Drugi športi

Tudi olimpijsko gibanje bo moralo zategovati pas

Carigrad, 21. 11. 2008 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančna kriza se že odraža tudi v olimpijskem gibanju. Čeprav so njeni finančni stebri zdravi, pa bo tudi olimpijsko gibanje moralo razmisliti o zategovanju pasu, torej zmanjševanju programov in stroškov.

Jacques Rogge
Jacques Rogge FOTO: Reuters

Predsednik MOK Jacques Rogge se je v Carigradu udeležil srečanja evropskih olimpijskih komitejev, katerim je zagotovil, da odpovedi sponzorskih pogodb ne bodo prizadele prihodnje igre. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je tako že zagotovil 900 milijonov ameriških dolarjev vrednih sponzorskih pogodb z devetimi sponzorji v prihodnjem olimpijskem ciklusu od leta 2009 do 2012, ko bodo v blagajne mednarodnih športnih zvez in nacionalnim olimpijskim komitejem skupno nakazali 311 milijonov ameriških dolarjev. V iztekajočem se obdobju pa so zbrali 866 milijonov ameriških dolarjev, na nižje ravni, mednarodnim panožnim zvezam in nacionalnim olimpijskim komitejem, pa je šlo 310 milijonov.

Prvi mož olimpijskega gibanja si ne dela skrbi z nekaterimi odpovedmi. Tako je denimo multinacionalka Johnson & Johnson že napovedala, da ne bo podaljšala sponzorske pogodbe, že pred tem pa so se nadaljnjemu sodelovanju z MOK odpovedale družbe, kot so Kodak, Lenovo in Manulife. Rogge je povedal, da se MOK pogaja z desetimi sponzorji, najverjetneje pa se bodo zadovoljili z devetimi. "Če se bodo napovedi uresničile, ne bo slabo, toda tudi če se ne bodo, ne bo težav," je bil prepričan Rogge.

Tudi ekonomsko stanje naslednjih treh olimpijskih iger – zimskih v kanadskem Vancouvru leta 2010, poletnih leta 2012 v Londonu in zimskih leta 2014 v ruskem Sočiju – ga ne skrbi in zagotavlja, da so finance za te projekte že zajamčene. Čeprav so se v javnosti pojavljala tudi drugačna ugibanja in skrbi, da se zlasti v Londonu in Sočiju spopadajo s številnimi težavami, pa so tako londonski kot tudi ruski organizatorji zagotovili, da bodo izpolnili zahteve za izgradnjo športne infrastrukture v skladu z načrti.

Seveda pa po mnenju Roggeja v prihodnje ne bo smotrno pretirano širiti olimpijskega programa z vedno novimi športi, kar bi lahko pomenilo dodatno finančno breme ter ogrozilo kakovost in privlačnost iger. Takšnih zahtevkov je kar nekaj: za dva prosta programa za OI leta 2016 si trenutno prizadeva sedem športnih disciplin: golf, softball, baseball, ragbi, karate, squash in kotalkanje. Poletne olimpijske igre v Pekingu so z 28 športi in 10.500 sodelujočimi športniki po mnenju Roggeja vsekakor pomenile vrhunec.


MOK se veliko nadeja tudi od sklenitve pogodb za televizijske prenose z evropskimi in ameriškimi distributerji za olimpijske igre leta 2014 in 2016. V medijih pa se že omenjajo tudi možni gostitelji OI leta 2016, o katerem bo padla odločitev oktobra prihodnje leto na sestanku MOK v danskem Koebenhavnu. Španski Madrid, ameriški Chicago, japonski Tokio in brazilski Rio de Janeiro so med možnimi kandidati. Takrat naj bi tudi odločili o morebitni širitvi olimpijskega programa z novimi olimpijskimi panogami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.