Drugi športi

VIDEO: Bottas po 'nadčloveškem' startu: Včasih se ti tveganje izplača, Vettel prepričan, da je Finec prehitro startal

Spielberg, 10. 07. 2017 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Valtteri Bottas je veliki zmagovalec devete preizkušnje svetovnega prvenstva Formule 1. Finec je v Spielbergu zdržal nalet Sebastiana Vettla in si na VN Avstrije privozil drugo zmago v karieri. Še dolgo po dirki pa bo odmeval start, ki je uspel Fincu. Mnogi dirkači so namreč prepričani, da njegov start ni bil legalen, čeprav je vodstvo dirke potrdilo, da je bilo vse po pravilih.

Vettel je prepričan, da si je Bottas na startu privozil ključno prednost v bitki za zmago.
Vettel je prepričan, da si je Bottas na startu privozil ključno prednost v bitki za zmago. FOTO: AP

Valtteriju Bottasu je na startu dirke za VN Avstrije uspel začetek, ki se ga bodo ljubitelji Formule 1 še dolga leta spominjali. Finec je namreč, ko so ugasnile rdeče luči, reagiral v 0.201 sekunde in se pognal s startnega mesta v prvi zavoj. Mnogi dirkači, med njimi tudi Sebastian Vettel, so bili prepričani, da je Bottas prehitro startal, a video posnetki in temeljite analize s strani vodstva dirke in krovne avtomobilistične zveze (FIA), so razkrili, da je bil start povsem "legalen". "Ko se je dirkalnik premikal, rdečih luči ni bilo več in to je glavna stvar. To je bil moj najboljši start, zelo riskanten, ampak, če ti uspe, lahko veliko pridobiš. In meni je to uspelo. Luči se vsakič ugasnejo drugače, variira od dirke do dirke. Čeprav večino časa veš približno, kdaj se bodo ugasnile. Vselej tvegaš, saj tudi malo ugibaš, kdaj se bo to zgodilo. Včasih ti uspe mega start in včasih zamudiš. Danes je bila moja reakcija najboljša doslej," je bil seveda nasmejan Bottas, ko je izvedel, s kakšnimi refleksi je reagiral na startu in si s tem privozil ključno prednost v prvi zavoj, ki je zelo ozek. Tako je do konca dirke tudi zdržal v vodstvu in se kljub močno obrabljenim gumam veselil druge zmage v karieri. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sebastian Vettel, ki je z drugim mestom še nekoliko povečal svojo prednost v točkovanju svetovnega prvenstva pred Lewisom Hamiltonom, ki je dirko zaključil na četrtem mestu, se sicer z odločitvijo vodstva dirke, da je bil Bottasov start legalen, ne strinja. Nemec je kmalu po startu po radiu obvestil svojo ekipo, da je Mercedesov dirkač prehitro startal in iz garaž so mu sporočili, da bodo njegove besede predali vodstvu dirke in Charliju Whitingu. "Zmotilo me je, saj z mojega zornega kota je bilo videti, kot da je prehitro začel. Prepričan sem v to. Toda nisem jaz zadolžen, da bi sodil o tem. Na koncu dneva temu pač ne verjamem. Ne verjamem in ne bom nikoli verjel. Ne predstavljam si, da ima lahko reakcijski čas 0.2 sekundi. To enostavno ni normalno," je bil po dirki prepričan Vettel. Štirikratni svetovni prvak je očitno prepričan, da je Finec na startu pridobil tisto ključno prednost, ki mu je prinesla zmago. Ferrarijev dirkač je namreč v prvi izjavi po dirki dejal, da če bi dirka trajala še en krog, bi kasnejšega zmagovalca lahko prehitel in se sam veselil pomembne zmage v boju za naslov prvaka. Vettel ima sedaj 171 točk, kar je dvajset več od Lewisa Hamiltona (151) in 35 več od Bottasa (136). Dirkače sicer naslednja dirka čaka že prihodnji konec tedna, ko se bodo za zmago udarili na dirkališču v Silverstonu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

selecao
11. 07. 2017 17.50
Ne se kregat kdo je boljši Vettl, Botas, Hamilton, najboljša sta Riccardo in Verstapen, samo počakajte, da koreti zamanjata za dirkalnik! Vettlu se že tresejo hlače, ker se Ferrari nadvse resno zanima za Riccarda. Če bi bil Daijel v ferđotu, bi že letos gledali simultanko s konkurenco. Da ne govorim o nenormalni smoli, ki meji že na sabotažo, ki jo ima Max s to koreto.
ggargamell
10. 07. 2017 15.37
+2
pač je tvegal in imel srečo super start dvomim pa da bi ga lahko ponovil na vsaki dirki
Bugs_Bunny
10. 07. 2017 11.36
+3
Kaj jokate. Zmagal je pošteno.
RudiFeler
10. 07. 2017 11.31
+4
Wettel totalni bedak
tarzan13
10. 07. 2017 11.23
+5
čist pravilno je štartal, čeprou navijam za ferrari
mogerad
10. 07. 2017 11.21
+5
vettel namesto da bi gledal kdaj se bodo ugasnile rdeče luči in da bi čim bolje startal je gledal v kolega kdaj bo on štartal. pravi dirkač se osredotoči na svojo vožnjo in ne na vožnjo drugih da lahko pozneje komentira.
Debely
10. 07. 2017 11.01
+7
Odličen štart. Pohvale Fincu. Seveda pa se spet pritožujejo iz Ferarija.
MajklOp
10. 07. 2017 10.18
+7
Hahhaha,potem pa moreš vedet kako zanimiva je F1,če pa že na štartu narediš odločilno potezo.Kaj se buni Vetel,je mel čas celo dirko potem pa joče da mu je zmanjkal en krog.F1 je treba ukinit.
Slovenec-slovencu=pes
10. 07. 2017 09.58
+15
hahahah Če bi Vettel gledal na semafor ne pa ostale dirkače, bi tudi on štartal hitro. Tako pa je gledal Botasa in in zaspal.
orcus
10. 07. 2017 09.58
-11
Obstaja boljsi posnetek, kjer se vidi, da se kolo premakne, ko se gorijo rdece luci. Ce se meri premik kolesa, potem je zagotovo start nepravilen, ce se meri gibanje dirkal dirkalnika bi mogoce bilo mozno da senzorji se tega ne zaznajo. Se pa lepo vidi da se kolo premakne in pri f1, kjer gre za zelo tehnicni sport, je to slabo, da se dopusca tako nenatancen kriterij. Kolo se premakne pred ugasnjenimi lucmi in to je fakt
Bronsky
10. 07. 2017 10.29
+8
Določene tolerance gibanja kolesa so dovoljene zaradi narave delovanja sklopke, ki jo ima dirkalnik F1- Bottas je tokrat bil znotraj tega gibanja. Fia namerno ne želi podati vseh informacij glede teh toleranc, ker bi jih moštva slej ali prej uporabila sebi v prid in se lahko vse skupaj izjalovi, ko po štartu dobi kazen 5 dirkačev zaradi prehitrega štarta. Bottasov dirkalnik se je premaknil po 0,2s kar pomeni, da je morala biti sama reakcija Bottasa ko je spuščal sklopko nekje pod 0,05s od rdečih luči. Z drugimi besedami: Bottas tega štarta ne more ponoviti.
Die einemaister
10. 07. 2017 10.47
+10
to je sranje od sranja, Bottas je štartal, tako, kot nikoli več ne bo, oziroma naredil je "perfect start"
290ktober
10. 07. 2017 12.07
+0
na orf1 je Wurtz dokazal tudi optično ,da je b7l prehitet start vendar v tolerancah senzorja ,ki začne neriti po 35mm.Pri optični meritvi bi bil prehiter start.
Adolph
10. 07. 2017 09.25
-2
Kje se ne vara?