Drugi športi

Kraljevska etapa Uranu, huda padca Portea in Thomasa, Froome ostal v rumenem, Rogliču 30 točk na gorskih ciljih

Chambery, 09. 07. 2017 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kraljevsko, deveto etapo Tour de Francea s tremi ekstra vzponi je po fotofinišu dobil Rigoberto Uran. Chris Froome je odgovoril na vse napade konkurentov in ostal v rumeni majici vodilnega. Etapo sta zaznamovala tudi huda padca Richiea Portea in Gerainta Thomasa. Izkazal se je tudi Primož Roglič, ki je na gorskih ciljih nabral 30 točk.

Najprej se je zmage že veselil Warren Barguil, nato pa je fotofiniš pokazal, da je ciljno črto prvi prečkal Rigoberto Uran.
Najprej se je zmage že veselil Warren Barguil, nato pa je fotofiniš pokazal, da je ciljno črto prvi prečkal Rigoberto Uran. FOTO: AP

Drugo mesto je pripadlo junaku etape Warrenu Barguilu (Sunweb). Francoz, ki je bil na koncu izbran za najbolj borbenega kolesarja etape, je edini izmed ubežnikov, ki se je odlepila kmalu po startu, prišel do cilja skupaj z rumeno majico. Prav rumena majica Chris Froome (Sky) je zasedel tretje mesto. Zaradi bonifikacijskih sekund (4) je v skupnem seštevku še povečal vodstvo v skupnem seštevku (18 sekund pred Arujem). Pikčasto majico pa si je z dobrimi rezultati na gorskih ciljih privozil prav Barguil. Ta se je sicer v cilju že veselil (še) etapne zmage, a je popoln francoski dan pokvaril šele fotofiniš, ki je pokazal, da je bil od Francoza za las hitrejši Rigoberto Uran (Cannondale Drapac). Zmaga Kolumbijca je še toliko slajša, saj je pred tem ob padcu Richiea Porta na spustu Daniel Martin trčil v menjalnik Urana in ga poškodoval, tako da Kolumbijec ni mogel uporabljati vseh prestav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Etapa s tremi vzponi prve kategorije in več kot 4600 metri višinske razlike je ponudila tudi številne druge pomembne spremembe. Od skupne zmage sta se bržkone poslovila tudi Kolumbijec Nairo Quintana in Španec Alberto Contador, ki nista zdržala ostrega tempa skupine okrog Frooma, ki je v finišu ujela najprej Barguila, nato pa še Francoza Romaina Bardeta, ki je imel na zadnjih kilometrih že lepo prednost in bil v solo vožnji blizu celo rumeni majici, a sta ga Froome in Aru ujela. Francoz se je moral sprijazniti s tretjim mestom v skupnem seštevku.

Huda padca Portea in Thomasa
Geraint Thomas
, drugouvrščeni v skupnem seštevku kolesarske dirke po Franciji, je na deveti etapi padel in predčasno odstopil. Britanec je padel pri spustu s Col de la Bicheja in si pri tem poškodoval ključnico, so preko tviterja sporočili prireditelji dirke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po predčasnem koncu Thomasa je v spustu 21 kilometrov do cilja hudo padel tudi Porte. Ta je z glavo trčil v skale, čezenj pa je zapeljal še eden od kolesarjev. Porte je nepremično obležal na cesti, zdravniška ekipa je bila hitro ob njemu, z reševalnim vozilom pa so ga odpeljali v bolnišnico. Zvečer so iz bolnišnice sporočili, da si je Porte zlomil ključnico in kolk. V težkih pogojih so sicer padli tudi številni drugi kolesarji ... Padel je tudi zmagovalec dirke po Sloveniji, Poljak Rafal Majka. Ta ima zdaj v skupnem seštevku več kot 37 minut zaostanka. 

Rogliču 30 točk na gorskih ciljih
Kolesarji so se hitro po startu v Nantui spopadli z 11-kilometrskim koncem. Skupina prek 30 kolesarjev je uprizorila pobeg, v omenjeni skupini pa je bil tudi Slovenec Primož Roglič. Ta je prvi prišel na ekstra vzpon na Col de la Biche in si prislužil 20 točk. Tudi na drugem ekstra vzponu na Grand Colombier je Zasavec bil med najboljšimi, s četrtim mestom na vrhu si je prislužil novih 10 točk. Na koncu je v cilj prišel z dobrimi štirimi minutami zaostanka na 19. mestu. Janez Brajkovič je zaostal več kot 26 minut in bil 43.

Izid 9. etape: 
1. Rigoberto Uran (Cannondale Drapac) 5H 7' 22''
2. Warren Barguil (Sunweb)
3. Chris Froome (Sky)  vsi
4. Romain Bardet (AG2R La Mondiale)   isti 
5. Fabio Aru (Astana)         čas
6. Jakob Fuglsang (Astana)
7. George Bennet (Team LottoNL-Jumbo) + 1.15
8. Mikel Landa (Sky) + 1,15
9. Daniel Martin (Quick-Step Floors) + 1.15
10. Nairo Quintana (Movistar) +1,15
....
19. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo) + 4:19
 43. Janez Brajkovič (Slo/Bahrain-Merida)  + 26:07
166. Borut Božič (Slo/Bahrain-Merida)  + 37:26
171. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) + 37:26

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

madrista123
09. 07. 2017 21.55
+2
Majka se ni poslovil... se vedno vozi...samo je padel