Drugi športi

Eubank pretepel Quinlana in visoko v zrak dvignil šampionski pas, ter se kot svetovni prvak pridružil slovitemu očetu

London, 04. 02. 2017 20.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Londonska dvorana Olympia je bila prizorišče boksarskih obračunov. Ljubitelje trdih pesti in močnih udarcev pa je navdušilo deset borcev, ki so se pomerili v petih borbah. Osrednji obračun večera je sicer pripadel Renoldu Quinlanu in Chrisu Eubanku mlajšemu, ki sta se pomerila za naslov prvaka v supersrednji kategoriji po verziji IBO. Zmage pa se je po desetih borbah veselil Eubank, potem ko je dobesedno pretepel nasprotnika in so sodniki borbo prekinili.

Chris Eubank je postal svetovni prvak supersrednje prvake.
Chris Eubank je postal svetovni prvak supersrednje prvake. FOTO: AP

Po uvodnih štirih obračunih pa je v londonski dvorani Olympia končno napočil čas za osrednji obračun večera. V ring sta se namreč vsak ob svoji pesmi in oba zelo skoncentrirana, sprehodila Avstralec Renold Quinlan in Britanec Chris Eubank mlajši. Boksarja sta se namreč udarila za naslov svetovnega prvaka v supersrednji kategoriji po verziji IBO. Quinlan je v ring prišel s pasom, katerega pa mu je imel sin slovitega Chrisa Eubanka namen odvzeti in se vpisati v zgodovino, saj le malo katera družina se lahko pohvali, da je imela v svetu boksa enega ali več svetovnih prvakov. Brata Kličko sta takšen primer in vsi vemo, kako dolgo je trajala vladavina Vladimirja in Vitalija v težki kategoriji svetovnega boksa. V prvih dveh rundah je bilo veliko aktivnejši izzivalec Eubank, ki je uspel nasprotniku zadati nekaj čistih udarcev, a nič resnejšega, da bi Avstralec pokleknil ali celo končal na tleh. Večkrat smo videli tudi odprto izmenjavo udarcev, a večinoma v telo, tako da se nobeden izmed dvojice ni znašel v kakšnih večjih težavah. Konec tretje runde je Eubank nasprotnika spravil na vrvi in mu zadal kar nekaj težkih udarcev, tudi obrambo je Britanec Avstralcu uspešno prebijal, a je Quinlana rešil gong, ki je naznanil konec runde. Eubank je svoje 'delo' nadaljeval tudi v četrti rundi, ko je takoj v obraz Quinlana poslal silovit direkt z levico, a tudi to ni pretirano pretreslo branilca naslova, ki je proti koncu runde uspel tudi sam malce 'pobožati' nasprotnika, a je kmalu sledila kazen, a je znova rundo ustavil gong.

V peti rundi pa se je povsem prebudil Quinlan in izzivalcu zadal nekaj težkih udarcev in tokrat je Britanec komaj čakal, da se omenjena runda konča. Tudi šesto rundo je Quinlan otvoril z lepo kombinacijo udarcev in spravil Eubanka v nekaj težav, a potrebno je poudariti, da je izgledal vse bolj utrujen. In ta utrujenost se je poznala ob koncu runde, ko je Eubank z novo silovito serijo spravil prvaka v težave, a je znova zazvonil gong in prepričil nokavt. Sedma runda je znova pripadla Eubanku, ki je izkoriščal vse večjo utrujenost nasprotnika. Vso moč Britančevega levega krošeja ja Quinlan znova izkusil tudi v osmi rundi, a še naprej je stal na nogah in ni želel tako zlahka predati svojega šampionskega pasu. Pred začetkom devete runde je oče Eubanku dejal: "nokavtiraj ga že". In res, Chris mlajši je v omenjeno rundo šel v silovito in s serijo brutalnih udarcev spravil Quinlana na vrvi in ga že skoraj položil na tla, a Avstralec je še enkrat dokazal, kako trdoživ je in tudi to rundo je zdržal. Med odmorom pred deseto rundo so mu trenerji dejali: "je to tisto, kar si obljubil otrokom?". Seveda vse z namenom, da bi ga dovolj motivirali in spravili k sebi, da se še bori zadnje tri runde. Toda v deseti rundi je Chris presilovito napadel in dobesedno pretepel prvaka in sodnik je bil primoran borbo predčasno prekiniti. Tako se je Eubank s 24. profesionalno zmago pridružil očetu, s tem ko je postal svetovni prvak. Quinlan pa je doživel drugi poraz in tudi ostal brez pasu prvaka.

Chris Eubank mlajši in Renold Quinlan sta se v osrednji borbi večera pomerila za naslov svetovnega prvaka po različici IBO v supersrednji kategoriji.
Chris Eubank mlajši in Renold Quinlan sta se v osrednji borbi večera pomerila za naslov svetovnega prvaka po različici IBO v supersrednji kategoriji. FOTO: AP

V uvodni borbi večera sta se v mušji kategoriji pomerila Andrew Selby in Ardin Diale. Ljubitelji boksa so videli 10 napetih in z akcijo polnih rund. Zmage pa se je po soglasni sodniški odločitvi (vsi trije sodniki so podali ocene 100 - 90 za zmagovalca) veselil domačin Selby. Osemindvajestletnik je tako v svojem osmem obračunu dosegel še osmo zmago in v svojo zbirko dodal mednarodni pas po verziji WBC. Filipinec pa je je v svojem 46 profesionalnem obračunu doživel še 11 poraz, ima pa še 34 zmag in štiri neodločene borbe.

V drugi borbi večera pa sta se pomerila Kid Galahad in Leonel Hernandez, ki je tik pred zdajci vskočil namesto Jospeha Agbeka, ki je zbolel. Zmage v mednarodni borbi v peresnolahki kategoriji pa se je po treh rundah veselil Galahad, ki je v obraz nasprotnika zadal več močnejših udarcev in sodniki so zaradi zdravstvenih razlogov dvoboj prekinil. Hernandezu je levo oko tako zaeteklo, da ni ničesar videl in bolj varno je bilo dvoboj prekiniti. Galahad tako ostaja neporažen in je dosegel 15. zmago v karieri in ostaja neporažen.

V tretji borbi večera pa so ljubitelji boksa videli pravo poslastico. Za naslov mednarodnega prvaka v supersrednji kategoriji po verziji IBF sta se pomerila Adam Etches in John Ryder. Zmage pa se je po brutalnih desetih rundaih veselil Ryder, ki je bil ves čas bolj aktiven in nasprotnika ves čas 'zasuval' s silovitimi udarci. Etches je imel po koncu zadnje runde že pošteno 'načet' obraz. Sodniki so sicer soglasno zmago dodelili Ryderju (117-111, 116-112, 118-109), ki je prišel do svoje 24. profesionalne zmage, Etches pa je v 22. obračunu doživel šele drugi poraz.

V predzadnji borbi večera sta se za naslov evropskega prvaka po verziji WBO v težki kategoriji pomerila David Price in Christian Hammer. Zmage pa se je z nokavtom v sedmi rundi veselil Hammer, ki je sicer Romun, a boksa za Nemčijo. Hammer je tako v svoji 25. profesionalni borbi prišel še do 21. zmage. Price pa je prav tako v svoji 25. profesionalni borbi doživel četrti poraz.

Spored borb:
Mednarodna borba po pravilih WBC v mušji kategoriji (50,80 kg.):
Andrew Selby (VB) vs. Ardin Diale (FIL): po soglasni sodniški odločitvi

Borba za naslov mednarodnega prvaka po verziji IBF v supersrednji kategoriji (76,20 kg.): 
Adam Etches (VB) vs. John Ryder (VB): zmaga po soglasni sodniški odločitvi

Mednarodna borba v peresnolahki kategoriji (57,15 kg.):
Kid Galahad (VB) vs. Leonel Hernandez (ŠPA): prekinitev po treh rundah

Borba za naslov evropskega prvaka po verziji WBO v težki kategoriji (več kot 90,72 kg.):
David Price (VB) vs. Christian Hammer (NEM): zmaga s tehničnim nokavtom v sedmi rundi

Borba za naslov svetovnega prvaka v supersrednji kategoriji po verziji IBO (76,20 kg.):
Renold Quinlan (AUS) vs. Chris Eubank Jr. (VB): zmaga s tehničnim nokavtom v deseti rundi

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nejembureka
06. 02. 2017 16.39
Precej prepompozen članek, šlo je samo za IBO pas. Eubank jr. rad govori , potem s epa teme z manj zvenečimi imeni. Skratka, hype.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
05. 02. 2017 17.13
+13
Ga je pretepel?.... Ko pa sem jaz včeraj napisal, da ga bo pretepel, pa ste komentar izbrisali, ker je vseboval neprimerne besede.....
vikendaš
05. 02. 2017 17.48
+9