Drugi športi

VIDEO: Monaška ruleta, dirkalniki in lopate

Monte Carlo, 21. 01. 2016 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
0

Reli Mone Carlo je na nekaj sto kilometrih alpskih cest dirka presežnikov. Je najstarejši reli na svetu in velja tudi za najtežjega. Mešanica suhega asfalta in snega je kombinacija, ki presega možnost izbire le enega tipa dirkalnih gum. In ki v kombinaciji z ledom pomeni dramatične izide. Letos smo že na ogledu trase videli civilne avtomobile v prepadih, na strehah in ob ograjah.

Več videovsebin
  • Dogajanje v vozniški kabini Roka Turka na reliju Monte Carlo
    03:04
    Dogajanje v vozniški kabini Roka Turka na reliju Monte Carlo
  • Iz 24UR: Ogier v boj za četrti naslov prvaka
    02:08
    Iz 24UR: Ogier v boj za četrti naslov prvaka

Dirkači si seveda popišejo razmere na cestah, tako kot ovinke, a ne morejo predvideti trum navijačev z lopatami, ki dodatno popestrijo dirkaško akcijo. Tako pravzaprav nikoli ne veš kje te čaka suh in kje zasnežen ali celo moker in poledenel ovinek. Zato reli imenujemo tudi "monaška ruleta". Število spremenljivk in nepredvidljivih situacij bistveno presega črnobelo možnost izbire gume z žebljički ali brez njih.

Reli Monte Carlo
Reli Monte Carlo FOTO: Uroš Modlic
Rok Turk je letos edini slovenski voznik na tem reliju in je prepričan, da je optimalno dirkanje tukaj nemogoče: "Za gume velja na reliju Monte Carlo eno pravilo - nikoli nimaš pravih gum za razmere, ki te čakajo. Izbereš gumo, ki je idealna za en del hitrostne preizkušnje, a na naslednjem delu ni uporabna. Morda pa bo kasneje spet uporabna... Kompromisi so nujni in glavna teorija je ta: vsak bo delal napake, vprašanje je le kdo bo izgubil najmanj časa pri teh napakah. Sama hitrost na tej dirki ne prinaša zmeraj prvega mesta."
 
Rok Turk in Enej Ložnar
Rok Turk in Enej Ložnar FOTO: Uroš Modlic
A prvo mesto se tako že zdi oddano. Sebastien Ogier zadnja leta zmaguje na večini relijev in zdi se, da, če ne naredi napake ga ni mogoče premagati. Sploh na reliju Monte Carlo, ki se v veliki meri odvija okoli njegovega rosjtnega kraja Gap. Start in cilj relija sta seveda v Monacu, a dirka se bo večinoma odločala veliko bolj v alpskem zaledju.
 
Slovenska posadka Rok Turk in Enej Ložnar, se s tovarniškimi WRC-ji (in Ogierjem ter njegovim Polom) seveda ne more boriti. Tekmuje v razredu R2, s Peugeotom, ki sicer ima sekvenčni menjalnik in zelo resno podvozje, a manjšo moč motorja (glede na WRC) in le prednji pogon, kar bo na zasneženih južno alpskih prelazih dodaten izziv.
 
"Vsekakor je s tem avtom veliko dela kadar pogoji ne dovoljujejo oprijema. Je pa to dirkalnik, ki je narejen za borbo, ne le s tekmeci, ampak tudi z njim. Vožnja na meji je vožnja na meji, ne glede na tip dirkalnika," pravi Rok, ki nocoj začenja svoj drugi nastop na tem zloglasnem reliju. Prvega mu pred štirimi leti ni uspelo končati, letos pa cilja na vidnejšo uvrstitev v svojem razredu. Tretji čas na uvodnem ogrevanju to le potrjuje.
Caroline Wozniacki in Sebastien Ogier.
Caroline Wozniacki in Sebastien Ogier. FOTO:
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.