Drugi športi

Vodilni Martin zaradi zlomljene ključnice končal s Tourom

Le Havre, 09. 07. 2015 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
2

Na šesti etapi kolesarske dirke po Franciji od Abbevilla do Le Havra, dolgi 191 km, je zmagal Čeh Zdenek Štybar (Etixx). Skupno je v rumeni majici vodilnega ostal njegov moštveni sotekmovalec Nemec Tony Martin, čeprav je kilometer pred ciljem grdo padel in si zlomil ključnico.

Zmagovalec etape Zdenek Štybar.
Zmagovalec etape Zdenek Štybar. FOTO: Reuters

Precej mirno etapo, ki je skoraj do konca potekala brez pretresov in v lepem vremenu, je zaznamoval tudi zgodnji pobeg trojice Kenneth Van Bilsen (Cofidis), Perrig Quemeneur (Europcar) in Daniel Teklehaimanot (MTN - Qhubeka). Slednji je zbral dovolj točk na letečih ciljih, da si je zagotovil prevzem pikčaste majice, ob koncu pa je skočil naprej Van Bilsen in sam vztrajal skoraj do cilja. Toda glavnina ga je ujela tri kilometre pred koncem, tako da je o zmagi odločil skupinski sprint.

Kilometer pred ciljem pa je stvari zapletel še nosilec rumene majice Tony Martin, ki je padel in na tla potegnil še Vicenza Nibalija. Martin se je pri padcu poškodoval, si zlomil ključnico, kot so potrdili iz njegovega moštva, nato pa z velikimi težavami nadaljeval do cilja, pri čemer so mu pomagali drugi kolesarji. Rumene majice še ni izgubil, ciljno črto je prevozil in zaradi pravila o izničenih zaostankih v zadnjih treh kilometrih za zdaj še ostal v vodstvu.

"Kar lepo me boli. Prva stvar, na katero sem pomislil, ko sem ležal na tleh, je bilo, pa je šla ključnica," je dejal nesrečni kolesar. Z nesrečnim Martinom je sočustvoval tudi Mark Cavendish, ki je bil pred etapo eden favoritov za napad v morebitnem skupinskem sprintu, a je končal v ozadju na 50. mestu. "Upam, da bo v redu. Ko tako priletiš na asfalt, so občutki vse prej kot prijetni." A že kakšno uro pozneje so se dobre želje razblinile. Martin je prek Twitterja iz bolnišnice sporočil slabe novice. "Ključnica je zlomljena. Bomo videli, kako naprej." Martin ima skupno zdaj 12 sekund naskoka pred Britancem Chrisom Froomom.

Njegova ekipa Etixx Quickstep je nekaj ur po Martinovem padcu kilometer pred koncem etape sporočila, da zaradi zlomljene ključnice ne bo mogel nadaljevati dirke. "Tony ne more nadaljevati dirke, v petek ne bo nastopil," je direktor ekipe Patrick Lefevere dejal za radijsko postajo Europe 1. Martin je že drugi nosilec rumene majice na letošnjem Touru s takšno usodo. Po padcu se je predčasno poslovil tudi Švicar Fabian Cancellara. Zdenek Štybar je pred ciljem pravočasno skočil naprej, tako da ga v zadnjih nekaj sto metrih tekmeci niso več mogli ujeti. Drugi je bil Slovak Peter Sagan, tretji pa Francoz Bryan Coquard. 

Izidi, 6. etapa (Abbeville - Le Havre, 191,5 km):
1. Zdenek Štybar (Češ/Etixx-Quick Step) 4:53:46
2. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo) + 0:02
3. Bryan Coquard (Fra/Europcar)
4. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin)
5. Greg Van Avermaet (Bel/BMC)
6. Tony Gallopin (Fra/Lotto Soudal)
7. Edvald Boasson Hagen (Nor/MTN Qhubeka)
8. Davide Cimolai (Ita/Lampre-Merida)
9. Julien Simon (Fra/Cofidis)
10. Gorka Izagirre (Špa/Movistar)
...
79. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) vsi isti čas

- skupno:
1. Tony Martin (Nem/Etixx-Quick) 22:13:14
2. Christopher Froome (VBr/Sky) + 0:12
3. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) 0:25
4. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo) 0:27
5. Tony Gallopin (Fra/Lotto Soudal) 0:38
6. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:40
7. Rigoberto Uran (Kol/Etixx-Quick Step) 0:46
8. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 0:48
9. Zdenek Štybar (Češ/Etixx-Quick Step) 1:04
10. Geraint Thomas (VBr/Sky) 1:15
...
26. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 4:40

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

madrista123
10. 07. 2015 00.10
+2
Tony Je končal u Tourom... na žalost.vendar pa mislim da bi na prvi gorski etapi bil slečen s strani Frooma. Škoda meu je dober tour....
Anon221
09. 07. 2015 21.23
+6
Škoda za Martina če bi zdržal še do drugega kronometra bi mu mogoče še uspelo nosit rumeno! Je pa res da je sam zakriviu padec...