Drugi športi

Valverdeju četrta etapa, Slovenca brez uspeha

Cadiz, 25. 08. 2015 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španec Alejandro Valverde je zmagovalec četrte etape kolesarske dirke po Španiji. Kolesar ekipe Movistar je imel v sprintu skupine, ki se je izoblikovala na zadnjem vzponu, več moči od zmagovalca tretje etape Slovaka Petra Sagana, tretje mesto pa je zasedel še en Španec Daniel Moreno.

V skupnem seštevku je vodstvo zadržal Kolumbijec Johan Chaves. Kolumbijec, kolesar ekipe Orica GreenEdge, je v četrti etapi zasedel deseto mesto, za zmagovalcem je zaostal tri sekunde. S tem je zadržal prednost petih sekund pred drugouvrščenim Nizozemcem Tomom Dumoulinom.

Slovenska predstavnika Luka Mezgec in Matej Mohorič na cilj 209 kilometrov dolge preizkušnje od Estepone do Vejerja nista prišla z najboljšimi, zaostala sta šest minut in si tudi v skupnem seštevku nabirata zaostanek.

Alejandro Valverde
Alejandro Valverde FOTO: Reuters

Četrta etapa je bila ena bolj predvidljivih na letošnji Vuelti. Razlog za to je bil trasa, ki je bila v večjem delu ravninska, jasno pa je bilo, da bodo odločilni zadnji štirje kilometri. Kolesarje je namreč v zadnjem delu čakal kratek, a neugoden vzpon, po nekaj sto metrih ravnine pa je bil tudi cilj na vrhu blagega klanca. In bolj ali manj je jasno, kdo se v takih ciljih najbolje znajde. Favoriti so tudi dejansko upravičili svoje vloge, še posebno to velja za Alejandra Valverdeja.

"Alejandro je danes pred etapo izrazil željo po etapni zmagi. Skovali smo taktiko zanj, uspelo nam je. O njegovi zmagi sem bil prepričan, ko sem kolesaril ob njem, že njegovo lice je izražalo neverjeten motiv. In ko je motiviran, ga je težko premagati, še posebno v takem zaključku, kot je bil današnji," je dejal moštveni kolega Valverdeja in sprinterski specialist Jesus Gil.

"To je ekipna zmaga. Ekipa je ves čas garala, jaz pa sem v zadnjem kilometru opravil, kar sem moral. Že 200 metrov pred ciljem sem bil prepričan o zmagi, čeprav sem vas čas čutil bližino močnega Sagana. Ves čas etape ni bilo nobene panike, niti v zaključku, ko so nas napadali konkurenti," se je na cilju smejalo zmagovalcu.

Že na začetku etape se je izoblikovala skupina ubežnikov, slovenskim ljubiteljem kolesarstva je bil v njej najbolj znan Hrvat Kristijan Đurasek. Skupina si je ekspresno privozila 13 minut in pol prednosti, toda glavnina presenečenja ni dopustila. V lovu na ubežnike je prišlo do prve selekcije, bistvena pa je bila tista na zadnjem daljšem vzponu. Tega so favoriti preživeli, je pa takoj zatem z napadom poskušal prvak Samuel Sanchez, olimpijskemu prvaku iz Pekinga je sledil le Irec Nicolas Roche. Slednji je Sanheza ujel ter prehitel, toda do konca je bilo preveč časa, da bi lahko ohranil prednost pred zasledovalci.

Izidi:
1. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 5:07:30
2. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo)
3. Daniel Moreno (Špa/Katjuša)
4. Nicolas Roche (Irs/Sky)
5. Jose Goncalves (Por/Caja Rural-Seguros)
6. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) isti čas
7. Julien Simon (Fra/Cofidis) + 0:03
8. Rafal Majka (Pol/Tinkoff-Saxo)
9. Nairo Quintana (Kol/Movistar)
10. Johan Esteban Chaves (Kol/Orica GreenEdge) isti čas
...
156. Matej Mohorič (Slo/Cannondale Garmin) 6:00
165. Luka Mezgec (Slo/Giant Alpecin) 6:27

- skupni vrstni red:
1. Esteban Chaves (Kol/Orica GreenEdge) 13:11:34
2. Tom Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin) + 0:05
3. Nicolas Roche (Irs/Sky) 0:12
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 0:25
5. Daniel Martin (Irs/Cannondale-Garmin) 0:27
6. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 0:32
7. Daniel Moreno (Špa/Katjuša) 0:33
8. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 0:36
9. Christopher Froome (VBr/Sky) 0:40
10. Fabio Aru (Astana) 0:50
...
107. Luka Mezgec (Slo/Giant Alpecin) 17:13
156. Matej Mohorič (Slo/Cannondale Garmin) 28:09

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dakota 100
25. 08. 2015 20.42
-4
Sami dopingiranci.