Drugi športi

VIDEO: Ulissi dobil nadaljšjo etapo letošnjega Gira, Bole osmi

Rim, 15. 05. 2015 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tudi sedmo, najdaljšo etapo dirke po Italiji od Grosseta do Fiuggija v dolžini 264 km je odločil ciljni sprint. V njem je bil najhitrejši domačin Diego Ulissi. Na drugo mesto se je uvrstil Španec Juan Jose Lobato in na tretje Avstralec Simon Gerrans. Z osmim mestom se je izkazal Grega Bole.

V skupni uvrstitvi je majico vodilnega zadržal Španec Alberto Contador (Tinkoff-Saxo). Prav Contador je bil po včerajšnjem padcu pred začetkom najdaljše etape letošnje dirki po Italiji in najdaljše v zadnjih 25 letih v ospredju zanimanja. Vprašanje je bilo, ali bo po četrtkovi etapi, ko je bil dvesto metrov pred ciljem, udeležen v množičnem padcu, sploh sposoben za nadaljevanje dirke. Čeprav je dobil hud udarec v ramo in koleno, tako da si ni mogel obleči niti rožnate majice vodilnega, je bil danes vseeno na startu.

"Trdo sem treniral v preteklem obdobju, da bi bil na dirki po Italiji in dirki po Franciji v najboljši formi. Ne želim že svojega prvega letošnjega vrhunca zapustiti na takšen način. Poskusil bom in videli bomo, ali mi bo uspelo priti do cilja," je pred startom 264 km dolge preizkušnje, ki je v glavnem potekala po ravnini, dejal Contador, ki je na dirki po Italiji že zmagal leta 2008.

Špancu je uspelo priti do cilja skupaj z glavnino, ki je za prvo štirinajsterico kolesarjev, ta se je izdvojila v ciljnem sprintu, zaostala za tri sekunde. Na ta način je zadržal rožnato majico vodilnega pred Italijanom v dresu Astane Fabiom Arujem, ki za njim zaostaja za dve sekundi, medtem ko ima Avstralec Richie Porte (Sky) še naprej 20-sekundni zaostanek.

Tudi v sedmi etapi je odločal ciljni sprint.
Tudi v sedmi etapi je odločal ciljni sprint. FOTO: Reuters

V počasni etapi, v kateri so se kolesarji spopadali tudi s čelnim vetrom, je na začetku pobegnila četverica, Marco Bandiera (Androni Sidermec), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Pier Paolo De Negri (Nippo Vini Fantini) in Nikolaj Mihajlov (CCC Sprandi), ki si je privozila tudi že več kot deset minut prednosti. Zadnji ubežnik, ki ga je glavnina ulovila, je bil Mihajlov dvajset kilometrov pred ciljem.

V zadnjem kilometru je sprinterski vlak postavila ekipa ekipa Orica GreenEdge, ki je želela pripraviti čim boljše izhodišče Simonu Gerransu. Vendar ji je to le deloma uspelo, kajti podobno namero je imel tudi Lampre-Merida, med vodilnimi pa je bil tudi Grega Bole. Na koncu je imel največ moči Diego Ulissi, za katerega je bila to prva zmaga po devetmesečni kazni zaradi jemanja nedovoljenih zdravil pri zdravljenju astme.

"Za mano so težki meseci in rad bi se zahvalil svoji družini in prijateljem, da so mi stali ob strani. Prav tako to velja za ekipo, ki je opravila odlično delo," se je nekoliko nepričakovane zmage, že druge za Lampre-Merido v treh dneh, veselil 25-letni Ulissi.

Na drugo mesto se je uvrstil Španec Juan Jose Lobato (Movistar) in na tretje Avstralec Simon Gerrans. Z osmim mestom se je izkazal tudi Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), ki je tako ponovil četrtkov uspeh Luke Mezgeca. Ta je danes etapo končal na 38. mestu brez možnosti za vidnejšo uvrstitev. Za zmagovalcem je, tako kot Contador, zaostal tri sekunde. Jan Polanc je danes verjetno hranil moči za sobotno etapo, ki se bo končala s trinajstkilometrskim vzponom na Campitello Mateso. S 17 sekundami zaostanka je bil na 71. mestu, v skupni uvrstitvi pa je zadržal 38. mesto. Bole se je s 84. mesta povzpel na 79. mesto, Mezgec pa s 156. na 121.

Izidi (Grosseto - Fiuggi, 264 km):
1. Diego Ulissi (Ita/Lampre-Merida) 7:22:22
2. Juan Jose Lobato (Špa/Movistar Team)
3. Simon Gerrans (Avs/Orica GreenEdge)
4. Manuel Belletti (Ita/Southeast)
5. Enrico Battaglin (Ita/Bardiani)
6. Sonny Colbrelli (Ita/Bardiani)
7. Fabio Felline (Ita/Trek Factory Racing)
8. Grega Bole (Slo/CCC Sprandi Polkowice)
9. Kevin Reza (Fra/FdJ)
10. Sergej Lagutin (Rus/Katjuša) isti čas
...
38. Luka Mezgec (Slo/Team Giant-Alpecin) + 0:03
71. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 0:17

- skupni vrstni red:
1. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 27:48:00
2. Fabio Aru (Ita/Astana) + 0:02
3. Richie Porte (Avs/Sky) 0:20
4. Roman Kreuziger (Češ/Tinkoff-Saxo) 0:22
5. Dario Cataldo (Ita/Astana) 0:28
6. Esteban Chaves (Kol/Orica GreenEdge) 0:37
7. Giovanni Visconti (Ita/Movistar) 0:56
8. Mikel Landa Meana (Špa/Astana) 1:01
9. Davide Formolo (Ita/Cannondale-Garmin) 1:15
10. Andrey Amador (Kos/Movistar) 1:18
...
38. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 17:32
79. Grega Bole (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 38:16
121. Luka Mezgec (Slo/Team Giant-Alpecin) 1:01:50

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.