Drugi športi

V Buenos Airesu start legendarne dirke

Buenos Aires, 02. 01. 2009 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
9

Reli Dakar, ki velja za najtežjo dirko na svetu, se danes s ceremonialnim startom začenja v Buenos Airesu. Več kot 800 tekmovalcev se bo v prihodnjih dveh tednih spopadalo s skoraj 10.000 kilometri brezpotij Južne Amerike.

Dakar
Dakar FOTO: David Stropnik

Letošnja dirka poteka od Atlanskega oceana preko Patagonije in Andov do Tihega oceana in se po prečenju najbolj suhe puščave na svetu, preko skoraj 5000 metrov visokega prelaza vrne nazaj na obale Atlantskega oceana. Po lanskoletnih težavah s terorističnimi grožnjami se je namreč dakarski reli prvič v tridesetletni zgodovini preselil iz Afrike.

Dakar
Dakar FOTO: David Stropnik



Toda selitev mu očitno koristi. Tako zaradi razburljive trase kot navdušenja lokalniih prebivalcev. O tem veliko pove že dejstvo, da si je že tehnične preglede včeraj ogledalo več kot 60.000 ljudi. V prihodnjih dneh pa se pričakuje več kot milijon gledalcev ob progi. Argentinci pravijo, da je po svetovnem nogometnem prvenstvu, ki so ga organizirali leta 1978, to njihov najpomembnejši in največji športni dogodek. In to v deželi nogometa pove pravzaprav vse.

Dakar trasa
Dakar trasa FOTO: David Stropnik

Med 177 avtomobili je na letošnji dirki favorit za zmago Carlos Sainz. Legendarni mojster volana in nekdanji svetovni prvak v klasičnem reliju dobro pozna argentinske ceste, na Dakarju pa se mu je kljub odličnim rezultatom zmaga vedno izmuznila iz rok. Letos bi morala biti ta dirka v znamenju Volkswagna in Sainza ter De Villiersa. Še posebno ker je zmagovalno moštvo zadnjega desetletja Mitsubishi letos presenetilo s povsem novim konceptom svojega dirkalnika – dizelsko gnanim terencem. Pri japonski ekipi zato stavijo predvsem na izkušnje Peterhansela in Alphanda, a vprašanje je, koliko sploh lahko pomagajo saharske izkušnje na povsem novi trasi.



Na letošnji trasi sicer organizatorji obljubljajo še več peska, kot ga je bilo v Sahari in prečkanje najvišjih sipin na zemeljski obli. Toda največja neznanka bo velika nadmorska višina. Dirka se bo namreč odvijala tudi nad 3000 metri nad morjem, prečkali pa bodo tudi prelaze v Andih z nadmorsko višino blizu petih kilometrov. To naj bi bilo skupaj s hitrimi začetnimi etapami v pomoč Američanu Robbyju Gordonu, ki zato ostaja s svojim glomaznim hummerjem eden od favoritov za zmago.

Cyril Despres
Cyril Despres FOTO: David Stropnik



Podobno med več kot 200 motociklisti tisti z manjšo prostornino pogonskega agregata nimajo realnih možnosti za skupno zmago. Favoriti so zato stari znanci dakarskega relija – tovarniški vozniki KTM. Največ se pričakuje od zadnjih zmagovalcev te dirke – Cyrila Despresa in Marca Come. V 450-kubičnem razredu pa je absolutni favorit David Fretigne na yamahi.

Miran Stanovnik
Miran Stanovnik FOTO: David Stropnik



Slovenec Miran Stanovnik se dakarskega relija udeležuje že dvanajstič. Po velikih uspehih na tej najtežji dirki pod soncem, ko je že dvakat za las izgubil zmago v razredu maraton, se na etapah uvrščal med prve tri v absolutni konkurenci in večkrat dobil priznanje za “fairplay” in “team spirit” letos po tihem pričakuje zmago v svojem razredu. Predvsem pa upa na uvrstitev med prvih 15 v absolutni konkurenci.


“Letos je težko kar koli napovedati, ker ni nikomur zares jasno, kakšna bo dirka. Zagotovo pa bo atraktivna, težka, zanimiva. Pričakujemo mešanico vsega: vemo, da bo trasa hitra in tudi zavita, da bomo prečili puščave in se spopadali z veliko nadmorsko višino v Andih. A nihče ne ve, kako globok in sipek bo pesek na ogromnih sipinah vroče Atakame in kako se bodo na nadmorski višini preko 3000 metrov obnašali dirkalniki. Iz svojih gorniških izkušenj vem, da moje telo dobro prenaša višino, tehnika pa ostaja neznanka. A kot strojnik sem pripravljen tudi na tovrstne izzive. Sicer pa sem fizično odlično pripravljen, le poškodbe so zadnja leta že kar del mojega življenja, zato upam predvsem, da bodo kolena in hrbtenica kar najbolje služili. In komaj čakam jutrišnjih prvih 700 kilometrov.”

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

likd
02. 01. 2009 19.57
Ej ded ma jajce pa hočte al pa ne....
unja1m
02. 01. 2009 19.46
mamo rise,orle,lisjaka in osle ,ki to gledajo in plačujejo
jakob.zelinka@siol.net
02. 01. 2009 19.17
Ajde Miran Pokaž, da si naslov puščavski lisjak res zaslužiš
alc19@email.si
02. 01. 2009 19.08
robert92
02. 01. 2009 18.45
srečno Miran in gas do daske
Goran Jovi?
02. 01. 2009 18.44
GOOOOOOOOOO Mitsubishi Repsol Team. Miran tebi pa vso srečo.
poldek_tedy
02. 01. 2009 18.17
srečno Miran!!!
pijanec22
02. 01. 2009 17.39
Pametna odločitev, da so dirko prestavili tja, kjer je zaželjena. Afrika preprosto ni pripravljena na nobeno stvar.
gogi_
02. 01. 2009 17.17
Miran Slovenija je s tabo,vso srečo pri premagovanju ovir,brez trkov in ostalih nesreč,brez predrtih gum in počenih rezervoarjev.Naj ti elektronika in zdravje služita kakor služiš ti domovini.SREČNO MIRAN