Drugi športi

Venezuelci dobili uvodni niz, a Slovenija je tista, ki Stožice zapušča s tremi zmagami

Ljubljana, 19. 06. 2016 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je domači turnir svetovne lige končala s tremi zmagami in brez poraza. V zadnjem krogu, ki je odločal o prvem mestu na turnirju skupine A3, je po hudem boju s 3:1 (-23, 22, 24, 22) premagala Venezuelo.

Evropski podprvaki so s tremi zmagami končali krstni turnir v svetovni ligi.
Evropski podprvaki so s tremi zmagami končali krstni turnir v svetovni ligi. FOTO: Damjan Žibert
Slovenski odbojkarji so tokrat naleteli na enakovrednega tekmeca in so do zmage prišli težje, kot so pričakovali navijači, ki so tokrat lepo napolnili stožensko dvorano. Venezuelci so na trenutke igrali odlično, na koncu pa so jih vendarle pokopale napake, teh so naredili kar 46. Odločilne so bile tiste ob zaključkih niza, v katerih so ob kapetanu Tinetu Urnautu svoje odigrali tudi navijači, saj so pritisnili na sodnike, ki so vse sumljive žoge dosodili v korist slovenskih igralcev.

Venezuelci so že na začetku pokazali, da so kakovostnejša ekipa od Katarja in Tunizije, ki ju je Slovenija premagala v prvih dveh krogih, in da bodo morali izbranci Andree Gianija za uspeh pokazati več znanja. Čeprav so gosti veliko grešili, predvsem na servisu, pa so to popravljali z odlično obrambo in prodornim napadom, ko pa je Kervin Pinerua, sicer korektor Galatasaraya, pokazal, da zna odlično servirati, so prišli do prednosti 12:9. A domači niso zganjali panike, hitro so odgovorili, s tremi zaporednimi točkami in asu Dejana Vinčića izenačili, ob drugem tehničnem odmoru pa že tudi vodili. A odlepili se niso, še več, razpoloženi Pinerua jim je paral živce, na koncu pa sta bili usodni še dve napaki, po katerih so se Južnoameričani veselili vodstva z 1:0.

Andrea Giani je s slovenskimi odbojkarji pričakovano dobil vse tri tekme v Stožicah.
Andrea Giani je s slovenskimi odbojkarji pričakovano dobil vse tri tekme v Stožicah. FOTO: Damjan Žibert

Giani z igro v prvem nizu ni mogel biti zadovoljen z igro, to velja za vse elemente. Na začetku drugega niza, ko so spet povedli Venezuelci, ki so že vodili z 9:6, je na sprejemu Klemna Čebulja zamenjal z Alenom Šketom. Za trenutek so se stvari premaknile v pozitivno smer, Mitja Gasparini je s prvim blokom na tekmi nasploh zaostanek znižal, Šket pa izenačil na 10:10. A kdor je mislil, da bo slovenski stroj takrat začel mleti, se je zmotil. Izenačen boj se je kljub precej boljšemu sprejemu nadaljeval vse do končnice, v kateri pa je stvari v svoje roke prevzel kapetan Tine Urnaut, izkoristil nekaj napak tekmecev, piko na i za 25:22 pa je z blokom postavil Danijel Koncilja. Toda tudi to ni zlomilo slovenskih tekmecev. Sicer so še naprej delali napake, a kljub temu dolgo časa držali minimalno vodstvo, s serijo šestih zaporednih točk pa povedli s 17:12. Gostiteljem je trda predla, vendar so se zbrali. Po servisih Koncilje so se približali na 16:17, v končnici je odgovornost spet prevzel Urnaut, z dvema zaporednima točkama izenačil na 21:21, še z eno na 22:22, nato pa so Venezuelci naredili nekaj napak, vmes je pomembno točko dosegel še Alen Pajenk, in Slovenija je prišla do vodstva 2:1.

To pa še ni pomenilo, da je tekma končana, južnoameriška ekipa se nikakor ni hotela predati. Tudi v četrtem nizu je na začetku vodila, a zaradi napak vodstva ni znala oplemeniti. Ni znala izkoristiti niti slovenskih napak, za kar je bila kaznovana. Urnaut in druščina so sredi niza, v katerem je zaigral tudi Tonček Štern, povedla s 13:10, prednosti pa ni več izpustila iz rok. Slovenci, ki tokrat niso najbolje servirali, manjkal pa je tudi kakšen blok, bodo imeli zdaj dan počitka, že v torek pa bodo odpotovali v Solun, kjer jih konec tedna čaka drugi turnir. Na njem se bodo najprej pomerili s Katarjem, ki so ga premagali že v Ljubljani, druga dva tekmeca pa bosta Portoriko in Grčija.

Izid:
Slovenija - Venezuela 3:1 (-23, 22, 24, 22)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jolo23majolo
20. 06. 2016 09.30
+7
Še en dokaz da so Slovenci v odbojki velesila. bravo fantje! Novinarje je lahko sram da premalo govorijo in promovirajo slo odbojko, raje sam čvekajo o nogometu. :(
Apostol1
20. 06. 2016 11.25
+2
Naj bi bili velesila ampak šele od prihoda Andrea Gianni na trenersko mesto , ki nam je znal povedati da je lahko človek velik tudi če je majhen.
Maddox
19. 06. 2016 21.47
+11