Drugi športi

Trstenjakova slavila na tekmi svetovnega pokala v Düsseldorfu

Düsseldorf, 20. 02. 2016 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska judoistka Tina Trstenjak je na tekmi svetovnega pokala v Düsseldorfu zmagala v kategoriji do 63 kilogramov, potem ko je v finalu s končnim prijemom premagala Britanko Alice Schlesinger. Danes je med borci do 73 kg nastopil tudi Rok Drakšič in osvojil peto mesto.

Tina Trstenjak si je pokorila celotno svetovno konkurenco.
Tina Trstenjak si je pokorila celotno svetovno konkurenco. FOTO: Reuters

Na veliki nagradi Düsseldorfa v dvorani Mitsubishi Electric nastopa 545 judoistov in judoistk iz 86 držav, med njimi devet slovenskih. Drugi dan tekmovanja je bil najbolj uspešen za prvo judoistko sveta na jakostni lestvici Tino Trstenjak, ki je za preboj v finale premagala kar štiri nasprotnice zapored. Najprej je bila po točkah boljša od Korejke Kim Seulgi, nato z iponom od Kubanke Maricet Espinosa, zatem po točkah od Avstrijke Hilde Drexler, v polfinalu pa po točkah še od Mongolke Munkhzaye Tsedevsuren. V finalu jo je čakala Britanka Alice Schlesinger, ki je do leta 2014 nastopala za Izrael, nato pa po sporu z matično zvezo prevzela britanski potni list.

Schlesingerjeva je na evropskih prvenstvih doslej osvojila tri bronaste kolajne, tudi na svetovnem prvenstvu 2009 v Rotterdamu je bila bronasta, na olimpijskih igrah leta 2012 pa je v četrtfinalu izgubila proti tedanji olimpijski prvakinji Urški Žolnir. Slednja je svojo varovanko skupaj s trenerjem Marjanom Fabjanom na Britanko tokrat dobro pripravila, Trstenjakova je zgodaj prevzela pobudo, silila nasprotnico k napakam, s katerimi si je prislužila dve kazni. Minuto pred koncem je Celjanka Schlesingerjevo spravila na hrbet, jo prijela v osaekomi in s končnim prijemom za ipon zmagala predčasno.

Rok Drakšič
je imel v kategoriji do 73 kilogramov znova največjo konkurenco na turnirju. Za najvišja mesta in točke svetovnega pokala ter s tem kvote za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru se je namreč borilo kar 58 judoistov, Drakšič pa je zato do borbe za bron kar štirikrat zmagal in enkrat v predtekmovanju izgubil. V repasaž ga je poslal Korejec An Changrim, tam pa je borec celjskega kluba Z'dežele Sankaku ugnal Mongolca Nyam-Ochirja Sainjargala. V borbi za bron se je spoprijel z Gruzijcem Lašo Šavdatuašvilijem in izgubil po iponu. Celotno borbo je bil varovanec Žolnirjeve v podrejenem položaju, prejel je dve kazni, nato pa padel za ipon in končal na petem mestu.

V predtekmovanju je danes nastope zaključila Anka Pogačnik med borkami do 70 kilogramov, uvodoma jo je premagala Japonka Chisuru Arai. Že v petek so v slovenskih kimonih nastopili Matjaž Trbovc (do 60 kg), Adrian Gomboc (do 66 kg) in Petra Nareks (do 52 kg), a so po porazih v zgodnjih krogih ostali brez uvrstitev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šmajser1
20. 02. 2016 19.13
+4
Cestitke Tina! Vrhunsko! Le tako naprej.