Drugi športi

VIDEO: Veteranka Venus po 14 letih v finalu OP Avstralije, sestra Serena pripravila družinski dvoboj

Melbourne, 26. 01. 2017 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izkušena Venus Williams je dobila prvi polfinalni obračun OP Avstralije in v finalu Američanko zdaj tako kot pred 14 leti čaka dvoboj s sestro Sereno Williams, ki je opravila z neugodno Hrvatico Mirjano Lučić Baroni. Starejša od sester Williams je s 6:7 (3), 6:2 in 6:3 ugnala rojakinjo Coco Vandeweghe in se presenetljivo prebila do finalnega dvoboja v Melbournu.

Več videovsebin
  • Vrhunci dvoboja Venus Williams - Coco Vandeweghe
    01:17
    Vrhunci dvoboja Venus Williams - Coco Vandeweghe
  • Vrhunci dvoboja Serena Williams - Mirjana Lučić-Baroni
    01:28
    Vrhunci dvoboja Serena Williams - Mirjana Lučić-Baroni

Nekdanja prva teniška igralka sveta Američanka Venus Williams je v prvem polfinalu odprtega prvenstva Avstralije premagala rojakinjo Coco Vandeweghe s 6:7 (3), 6:2 in 6:3 ter bo po 14 letih znova igrala v finalu tega uvodnega turnirja za veliki slam v Melbournu. V sobotnem finalu se bo 36-letna Venus Williams, tako kot leta 2003, ponovno pomerila v zaključnem boju turnirja s svojo sestro Sereno Williams, ki je v drugem polfinalu nadigrala izkušeno Hrvatico Mirjano Lučić Baroni. Williamsova, pred 14 leti je v Melbournu po treh nizih izgubila sestrski finale s Sereno, bo petnajstič igrala v finalu turnirjev za grand slam, zadnjič je bilo to leta 2009 v Wimbledonu. Serena Williams, druga nosilka odprtega teniškega prvenstva Avstralije, je v drugem polfinalu slavila brez težav s 6:2 in 6:1. Venus Williams je postala najstarejša finalistka v odprti dobi turnirjev, Serena Williams bo igrala za svoj triindvajseti naslov za grand slam. Z Venus bo v finalu na enem od štirih najmočnejših turnirjev igrala devetič, ta čas pa vodi s 6:2 v zmagah. Starejša sestra Williams lahko mlajši prepreči zgodovinski dosežek, rekordni 23. veliki slam, s katerim bi v "odprti eri" sama zasedla vrh večne lestvice. Venus Williams je zadnji naslov na velikih turnirjih osvojila v Wimbledonu leta 2008. "Neverjetno je gledati Sereno, ko igra tenis, način, na katerega udarja žogice in to, kakšna tekmovalka je," je bila starejša sestra polna hvale po svoji zmagi nad Vandeweghejevo.

Williamsova je "norela" po koncu dvoboja z rojakinjo.
Williamsova je "norela" po koncu dvoboja z rojakinjo. FOTO: AP

"Sanjsko bi bilo, če bi jo videla na drugi strani mreže v soboto," je še dodala in želja se ji je nato hitro uresničila. 25-letnaVandeweghejeva je v Melbournu igrala izvrstno, a po tem, ko je končala tudi upe prve nosilke Nemke Angelique Kerber ter osvajalke OP Francije Španke Garbine Muguruza, je v polfinalu povsem popustila. Trenutno 35. igralka z računalniške lestvice WTA je sicer zasluženo dobila prvi niz v podaljšani 13. igri, a nato so prevladale izkušnje. Williamsova je izkoristila štiri od pet "break" priložnosti, medtem ko se je morala nasprotnica zadovoljiti z izkupičkom 1/13. Ko se je v igro mlajše Američanke vnesla še frustracija, leteli so tudi loparji, je bilo vsega konec. Po dveh dvojnih napakah je Williamsovi uspel odločilni "double break" v drugem nizu, po "breaku" na začetku tretjega pa je zgolj še pripeljala dvoboj k zmagovitemu koncu in to kljub temu, da je nasprotnica rešila tri žogice za zmago. "Vsak ima svojih pet minut. Morda je mojih trajalo malce dlje kot pri ostalih ljudeh, a nič drugega nimam za početi," se je šalila Williamsova, ki je prešerno slavila svoj uspeh. V drugem polfinalu je bila leteča Hrvatica Lučić-Baronijeva na prvem dvoboju s Sereno Williams po letu 1998 nedorasla tekmica programirani zmagovalki. Naša južna soseda je igrala prvi polfinale po kar 18 letih, v katerem pa je zdržala vsega 50 minut. Serena Williams je tako precej brutalno prekinila sicer izjemno zgodbo Hrvatice, ki se je izjemno vrnila po seriji osebnih težav, ko se je že zdelo, da je njene kariere konec.

Rod Laver Areno je zapuščala z dvignjeno glavo, posnela je celo "selfi" z gledalci. "Mirjana je navdih in zasluži si vse pohvale," jo je pohvalila tudi njena nasprotnica Serena Williams, ki se s 34-letno rojeno Dortmundčanko ni pomerila vse od najstniških let. "Da je prišla tako daleč po vsem, kar je morala dati skozi, me navdihuje in želela sem si ji prenesti le vse čestitke. Izvrstno jo je videti tam zunaj. Skozi celoten turnir sem navijala zanjo," je dodala mlajša sestra Williams, ki bi s sobotno zmago spet spisala zgodovino in na večni lestvici osvajalk velikih slamov končno prehitela legendarno Nemko Steffi Graf. O prihajajočem družinskem dvoboju pa je dodala: "Res sem ponosna na Venus - ona je moja totalna inspiracija. Res sem vesela zanjo, da pa sva skupaj v finalu, je za naju sanjsko. Ona je moja najtežja nasprotnica, nobena igralka me ni tolikokrat premagala kot ravno Venus. Ne glede na vse, kar sva obe osvojili in skozi kaj vse sva šli, vem, da bo na koncu ta turnir osvojila Williamsova."

Izida, polfinale:

Venus Williams (ZDA/13) ‒ Coco Vandeweghe (ZDA) 6:7 (3), 6:2, 6:3;
Serena Williams (ZDA/2) ‒ Mirjana Lučić-Baroni (Hrv) 6:2, 6:1.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mistik
27. 01. 2017 10.51
pričakovani in najboljši finale po dolgem času. Serena bo št.1, ni kaj1
Diverzanti
26. 01. 2017 17.37
+1
Venus bo presenetila
Praškovarit
26. 01. 2017 10.48
-5
mistik
27. 01. 2017 10.48
pričakovani finale in serena spet št. 1.