Drugi športi

Tour: Bardet izkoristil spustaške veščine, Froome ostaja v rumenem

Grenoble, 23. 07. 2015 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoz Romain Bardet je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Franciji. Tekmovalec ekipe AG2R La Mondiale je na 186,5 kilometra dolgi preizkušnji med Gapom in Saint-Jean-de-Mauriennom za 33 sekund prehitel rojaka Pierra Rollanda. Britanec Chris Froome (Sky) ostaja skupno vodilni.

Za tekmovalci je tako še ena alpska etapa, ki je postregla s sedmimi kategoriziranimi vzponi. Že v petek pa jih čaka najtežja etapa, na 138 kilometrih med Saint-Jean-de-Mauriennom in Les Sybellesom bo kar 61,5 kilometrov na vzponih. Romain Bardet je podobno kot na junijski dirki Criterium du Dauphine izkoristil svoje veščine pri spustih. Prav na spustu s predzadnjega vzpona na Col du Glandon je napadel ubežno skupino in si prikolesaril toliko prednosti, da jo je lahko zadržal tudi na zadnjem, kratkem (3,4 km), a slikovitem vzponu s številnimi serpentinami na Lacets de Montvernier in v preostalih desetih kilometrih do cilja. Rolland in Anacona sta zasedla preostali mesti na stopničkah v etapi, v kateri je v določeni fazi bežalo kar 29 kolesarjev. "To je bila nora etapa vse od začetka. Vesel sem, ker sta bila v begu tudi moja prijatelja Christophe Riblon in Jan Bakelants. Zavedal sem se, da lahko naredim razliko s svojimi sposobnostmi na spustih. A vseeno ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Tako težko je zmagati etapo na touru!" je po etapi povedal zmagovalec. "Traso sem spoznal spomladi, toda zadnji kilometri so se res vlekli. Na vrhu Lacetsa pa sem vedel, da bom zmagal. Najtežje se je bilo vključiti v pobeg, potem ko sem imel včeraj težave s hipoglikemijo, zaradi česar sem v uvodnih kilometrih etape kar trpel. Toda želel sem si zmagati, zato sem premagal bolečine, tudi s pomočjo izvrstnega vzdušja ob trasi. Bilo je kot na nogometnem stadionu," je še povedal zmagovalec.

Christopher Froome
Christopher Froome FOTO: Reuters

Čeprav se je zvrstilo nekaj napadov na Frooma, poskusil je predvsem Španec Alberto Contador, pa Britančevo skupno vodstvo ni bilo v kakšnih resnih težavah. Vrstni red med najboljšo deseterico se kljub razgibani trasi ni spremenil, le današnji zmagovalec se je prebil na 10. mesto, od koder je izrinil rojaka Warrena Barguila. Slovenski kolesar Kristijan Koren (Cannondale) je danes zaostal 27:28 minute in bil 76., skupno pa je 61. z 2:04:37 ure "zamude".

Za tekmovalci je tako še ena alpska etapa, ki je postregla s sedmimi kategoriziranimi vzponi. Že v petek pa jih čaka najtežja etapa, na 138 kilometrih med Saint-Jean-de-Mauriennom in Les Sybellesom bo kar 61,5 kilometrov na vzponih.

Izidi:

1. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 5:03:40
2. Pierre Rolland (Fra/Europcar) + 0:33
3. Winner Anacona (Kol/Movistar) 0:59
4. Bob Jungels (Luk/Trek)
5. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)
6. Serge Pauwels (Bel/MTN - Qhubeka) 1:01
7. Cyril Gautier (Fra/Europcar) 1:50
8. Damiano Caruso (Ita/BMC)
9. Andrew Talansky (ZDA/Cannondale) 1:55
10. Warren Barguil (Fra/Giant-Alpecin) 3:02
...
76. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 27:28
- skupno:
1. Christopher Froome (VBr/Sky) 74:13:31
2. Nairo Quintana (Kol/Movistar) + 3:10
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 4:09
4. Geraint Thomas (VBr/Sky) 6:34
5. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 6:40
6. Robert Gesink (Niz/LottoNL-Jumbo) 7:39
7. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 8:04
8. Mathias Frank (Švi/IAM Cycling) 8:47
9. Bauke Mollema (Niz/Trek) 12:06
10. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 13:02
...
61. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 2:04:37

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paulista
24. 07. 2015 11.08
kaj pa vem če je kdo čist ali ne... Najboljši vseh časov je za mene Bernard Hinault mogoče ker sem takrat začel spremljati saj je zmagal 5 turov in ima edini dve ali več zmag na vuelti in giru...... za ene je pa najboljši Jacques Anquetil, ostali so tud dobili po 5 turov Merckx in Indurain samo še zdaleč niso imeli karizme kot Hinault..... tile danes so dobri samo v hudi senci zlatega obdobja kolesarstva