Drugi športi

Tour: Martin tri dni lovil, četrti dan pa ulovil rumeno majico

Lille, 07. 07. 2015 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemec Tony Martin (Etixx-QuickStep) je dobil četrto etapo kolesarske dirke po Franciji, ki je tekmovalce vodila po tlakovanih odsekih slovite klasike Pariz - Roubaix. Po 223,5 km od Serainga do Cambraija je svetovni prvak v vožnji na čas napadel dobre tri kilometre pred ciljem in oblekel rumeno majico.

Trikratni svetovni prvak v vožnji na čas Tony Martin se je za napad odločil dobre tri kilometre pred ciljno črto, v nekaj metrih napravil razliko, prestavil na najvišji prenos in izkoristil svoje kronometerske sposobnosti. Tekmeci so se v trenutku napada le spogledali, nihče se ni podal v lov, Martin pa je bil hitro daleč pred njimi. Drugi v etapi je bil Nemec John Degenkolb (Giant-Alpecin), tretji Slovak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). Oba sta zaostala tri sekunde, tako kot še skupina 32 kolesarjev. V njej je bil tudi edini slovenski udeleženec francoske pentlje Kristijan Koren (Cannondale-Garmin), ki je končal na 33. mestu. Primorec je bil vseskozi v vodilni skupini, uspešno je preživel tudi tlakovane kocke slovite klasike Pariz - Roubaix, na katerih je bil v ospredju. Skupno je zdaj 26. in zaostaja 4:40 minute. Martinova zmaga je še toliko več vredna, saj v cilj ni prikolesaril na svojem kolesu, temveč na kolesu moštvenega kolega Mattea Trentina.

Tony Martin
Tony Martin FOTO: Reuters

Nemec je namreč po defektu hitro moral najti novo prevozno sredstvo, nato je še lovil vodilno skupino, ko jo je ujel, pa se je takoj postavil na čelo. Zmaga mu je prinesla tudi rumeno majico vodilnega. Po posamični vožnji na čas, uvodu v letošnji Tour, je za skupno prvim mestom zaostajal pet sekund, po drugi etapi tri sekunde, po tretji še dve manj, zdaj pa je le v rumenem. "Po defektu in menjavi kolesa, tudi položaj ni bil pravi, sem želel le priti do cilja in poizkusiti v kakšni drugi etapi. Ko nihče ni želel vleči, sem pet kilometrov pred ciljem videl priložnost, da potegnem do cilja. Očitno mi je ostalo dovolj moči. Ne vem, kaj se je dogajalo zadaj, ne vem niti, koliko vatov sem obrnil. Zelo sem vesel, tisočkrat hvala ekipi," so bile prve besede Martina. Pred peto etapo, ta bo dolga 189,5 km med krajema Arras in Amiens, ima Martin 12 sekund zaloge pred Britancem Chrisom Froomom in 25 sekund pred Američanom Teejayom van Garderenom. Od četverice kolesarjev, ki ji pripisujejo največ možnosti za skupno zmago, je najvišje, na 15. mestu, etapo končal Italijan Vincenzo Nibali. Froome je bil 17., Španec Alberto Contador 19., Kolumbijec Nairo Quintana pa 23. Contador je skupno osmi z zaostankom 48 sekund, Nibali 13., zaostaja eno minuto in 50 sekund, Quintana pa z zaostankom dveh minut in osmih sekund zaseda 17. mesto.

V etapi so bežali štirje kolesarji, med njimi Nizozemec Lieuwe Westra iz Astana, ki je bil v begu že lani, prav tako v tej peklenski etapi. Na kockah sta se naprej postavila Nibali in lanski zmagovalec etape Nizozemec Lars Boom. Italijan je nekajkrat nakazal, da je dobro pripravljen, podobne vožnje kot lani pa ni zmogel.

Izidi:
1. Tony Martin (Nem/Etixx) 5:28:58
2. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin) + 0:03
3. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo)
4. Greg van Avermaet (Bel/BMC)
5. Edvald Boasson Hagen (Nor/MTN)
6. Nacer Bouhanni (Fra/Cofidis)
7. Jacopo Guarnieri (Ita/Katjuša)
8. Tony Gallopin (Fra/Lotto)
9. Zdenek Štybar (Češ/Etixx)
10. Bryan Coquard (Fra/Europacar)
...
33. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) vsi isti čas

Skupno:
1. Tony Martin (Nem/Etixx) 12:40:26
2. Christopher Froome (Sky) + 0:12
3. Teejay van Garderen (ZDA/BMC) 0:25
4. Tony Gallopin (Fra/Lotto) 0:38
5. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo) 0:39
6. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:40
7. Rigoberto Uran (Kol/Etixx) 0:46
8. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 0:48
9. Geraint Thomas (VBr/Sky) 1:15
10. Zdenek Štybar (Češ/Etixx) 1:16
...
26. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 4:40

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CandySkull
07. 07. 2015 19.31
-1
Komi čakam Alpe! Uran pa Conti se bosta usekala k dva stekla psa!
Definbahija
07. 07. 2015 18.39
+2
Bravo Koren!! Se vidi da znas vozit po kockah oziroma po luknah. To pa dela vsakdanji trening po Slo cestah + u Bdajne j za enkrt tud en kamniti odsek ceste :D
kor22
07. 07. 2015 18.09
Malo sem razočaran nad kockami danes, ni blo deža, dobenega pravega napada pravzaprav nič posebnega...