Drugi športi

Valjavec se vrača po dveletni kazni

Kranj, 04. 03. 2013 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Enemu najboljših slovenskih kolesarjev zadnjega desetletja Tadeju Valjavcu je januarja potekla kazen za domnevni dopinški prekršek. Na dirke se bo vrnil v dresu kranjske Save, želi pa si nastopa tudi na svetovnem prvenstvu.

Glavni cilj Tadeja Valjavca bo zmaga na dirki po Sloveniji, 35-letnik pa si želi še nastopa na septembrskem svetovnem prvenstvu v Firencah. "Za mano je dolga in težka pot, upam, da so pred mano lepši dnevi. Razmišljal sem o koncu kariere, a na koncu so lepi spomini prevladali nad slabimi, zato sem se odločil vrniti. Marsikdo pravi, da sem neumen, a kolesarstvo je del mene, brez njega mi je težko. Rad bi izkoristil še zadnja leta, ko mi starost še dovoljuje tekmovati, čeprav le za svoje zadoščenje. Mislim, da lahko tekmujem še maksimalno štiri leta, čeprav zaenkrat ne vem, koliko časa bom zdržal. Živim za to sezono, nato pa bomo videli," je dejal Besničan, ki se je za vrnitev odločil po lanskem svetovnem prvenstvu.

Dosežek Kazahstanca Aleksandra Vinokurova, ki se je po dopinški aferi v zrelih letih vrnil v kolesarski cirkus in v Londonu osvojil zlato olimpijsko kolajno, ga je navdihnil, piko na i pri njegovi odločitvi pa je postavil njegov gorenjski rojak Matej Mohorič, ki je osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka. "Menim, da lahko takemu talentu, kot je Matej, veliko pomagam in mu s pametnimi nasveti prikrajšam kakšno leto, da se bo prej vključil v svet profesionalnega kolesarstva. Prav zaradi tega sem navezal stik z mojim matičnim klubom, kranjsko Savo, z njenimi vodilnimi ljudmi sem se hitro dogovoril. Imam ogromno motivov, voljo pa mi povečujejo tudi besede Španca Alejandra Valverdeja, ki trdi, da se je po kazni vrnil močnejši, boljši," optimistično gleda na sezono udeleženec vseh največjih dirk na svetu.

Tadej Valjavec
Tadej Valjavec FOTO: Damjan Žibert

Stikov z nekdanjo ekipo AG2r nima, pred sezono se je dogovarjal z nekaterimi ekipami, predvsem si je želel klube, ki bi nastopili na Giru, a na koncu se je odločil za Savo. To pa ne pomeni, da nima ambicij še kdaj tekmovati za ekipo najvišjega ranga, čeprav poudarja, da to ne bo lahko. "Zaradi kazni dveh let ne bom dobival točk, tako da je vprašanje, ali se me bo kakšna ekipa svetovne serije želela. Toda zdaj se s tem ne obremenjujem. Razmišljam samo o tej sezoni, v kateri bo glavni cilj dirka po Sloveniji. Z njo imam še neporavnane račune, saj na njej še nikoli nisem bil boljši kot drugi, poskušal bom zmagati letos. Seveda pa si želim nastopiti tudi na svetovnem prvenstvu. Proga bi mi naj bila pisana na kožo, menim tudi, da bi se ob dobri sezoni moral uvrstiti v reprezentanco."


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GSMG
05. 03. 2013 17.35
+1
Halo! V kolesarstvu pa domnevni, ne se hecat!
terra luna
05. 03. 2013 11.36
+1
kolesarstvo je doping
ponosen_na_24ur
04. 03. 2013 23.05
-1
ne zagovarjam doping sam ni edini a edini je dobil kazen