima nobenih možnosti se pokazati tako da so eni in isti to je blamaža in še kaj ...................................................................