Drugi športi

V Canmoru klasični sprint Falli, Slovenke končale v četrtfinalu

Canmore, 08. 03. 2016 22.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norveška smučarska tekačica Maiken Caspersen Falla je zmagovalka klasičnega sprinta za svetovni pokal v kanadskem Canmoru. Druga je bila njena rojakinja Astrid Jacobsen, tretja pa še ena Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg. Vse štiri Slovenke Anamarija Lampič, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek in Nika Razinger so izpadle v četrtfinalu.

Tekačice je v Canmoru, ki bo zaključil letošnjo sezono svetovnega pokala, pričakala zahtevna proga. V toplem vremenu, živo srebro se je povzpelo na sedem stopinj Celzija, je varovanke Marka Gracerja zelo selektivna proga precej utrudila. Edina je priključek v četrtfinalu držala Čebaškova, ostale slovenske reprezentantke so s precejšnjimi zaostanki v svojih skupinah prišle v cilj kot zadnje, vseeno pa so vse skupaj osvojile nove točke svetovnega pokala. Na koncu je bila najboljša Čebaškova, ki je tekmo končala kot 25., Lampičeva je bila mesto slabša, Fabjanova je bila 28., Razingerjeva pa 29.

Anamarija Lampič je tako kot preostale Slovenke izpadla v četrtfinalu.
Anamarija Lampič je tako kot preostale Slovenke izpadla v četrtfinalu. FOTO: Miro Majcen

Selektivnost proge je občutila tudi do danes vodilna na kanadski turneji Heidi Weng, ki je v zadnji četrtfinalni skupini kot vodilna na zadnjem spustu padla, se hitro pobrala in v smučini nadaljevala kot druga, a so jo tekmice zaradi zaleta, ki so ga imele ob spustu, prehitele, tako da je Wengova le za nekaj desetink za mesti srečne poraženke, ki sta še vodili v polfinale, tega zgrešila. Na koncu je bila šele 17.

Njene odsotnosti se je na koncu za današnjo skupno zmago veselila Falla, ki je tako osvojila že 29. stopničke v karieri in 12. prvo mesto v svetovnem pokalu. "Za mano je odlična sezona, želela sem si zmagati seštevek sprinta, to je bil res odličen zaključek. Pobegnila sem na zadnjem vzponu, nisem vedela, da sem toliko spredaj, moj načrt je bil preprosto pospešiti in se ne ozirati na druge, res sem vesela nove zmage," je po tekmi dejala Falla, ki se je tako veselila malega kristalnega globusa za zmago v sprinterski razvrstitvi.

V moški konkurenci, kjer Slovenci ne nastopajo, se je zmage veselil italijanski smučarski tekač Federico Pellegrino, ki je tako prišel do svoje prve zmage v klasični tehniki in potrdil premoč v letošnjem posebnem seštevku sprinterske razvrstitve. Pellegrino je s tem vknjižil osmo zmago v karieri. Drugi je bil danes Norvežan Eirik Brandsdal, tretji pa Francoz Maurice Manificat. "Res je fenomenalno, da sem zmagal v klasiki. Zahvaliti se moram servisu, ki mi je res pripravil odlične smuči. Res sem vesel, da sem zaključil z zmago. Zdaj si želim odteči še dve dobri tekmi, potem pa upam, da bomo malo proslavili," je dejal Pellegrino.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.