Drugi športi

UFC stresel Zagreb, 'Cigano' dvignil Areno na noge

Zagreb, 11. 04. 2016 03.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
0

Najboljša organizacija za borbe po pravilih MMA je prvič v zgodovini gostovala v naši neposredni bližini. UFC Fight Night je izpolnil pričakovanja, za piko na i pa je v borbi večera poskrbel Junior dos Santos, ki je ugnal Bena Rothwella.

Junior dos Santos je v borbi večera prišel do 18. zmage v karieri.
Junior dos Santos je v borbi večera prišel do 18. zmage v karieri. FOTO: AP
UFC Fight Night je v zagrebško Areno privabil kar dobrih 13 tisoč gledalcev, med katerimi je bilo tudi veliko število slovenski ljubiteljev mešanih borilnih veščin (MMA). Zgodovinski prvi obisk organizacije UFC v hrvaški prestolnici je postregel z zanimivimi borbami, osrednji obračun večera pa je pripadel dvema izmed najboljših borcev težki kategoriji na svetu, Juniorju dos Santosu in Benu Rothwellu. Dvoboj, za katerega so mnogi pričakovali, da se bo končal z nokavtom, je postregel s taktično dovršeno predstavo 32-letnega Brazilca znanega tudi pod vzdevkom Cigano. Nekdanji svetovni prvak, ki so ga številni po zadnjem porazu proti Alistairju Overeemu že odpisali, je nevarnega Rothwella vseskozi držal na varni razdalji in ob tem natančno zadeval predvsem z levimi direkti. 34-letni Američan, ki je pred tem vknjižil štiri zmage zapored in se je celo spogledoval z morebitno borbo za naslov prvaka, ni imel pravega odgovora, njegov obraz pa je na koncu kazal davek številnih prejetih udarcev. Dos Santos je na navdušenje domačega občinstva slavil po soglasni sodniški odločitvi.

"Ne znam povedati, kako se trenutno počutim. Ko se spopadeš s tako velikim borcem, si ne smeš privoščiti neposrednega trka. Naredil sem vse, da sem se izognil njegovi moči. Ostal sem miren in opravil svoje delo. Vse sem dal za zmago. Nocoj sem spet našel pravo strast, zdaj je vse mogoče," je bil po zelo pomembni zmagi vesel zmeraj iskreni in nasmejani Dos Santos.

V predzadnji borbi večera je svojo drugo zaporedno zmago iskal Gabriel Gonzaga, ki je leta 2007 z neverjetno brco v glavo, kot prvi pod okriljem organizacije UFC, premagal slovitega Mirka Filipovića. 'Cro Cop' je bil sicer tudi tokrat med občinstvom. Izkušenemu Brazilcu pa se proti Derricku Lewisu ni izšlo po načrtih. Gonzaga je sicer tekmeca uspel zrušiti na parter, kjer se počuti najbolj domače, a Lewis se je pobral. 31-letni Američan z vzdevkom Črna pošast je nato brezkompromisno napadel in po seriji močnih udarcev slavil 12 sekund pred koncem prve runde.

Derrick Lewis je zablestel z nokavtom proti Gabrielu Gonzagi.
Derrick Lewis je zablestel z nokavtom proti Gabrielu Gonzagi. FOTO: AP
Veličković rešil 'balkansko' čast

Kot je to pri UFC v navadi, je najprestižnejša organizacija na svetu tudi tokrat ponudila priložnost nekaterim borcem iz 'lokalnega bazena'. Najbolje jo je izkoristil 27-letni Srb Bojan Veličković, ki je ob debiju v slovitem oktagonu po sodniški odločitvi premagal Italijana Alessia di Chirica. Veliko so domači gledalci pričakovali od Filipa Pejića, a 'Nitro' je v soju žarometov povsem pogorel. Poljak Damian Stasiak ga je namreč po zgolj nekaj sekundah zrušil na parter, ter ga po dobrih dveh minutah borbe v prvi rundi z davljenjem prisilil v predajo.

Nič kaj bolje se ni končalo za Damirja Hadžovića. Borec iz Bosne in Hercegovine, ki sicer živi in trenira v švedskem Stockholmu, ni imel odgovora za odličnega Mairbeka Taisumova. 27-letni Rus je dokazal, da spada med najboljše borce v svoji kategoriji in je slavil s tehničnim nokavtom v prvi rundi. Za Hadžovića je bil usoden predvsem izjemno močan aperkat, ki ga je zrušil na tla in sodnik je borbo prekinil.

Igor Pokrajac se je v UFC vrnil s porazom.
Igor Pokrajac se je v UFC vrnil s porazom. FOTO: Damjan Žibert

Po skoraj letu in pol je pod okriljem UFC-ja spet nastopil Igor Pokrajac. 'The Duke' je imel težko delo, saj je bil njegov nasprotnik neugodni Poljak Jan Blachowicz. Ljubljenec domačega občinstva je bil v prvi rundi boljši, nekajkrat dobro zadel tekmeca, prišel tudi do dominantnega položaja v parterju, a borbe ni uspel zaključiti. Blachowicz je nato prevzel primat v kletki. V drugi je Pokrajca nekajkrat pošteno 'stresel', v tretji pa je po odličnem rušenju borbo mirno nadziral in prišel do zmage po soglasni sodniški odločitvi.

Izidi:

Ben Rothwell – Junior dos Santos (težka kategorij)
Dos santos zmagal po soglasni sodniški odločitvi (50:45, 50:45, 50:45).

Gabriel Gonzaga – Derrick Lewis (težka kategorija)
Lewis zmagal z nokavtom po štirih minutah in 48 sekundah prve runde.

Curtis Blaydes – Chris Ngannou (težka kategorija)
Ngannou zmagal po posredovanju zdravnika ob koncu druge runde. Blaydes ni bil sposoben nadaljevati.

Timothy Johnson – Marcin Tybura (težka kategorija)
Johnson zmagal po soglasni sodniški odločitvi (29:28, 29:28, 29:28).

Jan Blachowicz – Igor Pokrajac (potežka kategorija)
Blachowicz zmagal po soglasni sodniški odločitvi (29:28, 29:28, 29:28).

Maryna Moroz – Cristina Stanciu (slamnata kategorija)
Morozova zmagala po soglasni sodniški odločitvi (30:27, 30:27, 30:27).

Nicolas Dalby – Zak Cummings (velterska kategorija)
Cummings zmagal po slavila po soglasni sodniški odločitvi (30:27, 30:27, 30:27).

Alejandro Perez – Ian Entwistle (bantamska kategorija)
Perez zmagal po štirih minutah in štirih sekundah prve runde, Entwistle se je predal.

Mairbek Taisumov – Damir Hadžović (lahka kategorija)
Taisumov zmagal s tehničnim nokavtom po treh minutah in 44 sekundah borbe v prvi rundi.

Filip Pejić – Damian Stasiak (bantamska kategorija)
Stasniak je Pejića po dveh minutah in 16 sekundah borbe v prvi rundi prisilil v predajo (davljenje).

Robert Whiteford – Lucas Martins (peresno lahka kategorija)
Martins je zmagal po deljeni sodniški odločitvi (29:28, 28:29, 30:27).

Jared Cannonier – Cyril Asker (težka kategorija)
Cannonier slavil po dveh minutah in 44 sekundah prve runde.

Bojan Veličković – Alessio Di Chirico (srednjetežka kategorija)
Veličković slavil po soglasni sodniški odločitvi (29:28, 29:28, 30:27).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.