Drugi športi

Urška Žolnir: Če nimaš pravih trenerjev, hitro zaideš!

Celje, 16. 06. 2015 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
4

Najboljša slovenska judoistka vseh časov Urška Žolnir priznava, da ne bi bila nikoli tako uspešna, če ne bi imela ob sebi pravih ljudi, ki so ji pomagali skozi krizo. Najtežje je bilo, ko so nastopile poškodbe, ko misli hitro preusmeriš stran od športnih aren.

Približno dve leti je v vas zorela odločitev o tem, da obesite kimono na klin. Kaj vse se je dogajalo v tem obdobju, saj se zdi, da vas je še 'držalo', da bi kot tekmovalka vztrajali?
"Po olimpijadi sem si sicer takoj rekla dost bo, tri mesece sem premišljevala, v teh treh mesecih sem si govorila, da ne bom več, a po počitku je bilo drugače. Razmišljala sem o kategoriji do 70 kilogramov, saj sem vseskozi trenirala. Rekla sem si, da bi se borila le, če bom maksimalna, saj si ne morem dovoliti, da bi kdo pometal z mano. Ali top ali nič! Odločitev sem preložila, tudi v zadnjem času veliko razmišljala, pri tem pa samo piljenje forme zapostavljala, več časa sem posvečala delu v klubu. Zdaj je odločitev v meni dozorela, odločila sem se, da tega ne držim več v sebi."

Kako gledate na začetke in tisto, kar se je dogajalo v najboljših sezonah? Tekmovalci so redno zaključevali športne poti, vi pa ste vztrajali.
"V moji podzavesti je bilo vseskozi – pojdi do konca, obrestovalo se bo. To sem imela v sebi in ni šlo iz mene dokler nisem zmagala v Londonu. Želela sem si velikega rezultata in na koncu je prišel. Bilo je hudo, za vsak velik rezultat je bilo potrebno garati, vrhunske dosežke pa je spremljalo veliko slabega. Tu mislim na pot do dosežka. Na treningih praviloma ni bilo nič tako, kot bi moralo biti, potem so bile tu še poškodbe, umirala sem na treningih, a vseskozi sem si govorila, da je to enostavno potrebo dati skozi, da bo na tekmah lažje."

Urška Žolnir
Urška Žolnir FOTO: Reuters

Kako težko pa je bilo trenirati v brutalno zgodnjih urah – mislim, da ste začenjali med 4.00 in 5.00 - , se vračati po poškodbi?
"Najtežje so poškodbe. Takrat potrebuješ ob sebi prave ljudi. Ko pridejo krize v času rehabilitacije, da te znajo obdržati pri 'življenju'. Če nimaš pravih trenerjev, osebja, staršev, hitro zaideš, najdeš si kakšen manj naporen hobi in potem ugotoviš, da je življenje zunaj tekmovalnih aren zelo lepo, nestresno, manj naporno."

Če ne bi bil ta trener Marjan Fabjan, bi vztrajali tako dolgo? Veliko jih je k njemu prihajalo po nasvet v odločilnih trenutkih.
"Tu ne gre za nasvet. Moraš tlakovat pot od začetka do konca. Mislim, da sem ena redkih športnic, ki je imela enega trenerja od začetka športne poti, od 10 leta pa vse do zaključka kariere. On je videl mene odraščati, pozna moje hibe in prednosti in zato nisem potrebovala psihologa. On je bil moja fizična priprava, tehnična priprava. Pomagala mu je tudi Jennifer Gal in to je bilo to. Jaz sem verjela vanj, on vame. Tako lahko dosežeš nekaj vrhunskega in rezultat je prišel. Veliko je v glavi."

Na zadnjih treningih v sklopu priprav na turnir v Podčetrtku sem opazil, da se moški niso mogli poigravati z vami, ampak so imeli precej težav. Pričakovano?
"Mogoče so mislili, da sem že v popolnosti v trenerskih vodah, ampak jaz enostavno uživam v judu. Sploh v parterju, tam sem 100 odstotno prepričana v svoje sposobnosti. Grem na 'polno'. Nekaj časa delam z Rokijem Drakšičem, da mu dam gibanje, dinamiko, njemu to pomaga in na tak način se lahko dela naprej."

V kategoriji do 63 kilogramov počasiz velikimi koraki stopa klubska kolegica Tina Trstenjak, ki je bila tudi med pripravami na London, dve leti vaš sparing. Kako gledate nanjo?
"Mislim, da se je Tina zelo veliko naučila. Zadnji dve leti, ko je bila moj sparing, bi bila neumna, če se ne bi ničesar naučila. Mislim, da ji je to veliko pomagalo. Je pa zelo lep pogled nanjo, ko vidiš, da nekdo že prihaja za tabo, leto in pol po Londonu je nizala vrhunske rezultate in to je tisto, kar predstavlja veliko zadovoljstvo za vse nas v klubu. To je dokaz, da nismo muhe enodnevnice, da se dela, gara, da smo vsi pripravljeni vlagat energijo v te rezultate. Mogoče je država malce mačehovska do športnikov, čeprav je to naš poklic. Ali ne? Fabiju pogosto povem, da je naredil doktorat z mano. Delati s človekom je najtežje, to vedo vsi."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlovenijamaTALENT
17. 06. 2015 08.47
Bravo Urši in fabi!
matisss
16. 06. 2015 23.56
+1
Bravo Urška, še veliko uspehov!!! Admin zbriši tega vraga spodaj!
Gospa Handa 1
16. 06. 2015 11.20
-4
Aja, a zdaj sem pa jaz stara??? A jan je pa lep in mlad??! Nehajte! Sem pa prava garde dama in moja gracioznost je povsod deležna vse pozornosti! Jaz sem tako lepa, da vam povem po pravici, da sem bla še takrat damska ko sem v štango gola odletela, ko sem se žogi umikala! Bi me kmal zadela
Gospa Handa 1
16. 06. 2015 11.13
-2
A si naj vsa kolena pobijem, da celo poletje ne bom mogla kiklce oblečt!? Si pa mal mimo! Jaz sem zelo na nivoju in prav zato ne grem na kolena in ne bom več senca njena! Namesto da bi dobila pohvale ker sem tako lepa dama! Sem prava primadona in tudi z mediji ne kontaktiram! O ne! Zakaj pa bi? Jaz si dam gor velik klobuk, sončna očala in kiklo in branim kot prava dama! Naj me slikajo! Sem tko lepa, da me je Jan na klopi celo tekmo z odprtimi usti gledal! Sem ga vidla! Mu tudi mal pomežiknila :)