Drugi športi

VIDEO: Ogier na Sardiniji prepričljivo najboljši

Alghero, 14. 06. 2015 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoz Sebastien Ogier (Volkswagen) je zmagovalec relija po Sardiniji, šeste preizkušnje svetovnega prvenstva. Svetovni prvak je premagal Novozelandca Haydna Paddona (Hyundai), tretji pa je bil še en dirkač korejske ekipe Belgijec Thierry Neuville.

Za Sebastiena Ogierja je bila zmaga že 28. uspeh v karieri na relijih najvišje ravni, s četrtim slavjem v sezoni pa se je še utrdil na vrhu skupnega seštevka. Na Sardiniji je imel reli nekoliko drugačen uvod, na koncu pa je bilo, vsaj pri razvrstitvi povsem na vrhu, vse po starem. Uvodni superspecial po ulicah Cagliarija je namreč nekoliko presenetljivo dobil Čeh Martin Prokop, potem pa je vodstvo v prvi etapi prevzel Novozelandec Hayden Paddon. Hyundaijevemu vozniku je uspelo do polovice relija za seboj zadrževati Ogierja, potem pa je prvak prevzel stvari v svoje roke. Še sredi dneva je imel minimalen zaostanek, nato pa je v zadnjih štirih hitrostnih preizkušnjah dneva pošteno stopil na plin in se prebil na prvo mesto. Malo pa mu je pomagal tudi sam Novozelandec, ki se je zavrtel in izgubil nekaj časa. Danes so vozniki odpeljali le še štiri hitrostne preizkušnje.

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier FOTO: Reuters

Ogier ni naredil nobene napake, tako da je zanesljivo zmagal in pobral še dodatne tri točke za zmago na zadnji preizkušnji, "power stageu". Tekmecem je tako prepustil le boj za preostali stopnički, drugo je zanesljivo ubranil Paddon, na tretjo pa se je, potem ko je premagal po drugem dnevu tretjega Norvežana Madsa Oestberga (Citroen), danes prebil še Neuville in tako dopolnil lep uspeh korejske ekipe. Oestberga je nazadnje prehitel še Valižan Elfyn Evans (Ford), za njim pa je bil šele šesti drugi Volkswagnov dirkač Finec Jari-Matti Latvala, zmagovalec prejšnjega relija na Portugalskem, ki je tokrat za moštvenim sotekmovalcem zaostal kar osem minut. "To je bil kar težak reli, ampak na koncu se je razpletlo odlično," se je zmage, zanj že tretje zaporedne na italijanskem otoku, dejal francoski dirkač. "To je zanesljivo dirka mojega življenja. Morda bi lahko zmagal, ampak tudi drugo mesto je izjemen uspeh," je bil vesel Paddon.

Ogier ima zdaj že 133 točk, kar 66 več od Oestberga. Med konstruktorji pa prav tako trdno vodi Volkswagen pred Citroenom.

Naslednja postaja SP bo reli po Poljski med 2. in 5. julijem.

Izidi (23 HP, 394,65 km):
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo) 4:25:54,3
2. Hayden Paddon/John Kennard (NZl/Hyundai i20) + 3:05,4
3. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 4:22,5
4. Elfyn Evans/Daniel Barritt (VBr/Ford Fiesta) 5:34,8
5. Mads Oestberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Citroen DS3) 7:50,1
6. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/VW Polo) 8:06,7
7. Jurij Protasov/Pavlo čerepin (Ukr/Ford Fiesta) 14:57,7
8. Paolo Andreucci/Anna Andreussi (Ita/Peugeot 208) 15:03,3
...

SP, skupno (6):
- dirkači:
1. Sebastien Ogier (Fra) 133
2. Mads Oestberg (Nor) 67
3. Andreas Mikkelsen (Nor) 64
4. Jari-Matti Latvala (Fin) 56
5. Elfyn Evans (VBr) 53
6. Thierry Neuville (Bel) 50
7. Kris Meeke (VBr) 47
8. Daniel Sordo (Špa) 38

- konstruktorji:
1. Volkswagen 179
2. Citroen 115
3. Hyundai 113
4. M-Sport Ford 99
5. Jipocar 34

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.