Drugi športi

Tour: Geschke junak prve alpske etape, Froome še naprej v rumenem

Grenoble, 22. 07. 2015 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemec Simon Geschke je zmagovalec 17. etape kolesarke dirke po Franciji. Kolesar Giant-Alpecina je prvo alpsko etapo, dolgo 161 kilometrov slavil z dobre pol minute prednosti pred Američanom Andrewom Talanskyim. Skupno vodstvo je zadržal Britanec Chris Froome (Sky).

V prvi alpski etapi na letošnji dirki po Franciji je že v prvi tretjini dirke v velike težave zašel Američan Trayer Van Garderen, tretjeuvrščeni v skupini razvrstitvi, ki je za vodilnim Britancem Chrisom Froomom zaostajal za tri minute in 32 sekund. Že po 60 prevoženih kilometrih je začel izgubljati stik s pelotonom, po posvetu z zdravnikom pa je dokončno odstopil 72 km pred ciljem. Prvi mož ekipe BMC, ki je pred dobrim mesecem na kriteriju Dauphine zaostal le za Froomom, je že pred startom tožil nad glavobolom. Prav tako se je od letošnje dirke po Franciji poslovil tudi aktualni svetovni prvak Poljak Michal Kwiatkowski (Etixx). Medtem ko je Van Garderen preživljal svojo dramo, je bilo v ospredju ves čas živahno. Kot prvi je z vzponom na 2250 metrov visoki prelaz Col d'Allos, najvišjo točko letošnjega Toura, začel Nemec Simon Geschke (Giant-Alpecin), ki je imel pred skupino že osem minut prednosti. Razpoloženi Nemec je z odlično vožnjo osvojil gorski cilj prve kategorije na prelazu Col d'Allos, v ozadju pa se mu je nevarno približeval Francoz Thibaut Pinot (FDJ), ki je imel na vrhu dobro minuto zaostanka, medtem ko je majhna skupina z rumeno majico, v kateri so ob Froomu bili tudi Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar), Španca Alberto Valverde (Movistar) in Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in Vicenzo Nibali (Astana) za Geschkejem zaostajala za deset minut.

Chris Froome
Chris Froome FOTO: Reuters

Na spustu je prvi v težave zašel Pinot, ki je padel, kar je izkoristil Američan Andrew Talansky (Cannondale-Garmin), za njim pa se je na tleh znašel tudi Contador, ki se je tako dokončno poslovil od boja za najvišja mesta na etapi, verjetno pa tudi na letošnjem Touru. Pred številnimi gledalci je Geschke v zadnji vzpon na prvi letošnji alpski etapi šel z dvominutno prednostjo pred Talanskyim, še nekaj več je za njim zaostajal Pinot, in čeprav se je Američan Nemcu nevarno približeval, je imel kolesar Giant-Alpecina dovolj moči v nogah, da je do cilja ohranil svojo prednost. Na tretje mesto se je prebil Kolumbijec Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step). "Nisem pričakoval, da bi danes lahko zmagal. Pred današnjo etapo se nisem najbolje počutil. Večinoma sem se peljal z ubežno skupino, pred vzponom na Col d'Allos pa sem začutil, da sem dovolj močan, da lahko začnem z napadom. Ko sem prišel do prednosti, sem vedel, da je to moja priložnost. Bilo je resnično neverjetno. To je šele moja tretja etapna zmaga v profesionalni karieri, še kot začetnik pa sem sanjal, da bom nekoč zmagal na Touru. Nisem si mislil, da mi bodo na cilju tekle solze," je bil ob svojem največjem uspehu v karieri presrečen 29-letni nemški kolesar, ki mu je preko spletnega omrežja čestital tudi Luka Mezgec, ki si z njim na dirkah pogosto deli sobo.

V boju za rumeno majico je Froome tudi v današnji etapi ob pomoči sotekmovalcev iz ekipe Skyja ves čas nadzoroval potek dirke in ni dovolil, da bi kdo izmed njegovih neposrednih konkurentov za končno zmago pobegnil. Na cilju ga je v sprintu sicer prehitel drugouvrščeni Quintana, a sta oba za Geschkejem zaostala za sedem minut in 16 sekund. Na ta način je zmagovalec dirke po Franciji leta 2012 in 2013 ohranil svojo prednost v skupni razvrstitvi, v kateri je po odstopu Van Garderena prišlo do nekaterih sprememb med prvo deseterico.

Edini slovenski kolesar na letošnjem Touru Kristijan Koren je v cilj prišel z 22:13 minute zaostanka, v skupni uvrstitvi pa je zdaj 58.

V četrtek bo na sporedu 18. etape, od Gapa do Saint-Jean-de-Maurienneja v dolžini 186,5 km.

Izidi, 17. etape (Digne-les-Bains - Pra Loup, 161 km):

1. Simon Geschke (Nem/Team Giant-Alpecin) 4:12:17
2. Andrew Talansky (ZDA/Cannondale-Garmin) + 0:32
3. Rigoberto Uran (Kol/Etixx-Quick-Step) 1:01
4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 1:36
5. Mathias Frank (Švi/IAM Cycling 1:40
6. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 2:27
7. Nicolas Roche (Irs/Sky) 3:02
8. Jonathan Castroviejo (Špa/Movistar) 3:04
9. Serge Pauwels (Bel/MTN-Qhubeka) 3:05
10. Adam Yates (VB/Orica GreenEdge) 3:21
...
93. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 22:13

- skupni vrstni red:
1. Christopher Froome (VB/Sky) 69:06:49
2 Nairo Quintana (Kol/Movistar) + 3:10
3 Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 4:09
4 Geraint Thomas (VB/Sky) 6:34
5 Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 6:40
6 Robert Gesink (Niz/LottoNL-Jumbo) 7:39
7 Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 8:04
8 Mathias Frank (Švi/IAM Cycling) 8:47
9 Bauke Mollema (Niz/Trek Factory Racing) 11:47
10 Warren Barguil (Fra/Giant-Alpecin) 13:08
...
58. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 1:40:11

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakica23
22. 07. 2015 22.39
+1
Tejay in ne Trayer
MaunelNeuer
22. 07. 2015 21.51
ka delajo Nemci ej ;) 1x Greipel, potem Geschke waaaaaaaaaa
Road Runner
22. 07. 2015 21.37
+1
Kdo je pa Trayer Van Garderen?? Js poznam samo TEJAY van garderen... Ne razumem kako se lahko zmotite z imenom sportnika ki je del prve desterice in je nickolikorat omenjen????