Drugi športi

VIDEO: Gavirii tudi peta etapa, Pibernik pa je na Giru poskrbel za smeh s prehitrim proslavljanjem 'zmage'

Messina, 10. 05. 2017 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Peto etapo kolesarske dirke po Italiji je dobil Kolumbijec Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) in se tako veselil druge zmage na tem Giru, veliko pozornosti pa je po torkovi zmagi Jana Polanca požel tudi Luka Pibernik (Bahrain-Merida). Ta je v cilju že dvignil roke in slavil zmago, a nato hitro spoznal, da mora odpeljati še en krog ...

Luka Pibernik.
Luka Pibernik. FOTO: Damjan Žibert

Po torkovi zahtevni četrti etapi kolesarske dirke po Italiji so v peti, 159 kilometrov dolgi od Pedare do Messine v ospredje spet stopili sprinterji. Etapo je dobil mladi Kolumbijec Fernando Gaviria, kolesar ekipe Quick-Step Floors je tako postal prvi kolesar z dvema etapnima zmagama na letošnji dirki. Tokrat je drugo mesto zasedel Italijan Jakum Mareczko, tretje pa Irec Sam Bennett. Skupno vodstvo je zadržal Luksemburžan Bob Jungels, moštveni kolega etapnega zmagovalca. Od Slovencev je bil najboljši Jan Tratnik, ki je zasedel 14. mesto, tudi vsi preostali so v cilj prišli v času zmagovalca. Jan Polanc, zmagovalec četrte etape, je zadržal 19. mesto v skupnem seštevku (+0:58), v seštevku mladih kolesarjev je še naprej četrti, tudi v šesti etapi pa bo nosil majico najboljšega na gorskih ciljih. Etapa sicer ni bila povsem ravninska, a so bili vzponi na njenem začetku, tako da prave selekcije niso naredili. Že kmalu po startu sta glavnini ušla Poljak Maciej Paterski in Rus Jevgenij Šalunov, ki sta imela že po tridesetih kilometrih trideset sekund prednosti. Približno tako razliko sta držala nekaj časa, toda sprinterske ekipe jima niso dopustile česa več od pobiranja točk na vmesnih ciljih in na edinem kategoriziranem vzponu. Ko pa je bilo potrebno, so dodale plin, ubežnika dobrih 14 kilometrov pred ciljem ujele, svojim kapetanom pa zagotovile izhodišče za sprint.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še pred njim je za zanimiv dogodek je poskrbel Luka Pibernik (Bahrain Merida), ki je šest kilometrov pred koncem napadel glavnino, prečkal ciljno z dvignjenima rokama, a na njegovo žalost je bil do pravega cilja še en krog, tako da se je veselil prekmalu. V pravem zaključku se za najvišja mesta ni boril, zadovoljiti se je moral s skromnim 148. mestom, pravi zmagovalec pa je na nevarno spolzki cesti in po živčni vojni, kot so sprint poimenovali nekateri, postal Gaviria, ki je pred tem točke zbiral tudi na vmesnih ciljih, tako da je v razvrstitvi po točkah na prvem mestu prehitel Nemca Andreja Greipla. "Vozili smo z dvema ciljema. Zadržati skupno vodstvo in dobiti etapo. Vse se je odvilo perfektno, to je zmaga vseh nas. Noge so v sprintu odgovorile tako, kot sem si želel, zmago pa bi posvetil vsem, ki me podpirajo, še posebno družini, ki je tukaj v Italiji," je bil zadovoljen Gaviria. Polanc, junak torkovega vzpona na Etno, je imel čast, da kot eden od nosilcev majic etapo, ki jo je spremljalo ogromno gledalcev - tudi zaradi dejstva, da je Pibernikov moštveni kolega Vincenzo Nibali doma iz Messine -, odpre iz prve vrste. Že pred začetkom je bilo jasno, da bo modro majico zadržal še nekaj etap, saj gorskih ciljev do osme etape ni veliko. Tako je etapo vzel bolj za regeneracijo, na edinem gorskem cilju, ta je bil četrte kategorije, se tako ni gnal, preostalo točko, za prvi dve mesti sta si pet točk razdelila ubežnika, je brez boja prepustil Eritrejcu Danielu Taklehaimanotu.

Izidi:

1. Fernando Gaviria (Kol/Quick-Step Floors) 3:40:11
2. Jakub Mareczko (Ita/Wilier Triestina)
3. Sam Bennett (Irs/Bora-Hansgrohe)
4. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)
5. Phil Bauhaus (Nem/Sunweb)
6. Kristian Sbaragli (Ita/Dimension Data)
7. Ryan Gibbons (Jar/Dimension Data)
8. Roberto Ferrari (Ita/UAE Emirates)
9. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
10. Enrico Battaglin (Ita/LottoNl-Jumbo)
...
14. Jan Tratnik (Slo/CC Sprandi Polkowice)
42. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)
73. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac)
76. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates)
92. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott)
148. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) isti čas

- skupno:
1. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors) 19:41:56
2. Geraint Thomas (VBr/Sky) + 0:06
3. Adam Yates (VBr/Orica-Scott) 0:10
4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)
5. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale)
6. Nairo Quintana (Kol/Movistar Team)
7. Tom Dumoulin (Niz/Team Sunweb)
8. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)
9. Mikel Landa (Špa/Sky)
10. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) isti čas
...
19. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 0:58
101. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 22:33
103. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 22:51
107. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) 23:37
149. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 29:48
157. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 31:59

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.